Kaksi perinneasuihin pukeutunutta lasta kävelee vanhan hirsituulimyllyn edustalla.

Oulun museo- ja tiedekeskuksen kesämuseot avoinna

13.06.2024

Oulun museo- ja tiedekeskuksen kohteisiin kuuluu mielenkiintoisia kesämuseoita, joista osa on jo avannut ovensa. Museoissa järjestetään tänäkin kesänä paljon erilaisia tapahtumia. Suunnittele retkipäivä lähialueelle pyöräillen tai saavu paikalle joukkoliikenteen vuoroilla. 

Kierikissä kesä on jo käynnissä 

Brändiuudistuksen läpikäynyt Kierikki sijaitsee Yli-Iissä Iijoen varrella keskellä kivikautisia asuinpaikkoja, joita on tutkittu jo 1960-luvulta lähtien. Kivikaudesta kertovassa tiedekeskuksessa pääset vierailulle sekä Muinaiskeskukseen että kivikauden kylään. 

Muinaiskeskuksessa voi tutustua arkeologiseen näyttelyyn sekä uuteen Luontoretki kivikaudelle -näyttelyyn. Arkeologinen perusnäyttely esittelee mukaansatempaavasti Kierikin ja Suomen esihistoriaa sekä kivikautisten ihmisten elinympäristöä, kulttuuriyhteyksiä, kaupankäyntiä ja uskomuksia. Luontoretki kivikaudelle -näyttelyssä on esillä eläimiä Oulun yliopiston eläinmuseon kokoelmista. Voit eläytyä kivikauden ihmisen elämäntapaan osana luontoa ja pohtia suomalaisten luontosuhteen muutoksia eri aikakausina. Lisäksi tutuiksi tulevat Pohjois-Pohjanmaan maakunnalle ominaiset luontotyypit. 

Kierikissä pääset loikkaamaan tuhansien vuosien päähän pohjoisen menneisyyteen ja tutustut kivikauden tutkimiseen. Kivikauden kylässä voi kokeilla muinaistaitoja, esimerkiksi jousiammuntaa tai kivenhiontaa. 

Kierikki avoinna: 4.6.−27.9.2024, Pahkalantie 447, Oulu (Yli-Ii). Lisätietoja Kierikin verkkosivuilta tästä linkistä.

Turkansaaren ulkomuseon kesä on täynnä tapahtumia 

Turkansaaren ulkomuseo sijaitsee kolmella saarella Oulun keskustasta Oulujokea pitkin yläjuoksulle päin. Museo on Suomen toiseksi vanhin ulkomuseo, ja museoalue kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Se esittelee kävijöille Oulujokivarren ja Oulun seudun perinteisiä elinkeinoja sekä talonpoikaista rakennuskulttuuria. 

Idyllisessä Turkansaaressa vietetään perinteiseen tapaan useita tapahtumia. Esimerkiksi Turkansaaren juhannus 21.–22.6., Perinneviikonloppu 20.–21.7. ja Kansallispukujen tuuletus 4.8. kutsuvat vieraita tänäkin kesänä. Kahvila on myös koko kesän auki. 

Turkansaaren ulkomuseo avoinna: 3.6.–1.9.2024, Turkansaarentie 165, Oulu.  Lisätietoja Turkansaaren verkkosivuilta tästä linkistä.

Merimiehenkotimuseoon 

Museo sijaitsee Oulun vanhimmassa säilyneessä puurakennuksessa, Matilan talossa, Pikisaaressa. Oulu oli merkittävä meri- ja satamakaupunki 1800-luvulla. Huomattava määrä kaupungin asukkaista oli silloin ammatiltaan merimiehiä. Merimiehenkotimuseossa pääsee tutustumaan merimiehen ammattiin ja elämään menneinä aikoina. 

Pyöräteiden rakennustyöt muuttavat kulkureittiä keskustan suunnasta Merimiehenkotimuseoon tänä kesänä. Lyhin reitti keskustasta tullessa kulkee oikealle lähtevää, Pikisaaren pohjoispuolen rantapolkua pitkin. Raatin suunnasta tullessa Merimiehenkotimuseoon reitillä ei ole rakennustyömaata.  

Merimiehenkotimuseossa on aukioloaikoina opas paikalla kertomassa Matilan talosta ja alueesta. Syksyllä Taiteiden yönä 15.8. museolla pidemmät aukioloajat sekä työnäytöksiä. Myös Oulun päivillä museossa on ohjelmaa. 

Merimiehenkotimuseo avoinna 5.6.1.9.2024, Pikisaarentie 6, Oulu. Lisätietoja Merimiehenkotimuseon verkkosivuilta tästä linkistä.

Oulunsalon kotiseutumuseo avautuu heinäkuussa 

Oulunsalon kotiseutumuseo sijaitsee Lentokentäntien varressa, aivan kirkon kupeessa. Museossa kävijä voi tutustua laajasti elämään 1900-luvun maaseudulla, sillä esineistöstä löytyvät melkein kaikki tuolloin maalaistalossa tarvittavat työkalut, tekstiilit ja astiat. Oulunsalossa on maanviljelyn lisäksi aina kalastettu, ja museolla onkin pieni verkkoaitta riihen ja vilja-aitan lisäksi. 

Aukioloaikoina paikalla on opas kertomassa ja opastamassa. 

Oulunsalon kotiseutumuseo avoinna 3.7.–28.7.2024, Jääsköntie 5, Oulu (Oulunsalo). Katso myös Oulunsalon kotiseutumuseon verkkosivut tästä linkistä.

Pateniemen sahan museoavoinna heinäkuussa 

Museo toimii Pateniemessä, 1850-luvulta peräisin olevassa laivavarvin eli laivatelakan varastorakennuksessa. Sahamuseo kertoo esinein ja kuvin sahan vaiheista, sahalla tehdystä työstä ja sahayhteisössä asuneiden ihmisten arkipäivästä. Museossa Oulun seudun teolliseen historiaan voi tutustua aidossa ympäristössä. 

Pateniemen sahan museo avoinna 3.7.–28.7.2024, Sahantie 21, Oulu. Katso myös Pateniemen sahan museon verkkosivut tästä linkistä.

Oulun linnan kellariin pääsee tutustumaan kahvilan aukioloaikoina 

Tähtitornin kahvilan vanha kivikellari toimii näyttelytilana, jossa voi tutustua Oulun linnan ja kaupungin perustamisen historiaan 1500-luvulta alkaen. 

Oulun linnan alue on muinaismuistolain suojelema kiinteä muinaisjäännös. 
Linnan kellari on avoinna Tähtitornin kahvilan aukioloaikoina. Linnansaari, Oulu. Katso myös Oulun linnan kellarin verkkosivut tästä linkistä.