Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyt sulkeutuvat väliaikaisesti vuoden 2023 lopulla

14.06.2022

Pohjois-Pohjanmaan museon tuleva muutto uusiin tiloihin aiheuttaa museon näyttelyiden sulkeutumisen väliaikaisesti. Museon näyttelyt suljetaan yleisöltä vuoden 2023 loppuun mennessä. Näyttelyt ovat kokonaan suljettuina vuodet 2024–2025.

Pohjois-Pohjanmaan museo ja tiedekeskus Tietomaa muuttavat uuteen rakennukseen Myllytulliin vuonna 2026. Tietomaan toiminta nykyisissä tiloissa loppuu heinäkuussa 2023. Arkkitehtuurikilpailu uudelle rakennukselle pidetään 15.6.–21.10.2022.  Rakennus valmistuu vuoden 2026 alussa ja näyttelyt avautuvat yleisölle saman vuoden aikana.

”Uusia näyttelyitä ei Pohjois-Pohjanmaan museoon tule enää ennen muuttoa. Museonäyttelyiden rakentamiseen vaadittava tutkimus-, suunnittelu- ja toteutustyöt vievät useita vuosia, joten keskitymme jo tulevien tilojen näyttelyihin”, kertoo Museo- ja tiedekeskus Luupin johtaja Jonna Tamminen.

Tammisen mukaan museon näyttelyiden muuttaminen väliaikaisiin tiloihin sulun ajaksi ei ole mahdollista, koska sopivaa väistötilaa ei ole Oulusta löytynyt. Museotoiminta vaatii kokoelmille turvallista, olosuhdevalvottua tilaa, esimerkiksi valaistus- ja kosteusolosuhteiden täytyy olla vanhoille esineille sopivat. Tämän vuoksi kaikki tyhjillään olevat tilat eivät sovellu museon käyttöön.

”Yleisöllä on nyt hyvin aikaa käydä vielä katsomassa tämänhetkiset näyttelyt ja vierailla samalla itse rakennuksessa.”

Museorakennuksen tyhjentämiseen on varattu aikaa kuusi kuukautta. Tämänhetkisissä näyttelyissä esillä on yli 2000 esinettä. Esineet kuljetetaan pois rakennuksesta, tarvittaessa konservoidaan ja lopulta siirretään kokoelmien säilytystiloihin.

Mikäli Ainolan myynti toteutuu ennen muuttoa, museo jatkaa nykyisissä tiloissaan vuokralla vuoden 2023 loppuun asti.