Oulu kaupungin verkkosivut uudistuvat

31.01.2023

Oulun kaupunki uudistaa verkkosivustonsa entistä asiakaslähtöisemmiksi, käytettävämmiksi ja saavutettavammiksi kuntalaisille ja muille verkkopalvelua käyttäville. Uudet ouka.fi-sivut julkaistaan loppuvuodesta 2023.  

Samalla kaupunki uudistaa verkkosivujen julkaisualustat. Pääsivuston julkaisujärjestelmänä toimii Drupal, jolla rakennetaan ouka.fi-verkkosivut alisivustoineen. Erillissivustojen julkaisemiseen voidaan jatkossa käyttää myös Wordpress Multisite -julkaisujärjestelmää.  

Verkkosivujen päätehtävä on kertoa kaupungin palveluista kaupunkilaisille. Tärkeä osa sivustoa ovat edelleenkin kaupungin ajankohtaiset uutiset. Entistä selkeämmin esiin nostetaan verkkoasiointi sekä monipuoliset kuntalaisten vaikuttamismahdollisuudet.  

Uusilta sivuilta kuntalaisen etsimät tiedot ja palvelut löytyvät aikaisempaa nopeammin ja helpommin. Kaupungin palveluista tarjotaan jatkossa nykyistä laajemmin tiedot myös englanniksi. 

Ouka.fi saa uudistuksessa uuden ilmeen, ja palvelun sivuja pyritään selkiyttämään. Ensimmäistä kertaa Oulussa verkkosivu-uudistuksessa on mukana myös kielenhuoltaja. Selkeästä ja ymmärrettävästä kielestä sekä kielen sävystä tehdään omat linjaukset.  

Kehitysversiosta pääsee antamaan palautetta 

Uudistus pohjautuu verkkosivujen käyttäjätilastoihin, käyttäjäkyselyiden tuloksiin sekä keskeisten toimijoiden haastatteluihin. Uusista verkkosivuista julkaistaan ensin kehitysversio, josta käyttäjät pääsevät antamaan palautetta ja kehitysehdotuksia.  

Ouka.fi-verkkosivusto on kaupungin tärkein viestintäkanava. Vuonna 2022 sivustolla oli käyttäjätilastojen mukaan noin kolme miljoonaa eri käyttäjää. Sivulatauksia oli 18 miljoonaa. Käyttäjistä 65 prosenttia tuli sivuille hakukoneen kautta. Älypuhelimella sivuja käytti hieman yli puolet kävijöistä, ja mobiilikäyttö on jatkuvassa kasvussa. 

Pääsivuston uudistamisen ohessa kaupunki yhtenäistää myös muita verkkopalvelujaan. Uudistettavana ovat Oulun seudun liikenteen palvelusivusto, kaupungin verkkomedia Mun Oulu, Business Oulun sivusto sekä museo- ja tiedekeskuksen kokonaisuus.  

Rinnakkaissivustot rakennetaan Wordpress multisite -julkaisujärjestelmällä. Wordpress Multisite -julkaisujärjestelmää voidaan käyttää jatkossa myös muiden omalla brändillään toimivien erillissivustojen julkaisemiseen. Ratkaisu tukee hallittavuutta ja tuo kustannussäästöjä. Sivustojen laatua, saavutettavuutta ja tietoturvaa pystytään hallitsemaan keskitetysti.  

Kaupungin yhteistyökumppani Drupal-järjestelmässä on Siili Solutions Oyj ja Wordpress multisite -julkaisujärjestelmässä Geniem Oy.  

Siili on digitaalisten ratkaisuiden moniottelija, joka auttaa asiakkaitaan kehityksen jokaisessa vaiheessa. Siilin asiantuntijat auttavat asiakkaitansa strategiasta, designista ja käytettävyydestä aina sovelluksen tai järjestelmän toteutukseen. Siilillä on asiantuntemusta lisäksi muun muassa data-, AI/ML- sekä RPA-toteutuksiin. Siili, Make IT Real. 

Geniem on vuonna 2001 perustettu tamperelainen ohjelmistotalo, joka tarjoaa yrityksille ja organisaatioille digitaalisia ratkaisuja. Geniem suunnittelee ja toteuttaa oikeat askeleet digitaalisen asiakaskokemuksen kehittämiseen tarjoamalla Suomen lujinta WordPress-laatua, monipuolista React-osaamista, räätälöityä ohjelmistokehitystä sekä käyttäjälähtöistä palvelumuotoilua.