Prikkakeskus: Ruoka-apua tuhansille ja työtä kymmenille oululaisille
Prikkakeskuksessa on heinäkuisena maanantaina vilskettä, kun kuljettajat purkavat autoista lahjoitettua ylijäämäruokaa lajiteltavaksi. Aamun aikana he olivat käyneet jo 15 kaupassa noutamassa lahjoituksia.
Prikkakeskuksesta lähtee joka viikko noin 10 000 kiloa ruokaa eri puolille Oulua – yhteensä 47 ruoka-aputoimijalle, jotka jakavat sen edelleen tarvitseville. Nämä toimijat vastaavat siitä, miten ruoka-apua annetaan. Kyse voi olla ruoka-apukassista, yhteisöllisestä aamupalasta tai lounaasta. Noin 3000 oululaista saa viikoittain ruoka-apua, joskin todellisuudessa ruoka-avusta hyötyvien määrä lienee paljon suurempi.
Prikkakeskuksesta löytyy paikka jokaiselle
Prikkakeskus ei ole vain logistiikkakeskus – se on myös tärkeä työllistymisen ja osallisuuden mahdollistaja. Oulun kaupunki vastaa Prikka kiertoon -hankkeessa Prikkakeskuksen toiminnan pyörittämisestä sekä ihmisten työllistämisestä ja työelämä- tai koulutuspolun jatkon suunnittelusta. Keskuksessa työskentelee vuosittain useita kymmeniä oululaisia erilaisissa tehtävissä ja työllistymisen muodoissa.
”Monet työntekijöistä ovat pitkään työtä hakeneita, osatyökykyisiä tai nuoria. Esimerkiksi palkkatuki- tai oppisopimustyöpaikan tarjoamalla tuemme henkilöä, jolla on haasteita päästä kiinni työelämään tai henkilöä, joka työkokeilun tai -harjoittelun kautta haluaa tutustua työelämään ja saada kiinnostavalta alalta työkokemusta”, kertoo työllisyysasioista ja Prikkakeskuksen toiminnasta vastaava projektipäällikkö Katja Suhonen Oulun kaupungilta.
Työ Prikkakeskuksessa on monipuolista: ruoan lajittelua ja pakkaamista, kuljetuksia, varastotehtäviä ja tilojen huoltoa. Työskentely tapahtuu tiiminä, ja hyvä yhteishenki sekä auttamisen kulttuuri ovat keskeinen osa arkea. Myös vapaaehtoiset ovat tärkeä osa keskuksen päivittäistä toimintaa.
Työllistämisen rinnalla tehdään yksilöllistä ohjaustyötä: työntekijöitä autetaan löytämään seuraava askel elämässään, oli se sitten koulutus, uusi työpaikka tai muu jatkopolku. Keskuksessa saa tukea CV:n laatimiseen, työhaastatteluihin valmistautumiseen ja osaamisen sanoittamiseen. Toimintaa kehitetään yhdessä omavalmentajien ja BusinessOulun kanssa.
”Meillä jokainen saa olla oma itsensä. Olemme saaneet paljon kiitosta kannustavasta ilmapiiristä ja yhteisöllisyydestä. Moni tarvitsee ennen kaikkea yksilöllistä kohtaamista ja rohkaisua uskoa omiin mahdollisuuksiinsa. Meillä koettu työnilo kantaa pitkälle”, Suhonen sanoo.
”Töihin on mukava tulla”
Yksi Prikkakeskuksen vakituisista työntekijöistä on autonkuljettajana toimiva Samuli Vainionpää, joka on ollut mukana toiminnassa vuodesta 2022 asti.
"Tässä työssä näkee konkreettisesti, että on hyödyksi. Muistan, kun kerran veimme ruokatoimitusta erääseen yhteisötilaan, ja siellä oli jo ihmisiä ulkona odottamassa jonossa, vaikka ulkona oli 20 astetta pakkasta. Avun tarvitsijoita on paljon", Vainionpää kertoo.
Toukokuussa Prikkakeskukseen tukityöllistettynä tullut Tomi Turunen on myös tyytyväinen työhönsä. Kun puusepän opinnoista valmistumisen jälkeen työpaikkaa ei löytynyt, hän sai henkilökohtaista ohjausta Byströmin Ohjaamosta, jonka kautta avautui polku Prikkakeskukseen. Aluksi hän työskenteli kolmena päivänä viikossa, ja nyt työpäivien määrää on voitu nostaa viiteen. Seuraava tavoite on siirtyä tekemään kahdeksan tunnin päivää kuuden ja puolen tunnin sijaan.
”Työ on tukenut jaksamistani, ja olen saanut täältä hyviä työelämävalmiuksia. Töihin on joka päivä mukava tulla. Taustallani on masennusta, ja tässä työssä olen saanut onnistumisen kokemuksia. On ilo auttaa ihmisiä, kun on itsekin saanut apua”, Turunen kertoo.
Autonkuljettajat tekevät myös ohjaustyötä uusien työntekijöiden kanssa. Ennen kuljettajaksi pääsyä jokainen toimii aluksi noin kuukauden ajan apukuskina. Kun hommat alkavat sujua, voi siirtyä kuljettajan paikalle. Perehdytys on tärkeässä roolissa, samoin ohjaus ja rohkaisu, erityisesti henkilöille, jotka ovat pitkään olleet työelämän ulkopuolella. Vainionpää on vuosien aikana ohjannut monia.
”Yksi apukuskimme oli aluksi niin jännittynyt ja arka, että minun piti hoksauttaa häntä nousemaan ulos autosta kaupalle saapuessamme. Muutaman viikon jälkeen tämä sama kaveri oli vapaapäivieni aikana jo osannut hoitaa itse ajokeikat. On hienoa nähdä, miten moni täällä pikkuhiljaa rentoutuu, kun saa rauhassa tutustua työhön.”
Turunen on huomannut työnsä merkityksen myös monella tasolla.
”Toisten auttaminen on aina ollut itselle tärkeää, mutta tässä työssä se tunne on entisestään vahvistunut. Olen myös havahtunut siihen, kuinka valtavat määrät käyttökelpoista ruokaa menisi roskiin ilman tällaista toimintaa. Nyt se saadaan lähes täysin hyötykäyttöön.”
Samuli Vainionpää kertoo, että eräs kauppias kutsuu Prikan työntekijöitä arjen sankareiksi aina, kun he tulevat hakemaan kuormaa. Myös ruoka-aputoimijat ja avun saajat ovat kiitollisia.
”Nuorten Ystävillä koko porukka oli haltioissaan, kun kuormassa oli kaikille pastaa. Ei se aina sen kummempaa tarvitse olla, että ihmiset ovat tyytyväisiä”, Vainionpää miettii.
Prikka kiertoon -hanke päättyy pian, mutta neuvottelut pysyvän hyötyruoan logistiikkakeskuksen toiminnan vakiinnuttamiseksi ovat käynnissä.
Lisätietoja:
Ruoka-avun jakopaikat ja aikataulut löytyvät osoitteesta www.ruoka-apu.fi
Prikka kiertoon -hankkeen kotisivut hdl.fi/prikka-kiertoon/
Prikka kiertoon -hankkeen päätoteuttaja on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö, ja mukana ovat myös Oulun kaupunki, Oulun seurakuntayhtymä, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö ja Diakonia-ammattikorkeakoulu. Vuoden 2025 loppuun kestävä hanke toteutetaan ESR+ -rahoituksella sekä toteuttajien omarahoituksella.