Oulu on mukana Mahanpuruja muovista -kampanjassa

18.08.2023

Mahanpuruja muovista -kampanjassa kaupunkien kaivonkansia merkitään värikkäillä kalatarroilla, jotta tietoisuutta roskien lähteistä lisättäisiin ja roskaantuminen vähenisi. Kampanja palaa myös Oulun kaupungin kaduille 21.8.–3.9.2023.

Monelle kaupunkilaiselle tulee uutena tietona se, että sadevesikaivojen hulevedet johdetaan usein suoraan lähimpään vesistöön puhdistamatta, ja katujen roskat päätyvät siinä mukana vesistöön. Tupakantumppi on yleisin rannoilta löytyvä roskatyyppi. Tupakan filtteri on muovinkaltaista ainetta, jonka maatuminen voi kestää yli 10 vuotta. Lisäksi tumppi sisältää vaarallisia kemikaaleja, jotka leviävät vesistöön ja ovat eläimille haitallisia. 

Pidä Saaristo Siistinä ry osallistui kampanjallaan Suomen ympäristökeskuksen järjestämään Meriroskahaastekilpailuun keväällä 2018, jossa etsittiin ratkaisuja Itämereen päätyvien roskien määrän vähentämiseksi. Idea palkittiin finaalissa ja vuonna 2019 kampanja toteutettiin pilottina yhteistyössä eri kaupunkien kanssa.

Mahanpuruja muovista -kampanja käynnistyy jo viidettä kertaa, ja tänä kesänä katukaivoja merkitään värikkäillä kalakuvilla yhteensä 15 kaupungissa. Mukana kampanjassa ovat Helsingin seudun ympäristöpalveluiden eli HSY:n kautta Espoo, Helsinki, Vantaa ja Kauniainen. Lisäksi kampanjaan osallistuvat Kemi, Joensuu, Lahti, Oulu, Parainen, Pori, Rauma, Riihimäki, Salo, Tampere ja Turku. Katujen ohella kampanjan voi bongata somesta, jossa pyörivällä animaatiovideolla kala hotkaisee kitaansa tupakantumpin luullessaan sitä ruoaksi ja sylkäisee sen heti pois.