Oulu Sinfonia Peter Whelanin johdolla esittää vanhan musiikin ikihitin

18.02.2022

Oulu Sinfonia esittää vanhan musiikin ikihitin

Kapellimestarivieras Peter Whelan on alansa arvostetuimpia osaajia.

Oulu Sinfonian Ilotulitusta-kausikonsertti torstaina 24.2. keskittyy sinfoniaorkesterille harvinaiseen tapaan yli 250 vuotta vanhoihin barokkiklassikoihin. Vaikka ohjelmassa on lukuisia teoksia konserton otsikolla, ohjelman keskiössä on orkesteri ja sen muodostavat virtuoosiset muusikot. Konsertto-sana kun alkoi vasta 1700-luvun lopulla ja etenkin 1800-luvulla vakiintua merkitsemään solistista yksilösuoritusta orkesterin pysytellessä säestävänä elementtinä.

Konsertin säveltäjänimet Johann David Heinichen, Antonio Vivaldi, Evariste Felice dall’Abaco sekä Georg Friedrich Händel kirjoittivatkin lukuisia konserttoja, joissa orkesterin muusikot saavat näyttää taitojaan sekä yksilöinä että yhteisönä. Esimerkiksi Oulun-konsertissa kuultava Antonio Vivaldin Konsertto ”per l’Orchestra di Dresda” syntyi noin vuonna 1722 mittatilaustyönä Dresdenin orkesterille, joka oli kuuluisa uskomattoman taitavista soittajistaan. Tässä konsertissa Vivaldin konserton viulusolistina soittaa Oulu Sinfonian II-viulun äänenjohtaja Maija Wesslund.

Konsertti huipentuu Georg Friedrich Händelin superhittiin Musiikkia kuninkaalliseen ilotulitukseen, eli tuttavallisemmin Ilotulitusmusiikkiin, jonka Englannin hovin palveluksessa työskennellyt Händel sävelsi teoksen Itävallan perimyssodan päättymistä juhlistavaan massatapahtumaan Lontoon Green Parkissa. Teoksen kantaesitys vuonna 1749 aiheutti niin suuren yleisöryntäyksen, että siitä seurannutta liikenneruuhkaa muistellaan Lontoossa vielä yli 250 vuotta myöhemmin. Ilotulitusmusiikki on kantaesityksestään lähtien nauttinut suosiota yhtenä barokkiajan suurimmista menestysteoksista.

Arvostettu johtajavieras Irlannista

Niin sanotun vanhan musiikin tyylipiirteet ja ohjelmisto eroavat jonkin verran sinfoniaorkestereiden perinteisestä repertuaarista. Tämän vuoksi barokkimusiikkia esittävät tyypillisesti aikakauteen ja sen teoksiin erityisesti perehtyneet muusikot. Oulu Sinfonian vieraaksi saapuukin syvällisesti vanhaan musiikkiin perehtynyt kapellimestari, Irlannin barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Peter Whelan.

Alun perin fagotistina ja kosketinsoittajana tunnetuksi tullut Whelan on johtanut useita produktiota esimerkiksi Lontoon Kuninkaallisessa oopperassa ja Irlannin kansallisoopperassa sekä vieraillut mm. Stavangerin sinfoniaorkesterissa, Academy of Ancient Musicissa, Portlandin barokkiorkesterissa, Skottilaisessa kamariorkesterissa sekä Bonnin Beethoven-orkesterissa. Tänä keväänä hän johtaa konsertin myös Sinfonia Lahden kausisarjassa. Suomessa hän on vieraillut viimeksi vuonna 2019 Les Lumières -festivaalilla Irlannin barokkiorkesterin kanssa.

 

Konsertin paikka vaihtunut

Ilotulitusta-konsertin paikka on vaihtunut aiemmin ilmoitetusta Oulun tuomiokirkossa Madetojan saliin. Kausiasiakkaiden kausikorttiin merkityt paikat ovat voimassa tässäkin konsertissa. Kertalipun tai minisarjan Tuomiokirkon tiedoilla ostaneille asiakkaille soitetaan paikkalipun toimittamisesta. Kertalipun tai minisarjan ostaneet voivat myös itse olla yhteydessä Oulu Sinfoniaan, puhelinnumero 044 703 7220. Muutos ei vaikuta kertalipun tai minisarjan suoraan Madetojan saliin ostaneisiin asiakkaisiin.

Ilotulitusta: Torstai 24.02. klo 19.00, Madetojan sali.

Kuva: Peter Whelan, c Jen Owens