Oulun taidemuseon minitaidekaappi kiertoon Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun päiväkoteihin talvella 2022

04.02.2022

Ensimmäisenä kiertoon lähtee Hyrynsalmella ja Helsingissä työskentelevän Michaela Caskován Säätämö-minitaidekaappi, joka ehdottaa taiteellisia keinoja sään tarkkailuun. Kierros alkaa Tyrnävältä helmikuussa ja vuoden aikana minitaidekaappiin tutustuu 15 päiväkotia.

Säätämö sisältää 18 pientä maalattua teosta, kasvivärikartan sekä ohjekirjasen taideteokseen tutustumisen tueksi. Ohjekirjassa on teoksia taustoittavia tekstejä, taiteilijan sääpäiväkirjamerkintöjä ja vuodenaikojen mukaan teemoitettuja tehtäväideoita.

Minitaidekaapit ovat Oulun taidemuseon uusi alueellinen palvelu ja ne ovat Oulun alueen päiväkodeissa kiertävien taidekaappien pikkusisaruksia. Minitaidekaapit ovat tilausteoksia Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueisiin linkittyviltä taiteilijoilta ja niiden kiertoaika alueella on ainakin kaksi vuotta. Vuoden 2022 aikana kiertoon lähtee kaksi minitaidekaappia, joista ensimmäinen on kohdennettu päiväkodeille ja toinen ikäihmisten palveluihin. Minitaidekaapin laina-aika vaihtelee 2–4 viikon välillä ja ne ovat helposti liikuteltavia. Kuljetus paikkakunnalta toiselle tapahtuu alueellisten kirjastokuljetusten välityksellä.

Michaela Casková (s. 1988, Tšekkoslovakia, nyk. Tšekin tasavalta) on kuvataitelija, taidekasvattaja, suunnittelija, vaeltava puutarhuri ja keräilijä, joka seuraa ilmakehän ilmiöitä, arkitodellisuutta ja säätiloja. Hänen työskentelyynsä kuuluu muun muassa vaeltelu, havaintojen tekeminen, kysyminen, kuvitteleminen, kerääminen, karttojen laatiminen sekä piirtäminen. Säätämö on osa taiteilijan pidempikestoista Small Talks -teossarjaa, joka pohjaa jaettuun säähän liittyviin keskusteluihin ja huomioihin. Useat Caskován vaellukset, keräilyt ja kokoelmat linkittyvät metsän ympäröimään Mustarinda-taloon Hyrynsalmella, Lapinlahden taiteilijatyöhuoneiden alueelle Helsingissä tai hänen kotimaahansa Tšekkiin.

Alueellisena vastuumuseona Museo- ja tiedekeskus Luuppi ja sen yksikkö Oulun taidemuseo palvelee ja neuvoo Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueita kuvataiteeseen ja visuaalisen kulttuuriperintöön liittyvissä asioissa. Alueellinen vastuumuseo toteuttaa vuosittain kiertonäyttelyitä, minitaidekaappeja sekä verkkonäyttelyitä. Minitaidekaappeja hyödyntävät pääasiassa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnat sekä kaupungit, mutta niitä on mahdollista varata myös muualle Suomeen.

Tutustutu tarkemmin minitaidekaappiin tästä linkistä.

Kuva: Mika Friman