Täysin rokotettukin voi levittää koronavirusta – muista sairastaa kotona

03.12.2021

Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut muistuttaa, että myös täysin rokotetut henkilöt voivat tartuttaa koronaa. Siksi on tärkeää, että sairaana jäädään aina kotiin.

Vaikka rokotettu henkilö voi saada koronatartunnan ja sairastua, niin koronarokotteiden ansiosta tauti on yleensä lievä. Myös rokotettu erittää virusta sairastuessaan, mutta tartuttavuus on rokotetuilla vähäisempää.

Muistutamme myös Oulun kaupungissa voimassa olevasta yleisestä maskisuosituksesta. Maskia käyttöä suositellaan aina kodin ulkopuolisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä rokotetuille että rokottamattomille henkilöille. Maskisuositus koskee siis myös tilaisuuksia, joihin vaaditaan koronapassi.

Koronatartunnalta voi suojautua myös välttämällä ylimääräisiä kodin ulkopuolisia lähikontakteja sekä huolehtimalla turvaväleistä ja käsihygieniasta. Suositusten noudattaminen on erityisen tärkeää tavatessa ikääntyneitä tai riskiryhmiin kuuluvia.

Rokottamattomien ja kertaalleen rokotettujen on edelleen syytä hakeutua koronatestiin lievissäkin flunssa-, vatsa- ja yleisoireissa. Täyden rokotesuojan omaavien on syytä käydä testissä, jos on tiedossa korona-altistus. Suosittelemme näytteenottopisteissä tehtävien testien lisäksi antigeeni-kotitestejä sekä rokottamille että rokotetuille henkilöille.