Oulun kaupunki käynnistää sokerin vähentämishankkeen

10.01.2023

Oulun kaupunki käynnistää helmikuun lopulla Sokeri -20% -hankkeen, jonka tarkoituksena on edistää terveyttä vähentämällä lasten ja nuorten liiallista sokerinsaantia. Hanke on käynnistetty kaupunginvaltuutettu Jukka Huotarin aloitteesta.

Oulun kaupunki sitoutuu vähentämään varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen välipaloista ja jälkiruoista lisätyn sokerin määrää 20% nykyiseen tasoon nähden. Hanke viedään vaiheittain läpi niin, että viikolta 8 eteenpäin kaikki omavalmisteet ovat vähäsokerisempia. Sokerin vähentämistä jatketaan seuraavien ruokalistojen myötä kunnes loputkin välipalat ja jälkiruuat muuttuvat vähäsokerisimmiksi.

Hankkeen valmistelu on käynnistetty vuoden 2022 kesällä yhdessä Oulun Tuotantokeittiö Oy:n ja Oulun Tilapalveluiden ateriapalveluiden kanssa.

”Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta- ja ravitsemustutkimuksen mukaan Suomessa jopa 80 prosenttia lapsista saa liikaa sokeria. Lisäksi THL:n vuoden 2021 tutkimuksen mukaan joka kolmannella 2–16-vuotiaista pojista ja joka viidennellä 2-16-vuotiaista tytöistä oli ylipainoa vuonna 2021. Sosiaali- ja terveysmenojen kasvaessa yhteiskunnan täytyy kehittää terveyttä edistäviä ja sairauksia ennalta ehkäiseviä toimia”, hankkeen puuhamies Jukka Huotari linjaa.