Parempia energiaratkaisuja yhdessä kehittäen

13.12.2022

Eurooppalaisia kahdeksasta eri maasta on kokoontunut Ouluun pohtimaan yhdessä parempia energiaratkaisuja EU:n Horisontti -ohjelman Making city -hankkeen kutsumana. 

Kuva Making city hankkeen kokouksesta, jonka avasi yhdyskuntajohtaja Marko Kilpeläinen

Kuva: Tilaisuuden avasi yhdyskuntajohtaja Marko Kilpeläinen.

Making City –hankkeen Oulun pilottikohteessa, jota kutsutaan PED (Positive Energy District) –alueeksi, uudistuvaan Kaukovainion keskukseen suunnitellaan ja rakennetaan rakennusten muodostama kokonaisuus. Pilottikohteessa tuotetaan energiaa ja hyödynnetään hukkalämpöä siten, että kokonaisuus on vuositasolla mitattuna lähes energiaomavarainen.  Hukkalämmön jakaminen korttelin kiinteistöjen välillä tapahtuu matalalämpöverkon ja sitä ohjaavan järjestelmän avulla. Kiinteistöjen lämmittämisessä hyödynnetään myös nykyisen kaukolämpöverkon paluupuolta. Kaukovainion pilotilla pyritään osoittamaan konseptin toimivuus osana kestävää energiajärjestelmää.

Parhaillaan pilottikohteessa rakennusten ja koko PED-alueen energiankulutusta mitataan ja seurataan. Mittaustulokset raportoidaan myös asukkaille. Pilotin vaikutukset ulottuvat huomattavasti laajemmalle, sillä ratkaisuja pyritään hyödyntämään myös muissa kohteissa ja kaupungeissa. Pilottikohteiden rinnalla PED:in tueksi toteutetaan työkaluja ja ei-teknisiä toimenpiteitä, joilla edistetään kaupunkien vähähiilisyyspyrkimyksiä pitkällä aikavälillä sekä vauhditetaan siirtymistä vähähiiliseen energiatalouteen.

Making city -hankkeen pääkoordinaattorina toimii Cartifin tutkimuslaitos Espanjasta ja pilottikaupunkeina Suomesta Oulu ja Hollannista Groningen. Lisäksi mukana on kuusi seuraajakaupunkia: Bassano del Grappa (Italia), Leon (Espanja), Kadikoy (Turkki), Poprad (Slovenia), Vidin (Bulgaria) ja Lublin (Puola) kumppaneineen. Yhteensä hankkeessa on mukana 34 partneria eri puolilta Eurooppaa.  Oulun projektikonsortioon kuuluvat Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, Oulun Energia Oy, Oulun Sivakka Oy, YIT Suomi Oy, Arinan kiinteistöt Oy, Caverion Suomi Oy, VTT Oy ja Oulun yliopisto. 

Lisätietoja hankkeen nettisivuilta.