Rumon Gamba aloittaa kautensa Oulu Sinfonian ylikapellimestarina

11.01.2022

Oulu Sinfonian kevätkaudella kuullaan runsaasti englantilaista musiikkia. Tammikuun konsertit liikkuvat Lontoon urbaanista sykkeestä itävaltalaiseen luontomaisemaan. Konsertit esitetään livestriiminä orkesterin YouTube-kanavalla, ja ne ovat katsottavissa 30 vuorokautta ensiesityksensä jälkeen. Konserttien katselu on maksutonta.

Oulu Sinfonian uuden ylikapellimestarin Rumon Gamban kevätkaudella on selkeä teema: englantilaisten mestariteosten suhde mannereurooppalaisiin klassikoihin. Tammikuun ensimmäisessä konsertissa Welcome Rumon! (13.1. klo 19) brittiperintöä edustavat Edward Elgarin Cockaigne-alkusoitto, lisänimeltään In London Town sekä Ralph Vaughan Williamsin Lontoo-sinfonia. Elgarin teos kuvailee lontoolaista ihmisvilinää, ja Vaughan Williams lainaa musiikissaan esimerkiksi Westminsterin kelloja ja torikauppiaiden lauluja.

”Yleensä Vaughan Williamsista ja Edward Elgarista tulee mieleen heidän hyvin tuntemansa ja usein nostalgisoimansa maaseutu, luonto ja vehreät maisemat”, Gamba sanoo. ”Tällä kertaa he tuntuvat peilaavan värikästä, urbaania kaupunkinäkymää, joskin luonto ei ole sielläkään kaukana. Etenkin Thames-joki pysyy aina paikallaan, vaikka kaupunki onkin jatkuvassa muutoksessa.”

Lontoolaismusiikin seuraksi Gamba valitsi alun perin Jean Sibeliuksen viulukonserton, jonka yhteys brittimestareihin käy selväksi ainakin inspiraatioiden tasolla. Solistiksi oli saapumassa espanjalaisviulisti Leticia Moreno, mutta hän on joutunut perumaan saapumisen Ouluun sairastumisensa takia. Konsertti esitetään ilman Sibeliuksen konserttoa.

Ludwig van Beethovenin Pastoraali

Englantilaisen musiikin kausi jatkuu Pastoraali-konsertin myötä 20.1., kun Australian pääkaupungin Canberran sinfoniaorkesterin tuore ylikapellimestari Jessica Cottis saapuu uusintavierailulle Ouluun. Ludwig van Beethovenin luontoretkiä Wienin lähistöllä kuvaavan Pastoraalisinfonian lisäksi Cottis johtaa englantilaisen musiikin suurnimen Sir Michael Tippettin vuonna 1954 tekemään sävellyksen Divertimento on Sellinger’s Round. Teos perustuu Elisabet I:n aikaiseen sävelmään 1500-luvulta.

Illan solisti, trumpetisti Matilda Lloyd on ensivierailulla Oulussa. Isossa-Britanniassa syntynyt Lloyd on tekemässä nopeaa nousua soittimensa tunnetuimpaan luokkaan, ja hän jo esiintynyt mm. Malmön ja Rotterdamin sinfoniaorkestereiden ja BBC Concert Orchestran solistina. Läpimurtonsa hän teki jo vuonna 2016 esiintymällä BBC:n Proms-festivaalilla London Philharmonicin solistina Royal Albert Hallissa. Oulussa hän tulkitsee Johann Nepomuk Hummelin trumpettikonserton, jota pidetään wieniläisklassisen trumpettirepertuaarin kulmakivenä.

Mies seisoo kädessään kapelimastarin tikku.