Kaikkien Oulu -hankkeen toimenpiteet
Osaamisen kehittäminen ja moninaisuuden johtaminen
Oulun kaupungin henkilöstölle toteutetaan yhdenvertaisuuskysely moninaisuuden kartoittamiseksi eri taustaryhmittäin. Kyselyn tulokset analysoidaan ja tunnistetaan kehittämistarpeet yhteistyössä strategisen johdon kanssa. Tämän pohjalta asetetaan tavoitteet yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon parantamiseksi, ja laaditaan konkreettinen, realistinen ja aikataulutettu toimenpidesuunnitelma. Suunnitelma voi sisältää esimerkiksi harjoitteluohjelmia, anonyymin rekrytoinnin kokeiluja, mentorointiohjelmia ja positiivista erityiskohtelua.
Toimenpiteet otetaan käyttöön ja niiden vaikuttavuutta arvioidaan henkilöstökyselyillä ja haastatteluilla. Eri ammattiryhmille pidetään työpajoja, joissa kuullaan heidän näkemyksiään ja kokemuksia rasismista ja syrjinnästä. Kerättyä tietoa käytetään räätälöityjen koulutusten suunnittelussa ja järjestetään yhdenvertaisuus- ja antirasismikoulutuksia eri hallintokunnissa työskenteleville työntekijöille. Koulutusten vaikuttavuutta mitataan alku- ja loppukyselyillä.
Rasismin ja vihapuheen ennaltaehkäisy sekä hyvien väestösuhteiden edistäminen
Oulussa järjestetään dialogitilaisuuksia kahdella eri asuinalueella. Tavoitteena on luoda kohtaamisia eri väestöryhmien välille fasilitoinnin keinoin, ja parantaa ryhmien välistä vuorovaikutusta ja väestösuhteita. Suunnittelussa ja toteutuksessa osallistutetaan paikallisia sidosryhmiä ja asuinalueiden edustajia.
Lisäksi järjestetään säännöllisiä vieraskielisten ja Oulun kaupungin viranhaltijoiden ja päättäjien välisiä keskustelutilaisuuksia, joiden tavoitteena on varmistaa, että maahanmuuttajien ja vieraskielisten ääni kuuluu selkeämmin päätöksentekoprosessissa. Perustetaan monitoimijarakenne, jossa Oulun alueen vaikuttajia kutsutaan mukaan monialaiseen vaikuttajaverkostoon. Verkoston tehtävänä on toimia yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden puolestapuhujana sekä edistää rasisminvastaista työtä. Verkostoon kutsutaan monipuolisesti oululaisia eri ammateista, ikäryhmistä, poliittisista suuntauksista ja alkuperistä.
Rasismin vastaisen tukipisteen perustaminen Oulun kaupunkiin
Ouluun perustetaan rasisminvastainen tukipiste, jonka tehtävänä on tarjota ohjausta ja neuvontaa rasismin uhreille sekä auttaa viranomaisprosesseissa. Palvelut tarjotaan matalan kynnyksen periaatteella ja tarvittaessa monikielisesti. Tukipisteen toimintaa arvioidaan yhdessä ohjausryhmän kanssa ja palvelu juurrutetaan pysyväksi osaksi kaupungin toimintaa. Tukipiste myös tuottaa ajantasaista tietoa rasismi- ja syrjintäkokemuksista.
Rasismin ennaltaehkäisy nuorten keskuudessa
Hankkeen tavoitteena on avata nuorille rasismiin ja yhdenvertaisuuteen liittyviä näkökulmia elämyksellisen ja kokemuksellisen koulutuksen kautta. Aiemmin nuorisotyössä käytettyjä menetelmiä hyödynnetään tehokkaasti nuorten ajattelun ja asenteiden muokkaamisessa. Toteutetaan teema-/markkinointikampanja, joka tavoittaa Oulun alueen nuoret heidän omissa ympäristöissään. Kehitetään elämyksellinen koulutuspaketti, joka tarjoaa nuorille havainnollistavan kokemuksen rasismista ja syrjinnästä, korostaen niiden torjumisen tärkeyttä yhteiskunnassa.
Rasisminvastaisen työn tiedolla johtamisen malli
Hankkeen aikana kehitetty rasisminvastaisen työn tiedolla johtamisen malli otetaan käyttöön osana kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä. Hanke kehittää Oulun kaupungin monimuotoisuutta ja tiedolla johtamista sekä edistää yhdenvertaisuutta ja inkluusiota kaupungin palveluissa. Hankkeen avulla syntyy rasisminvastaisen tiedolla johtamisen työhön monistettava paikallistason toimintamalli.
Paikallistason rasisminvastaisen työn käsikirja
Paikallistason rasisminvastaisen työn toimintamallin kehittämisestä tuotetaan käsikirja, joka voi toimia muille kaupungeille rasisminvastaisen työn kehittämisen välineenä. Se sisältää kattavan oppaan eri toimenpiteiden läpiviemiseen. Käsikirjassa tulee olemaan suosituksia monitahoisesta, poikkihallinnollisesta ja yhteisöllisestä rasismin vastaisesta työstä. Materiaalia tehdään kahdella kielellä, englanniksi ja suomeksi, jotta tulokset olisivat mahdollisimman laajasti luettavissa. Toimintamallin käsikirja julkaistaan ja levitetään laajasti.