Oulun kaupunki mahdollistaa uusiutuvien energiamuotojen kuten tuuli- ja aurinkovoiman edistämistä alueellaan ja ohjaa kehitystä hallitusti muun muassa kaavoituksen keinoin. Kaupunkistrategia edellyttää hiilineutraaliuden saavuttamista vuoteen 2035 mennessä, mikä on sama kuin Suomen hallituksen asettama kansallinen tavoite.
Vihreän siirtymän hankkeet ovat myös elinkeinokysymys ja voivat vahvistaa sekä kaupungin että kaupunkilaisten elinvoimaa. Kaupunkistrategian asettaman tavoitteen mukaan Oulu on Suomen yritysmyönteisin kasvukeskus. Esimerkiksi tuulivoima tuo kaupungille vuosittain kiinteistöverotuloja ja tuulivoima-alueen maanomistajat saavat vuokratuloja hankeyhtiöltä. Hankealueen tiestöä parannetaan ja rakentamisvaihe voi tuoda sekä alueellisesti että paikallisesti työllistäviä vaikutuksia.
Tuulivoiman alue- ja työllisyysvaikutuksia on selvitetty Pohjois-Pohjanmaan tuulivoimaosaamisen kehittäminen -hankkeessa.
Tuulivoima
Oulussa on vireillä tai käynnistynyt useita seudullisen kokoluokan tuulivoimahankkeita. Rakentuneita voimaloita on ainoastaan Oulunsalon Riutunkarissa 4 kappaletta ja Vihreäsaaressa yksi. Seudullisella kokoluokalla tarkoitetaan vähintään 10 voimalan hanketta, jolloin maakuntakaava ohjaa suunnittelua. Pohjois-Pohjanmaalla on vireillä energia- ja ilmastovaihemaakuntakaava, jonka luonnos on ollut nähtävillä syksyllä 2022 ja kaavaehdotus hyväksytään tavoitteen mukaan alkuvuodesta 2025. Seudullisen kokoluokan raja on muuttumassa vaihemaakuntakaavan myötä kymmenestä voimalasta seitsemään. Vaihemaakuntakaava pohjautuu tuulivoiman osalta kattaviin TUULI-hankkeessa tehtyihin selvityksiin. Vaihemaakuntakaavassa on osoitettu myös yksi merituulivoimaloiden alue (Ii-Oulu Ulkomatala).