Ahaa! – kirjasto aikuisten lukutaidon tukena

Yhteiskunnallinen osallisuus edellyttää hyvää luku- ja kirjoitustaitoa. Ahaa! – kirjasto aikuisten lukutaidon tukena -hankkeen tavoitteena on aikuisten monilukutaidon tukeminen. Hankkeessa kehitetään kirjaston palveluja moniammatillisesti ja mielenkiintolähtöisesti aikuisille, joiden monilukutaito vaatii tsemppiä tai tukea.

Lukutaito mahdollistaa oppimisen. Oppimisvaikeuksista yleisin on lukivaikeus eli lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus, mutta monet muutkin tekijät, kuten henkinen jaksaminen, kielitaito, motivaatio tai ulkopuolisuuden kokemus, vaikuttavat oppimiseen.

Hanke toteutetaan yhdessä Raahen kaupunginkirjaston kanssa. Muita yhteistyökumppaneita ovat Pohjoisen moninaiset oppijat, Erilaisten oppijoiden liitto ja Raahen Psyyke.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt hankkeelle valtionavustusta.

Oulun Oppimisen olohuone


Tule tutustumaan Oppimisen olohuoneen lukemista, kirjoittamista ja keskittymistä helpottaviin apuvälineisiin ja sovelluksiin. Olohuoneen toiminta perustuu konkreettiseen tekemiseen ja harjoitteluun. Palvelu on suunnattu yli 18-vuotiaille aikuisille. Se sopii esimerkiksi työnhakijoille, aikuisopiskelijoille tai opintoja suunnitteleville.

Oppimisen olohuone on avoinna maanantaisin klo 15.00–17.00 Pekurin yhteisötilassa (Kauppakortteli Pekurin 3. kerros, Kauppurienkatu 10). Voit tulla sinne ilman ajanvarausta.

Kaksi hymyilevää kirjastolaista.

Lukemisen ilo kuuluu kaikille! – Väsyneiden lukuhaaste


Lukuinto ja lukeminen eivät ole aina yksinkertaisia juttuja. Sopivan kirjan valitseminen voi tuntua mutkikkaalta. Lukemisessa on hankaluutta, rivit tai kirjaimet hyppivät, keskittyminen takkuaa tai lukemiseen väsyy. Ajatuskin paksun kirjan kahlaamisesta saattaa uuvuttaa tai lukemisesta voi tulla ilotonta suorittamista.

Jos haluaa vain kevyen, mutta virkistävän lukuhetken, voi tarttua Väsyneiden lukuhaasteeseen. Se tarjoaa yhdeksän haastekohtaa ja siitä löytyy kivoja lukupaloja sarjakuvista aina lööppeihin ja selkokirjoihin.

Hankkeessa tapahtuu

12.3.2024
Hanke-esittely AVI:n etäkahveilla

19.3.2024
Oulun invalidien yhdistyksen jäsentapaaminen, jutellaan lukemisesta ja oppimisesta

20.4.2024
CP-yhdistysten vertaistapaaminen Oulussa: Mistä löytyy lukemisen ilo?

22.4.2024
Kehitysvammaisten tukiliiton verkkokahvila: Innostusta lukemiseen ja kirjaston käyttöön

25.4.2024
Kehitysvammaisten tukiliiton kokemustoimijat: Monilukutaito ja digitaidot

7.5.2024
Oppimisen olohuone -verkoston verkkokahvit

15.5.2024
Pohjois-Pohjanmaan näkövammaiset, Klubi 1963: Lyriikkapaja

17.-19.5.2024
CP-liiton aikuistoiminnan kesäpäivät Imatralla: Lukutaito hyvinvoinnin mahdollistajana

29.5.2024
Laura Juntusen kirjailijavierailu Raahen Psyykellä

4.-6.6.2024
Kirjastopäivät Kuopiossa

17.9.2024
OSAO:n Opintobuusti-tapahtuma

25.9.2024
Päivi Alasalmen kirjailijavierailu Klubitalo Pönkässä