Prikka kiertoon -hanke palkittiin Pohjois-Pohjanmaan ravitsemusterveysteosta

16.11.2022

Pohjois-Pohjanmaan ravitsemusterveyden koordinaatioryhmä valitsi Pohjois-Pohjanmaan ravitsemusterveysteoksi 2022 Prikka kiertoon -työllisyyden, osallisuuden ja kiertotalouden kehittämishankkeen.

Palkinto julkistettiin Pohjois-Pohjanmaan ravitsemusterveyden edistämisen seminaarissa 16.11.2022. Palkinnon vastaanottivat projektikoordinaattori Teija Leinonen ja projektikoordinaattori Johanna Liimatainen.

Ravitsemusterveysteon valinnalla nostetaan esille teko tai työ, jolla merkittävästi edistetään tai on edistetty ravitsemusterveyttä tai jolla on lisätty ruokapalvelujen tunnettavuutta paikallisesti tai alueellisesti.

Koordinaatioryhmä perustelee valintaa sillä, että Prikka kiertoon -hanke on kehittänyt hävikkiruuan hyödyntämisen keskitetyn mallin Ouluun. Prikka kiertoon -logistiikkakeskus antaa mahdollisuuden vastaanottaa myös isompia hävikkiruokaeriä elintarviketurvallisesti. Tämä ei ole aiemmin ollut mahdollista kaikissa Oulun alueen ruoka-apuverkostoissa, ja käyttökelpoista ruokaa on joutunut hukkaan.

Tämän lisäksi Prikka kiertoon on työllisyyden ja osallisuuden kehittämishanke, jossa ratkotaan kahta ajankohtaista haastetta yhtäaikaisesti: hävikkiruuan parempaa hyödyntämistä sekä haasteellisessa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä. Logistiikan ohessa luodaan kiertotalouden työkokeilu- ja työpaikkoja sekä etsitään alalle johtavia ura- ja työllisyyspolkuja.

Oulun Prikka kiertoon -logistiikkakeskus aloitti toimintansa Oulun Hiukkavaarassa 30.8.2021. Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman Prikka kiertoon -hankkeen päätoteuttaja on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja osatoteuttajina ovat Diakonia-ammattikorkeakoulu, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, Oulun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä ja Oulun kaupunki.