Vieraskasveja torjutaan soolo- ja yhteistalkoilla Oulussa

18.06.2024

Vieraslajien torjuntaa jatketaan talkootyönä Oulussa myös kesällä 2024. Vieraskasvien torjunta on pitkäjänteistä työtä, jota Oulussa on tehty vuodesta 2021 lähtien. Torjunnan tuloksia on selkeästi havaittavissa maastossa niillä alueilla, joissa vieraskasveja on hävitetty useampana vuonna. 

Torjuttavia vieraskasveja ovat jättipalsami ja lupiini. Vieraskasveja hävitetään luonnonsuojelualueiden lähialueilta, arvokkailta ranta-alueilta sekä puistometsistä. Varsinkin vesistöjen läheisyydessä olevat kasvustot leviävät tehokkaasti. Tänä kesänä pyritään keskittymään erityisesti vesistöjen yläjuoksuilla olevien esiintymien torjuntaan. 

Jättipalsamitalkoita järjestetään kaupungin yleisillä alueilla yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistyksen kanssa. Talkoot ovat kaikille avoimia. Osallistujat voivat ilmoittautua talkoisiin täyttämällä sähköisen lomakkeen.

Varusteiksi on hyvä varata kumisaappaat, pitkälahkeiset vaatteet sekä hanskat. Hyttysiltä kannattaa suojautua esimerkiksi hyttyshupulla. 

Talkookohteet:

  • Pyykösjärvi, Ranta-Koskela 25.6. klo 17–20
  • Oulunsalo, Merituulentie 4.7. klo 17–20
  • Letonniemen luontopolun alue 9.7. klo 17–20
  • Turkansaari 13.7. klo 11–14
  • Topeliuksen puisto, Alppila 18.7. klo 17–20
  • Iinatti, Haarakankaantie 24.7. klo 17–20
  • Toppila, Mannisenoja 30.7. klo 17–20

Soolotalkoot jatkuvat 22. elokuuta asti

Oulun kaupungin yleisillä alueilla jättipalsamin ja komealupiinin omatoiminen torjunta on sallittua ilman talkooilmoitusta soolotalkoiden ajan 10.6.–22.8.2024. Soolotalkoot ovat kaupunkilaisten omatoimitalkoita, joita voi pitää joko merkityissä soolotalkookohteissa tai itse valitsemallaan kaupungin yleisellä alueella. Merkityt soolotalkookohteet löytyvät kartalta. 

Soolotalkookohteissa torjutaan tänä vuonna jättipalsamia ja lupiinia. Mukava tapa torjua lupiinia on kerätä kukintoja maljakkoon ja hävittää ne sitten poltettavan sekajätteen mukana. Ohjeistusta löytyy viheralueiden kunnossapidon nettisivuilta

Hanketta vetää Oulun Infra -liikelaitoksen ympäristöpalvelut sekä Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden maa- ja mittaus -yksikkö. Yhteistyötahona on Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys.

Kuva jättipalsamista ja lupiinista.
Jättipalsami ja lupiini ovat torjuttavia vieraskasveja.