Teräksestä, maalaustaiteesta ja tanssista – Oulun taidemuseon näyttelyvuosi 2022

10.01.2022

Oulun taidemuseon näyttelyvuosi 2022 sisältää neljä uutta tuotantoa: kolme yksityisnäyttelyä ja yhden teemanäyttelyn. Ensimmäisenä helmikuussa avautuu kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen soolonäyttely Kotona metsässä. Kesä puolestaan on omistettu oululaiselle kuvataiteelle, kun taidemaalari Raimo Törhönen ja kuvataiteilija Kaija Hinkula esittäytyvät samanaikaisissa yksityisnäyttelyissään. Näiden nykytekijöiden rinnalla taidemuseossa voi tutustua, millaista oman aikansa nykytaidetta teki liminkalainen taidemaalari Vilho Lampi (1898–1936) lyhyen, mutta intensiivisen maalarinuransa aikana 1920- ja 1930-luvuilla. Marraskuussa 2021 avautunut ja heti innostuneen vastaanoton saanut Väkevä lakeus -näyttely jatkuu taidemuseon toisessa kerroksessa elokuun lopulle saakka. Syyskaudella 2022 taidemuseolla tanssitaan erilaisin tyylein, tekniikoin ja ilmaisukeinoin 1800-luvun lopulta tähän päivään, kun TANSSI! Liikettä kuvataiteessa -näyttely valtaa koko talon ja kehon.

Porvoossa asuvan, Oulussa yläasteen ja lukion käyneen kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen (s. 1969) elämä on ollut viime vuosina työntäyteistä useiden tilausteosten vuoksi. Tuorein kilpailuvoitto, presidentti Mauno Koiviston muistomerkki, valmistuu Helsinkiin syksyllä 2023. Oulun taidemuseon näyttelyyn Kaulanen on toteuttanut yhteistyökumppaneittensa kanssa useita ennennäkemättömiä, spesifisti taidemuseon tiloihin suunniteltuja teoksia, joihin liittyy omat ääni- ja valomaailmansa. Pääosin laserleikatusta teräksestä valmistetut veistokset ja installaatiot vievät katsojan hetken kauneuden ja moniaistisen kokemisen äärelle.

Oulun Pikisaaressa työskentelevä taidemaalari Raimo Törhönen (s. 1960) on kuvaillut näyttelyään snadisti retroksi. My favorite things -niminen näyttelykokonaisuus kertoo tekijälleen tärkeistä asioista; ihmisistä ja eläimistä, suhteista, kaltaisuudesta ja erityisyydestä.  Kuvattavan läsnäolon tai muiston taitavasti tavoittavissa teoksissa on usein kyse olemassaolon hauraudesta ja arvoituksellisuudesta. Näyttely yhdistää aiempaa tuotantoa viimeaikaisiin teoksiin, kuten lapsuuden perheen muotokuvasarjaan. Törhösen ilmaisu kunnioittaa realistisen maalaustaiteen perintöä tässä ajassa ja omakohtaisesti elettynä.

Kolmetoista vuotta sitten kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta valmistunut Kaija Hinkula (s. 1984) ryhtyi pari vuotta sitten suorittamaan maisterintutkintoa Kuvataideakatemian maalauksen osastolla valmistuen vuonna 2021. Opiskeluprosessi käynnisti tutkimusmatkan nykymaalauksen moninaisuuteen ja huokoisiin rajoihin suhteessa kolmiulotteiseen ilmaisuun, kuten tilataiteeseen ja arkisten esineiden käyttöön. PLAY-näyttely on yhtä aikaa abstrakti ja konkreettinen, kokeellinen ja historiatietoinen, peli ja asetelma, detaljoitu ja osiensa summa. Hinkula työskentelee Oulun Hiukkavaarassa.

Oulu tunnetaan vireänä tanssikaupunkina – eikä vain sen vuoksi, että TV-ohjelma Tanssii tähtien kanssa vilisee oululaislähtöisiä kilpatanssijoita. Oulun ammattikorkeakoulusta valmistuu tanssinopettajia ja JoJo – Oulun Tanssin Keskus toimii pohjoisessa ammattitanssin tuotantokeskuksena, pääpainon ollessa nykytanssissa. Oulussa työskentelee freelancetanssijoita yrittäjinä, opettajina, koreografeina, esiintyjinä ja näyttämöproduktioissa. Tanssinharrastajillakin vauvasta vaariin on mistä valita, niin paljon erilaisia tanssilajeja ja ohjattuja tunteja on tarjoilla.

TANSSI! Liikettä kuvataiteessa on näyttely meille kaikille, rytmikkäille ja epätahtisille, yhdessä ja yksityisesti jammaileville. Näyttely esittelee suomalaisten museo- ja taidekokoelmien tanssia, tanssillista liikettä ja ruumiillisuutta kuvaavia teoksia 1800-lopulta nykypäivään. Liikkeen ja tanssin vapauttava voima, tunteiden ilmaisu, vuorovaikutus ja kehollinen oppiminen liittyvät olemassaoloomme maailmassa. Näyttelyn alkuperäiskonseptin on tuottanut HAM Helsingin taidemuseo kuraattoreina Arttu Merimaa ja Hanna-Reetta Schreck. Oulun kokonaisuudessa nähdään lisäksi teoksia mm. taidemuseon omista kokoelmista ja Rovaniemen taidemuseon Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta.  

Aikataulu

Lumipal­loefekti 2021 30.1. asti

Vilho Lampi, väkevä lakeus 28.8. asti 

Kirsi Kaulanen – Kotona metsässä 17.2.–30.4. 

Raimo Törhönen – My favorite things 14.5.–11.9. 

Kaija Hinkula – PLAY 14.5.–11.9. 

TANSSI! Liikettä kuvataiteessa 8.10.2022–15.1.2023 

Kuva: Raimo Törhönen, Rilken koira, 2019