Saamenkieliset

Kaksi saamenpukuihin pukeutunutta henkilöä.

OUTI-kirjastojen kokoelmista löytyy saamenkielistä aineistoa sekä lapsille että aikuisille. Kokoelmassa on musiikkia, elokuvia, kaunokirjallisuutta ja tietokirjallisuutta.

Saamelaiskirjallisuuden sivut Kirjasammossa

Saamen­kieliset lukudiplomit peruso­pe­tukseen

Saamenkielinen lukudiplomisivusto on nyt käytettävissä. Diplomien kirjalistoista ja niiden päivittämisestä vastaa Suomen saamelainen erikoiskirjasto, teknisestä toteutuksesta Helmet-kirjastojen lukudiplomiryhmä. 

Lukudiplomia voi käyttää kaikilla Suomessa puhuttavilla saamen kielillä. Kauno- ja tietokirjallisuus on kaikissa kielissä omissa ryhmissään. 

Pohjoissaamen diplomin (lohkandiploma) sisältö on laajin, ja diplomit on jaettu luokka-asteille alakoulusta yläkouluun. Lisäksi pienille lapsille on koottu oma diplominsa, jota voi käyttää päiväkodeissa sekä vanhempien ja lasten lukutuokioissa.  

Inarinsaamen (luuhâmdiploma) sekä koltansaamen (lookkâmdiploom) diplomien sisältö on suppeampi, ja se on jaettu ala- ja yläkoulussa luettaviin kirjoihin. Lisäksi kertomuksia ja tarinoita on kerätty omiin diplomeihinsa. Kaikissa diplomeissa on tarjolla myös bonusdiplomi. 

Jokaisesta kirjasta on lyhyt kuvaus sekä linkki saatavuustietoihin Lapin kirjastoissa. Kunkin diplomin kunniakirjat ovat tulostettavissa sivuilla. Tehtävät ovat kunniakirjojen kanssa samassa tiedostossa, ja lisäksi ideapankista voi tutkia muita mahdollisuuksia käsitellä lukukokemuksia. 

Diplomien käytössä kannattaa hyödyntää myös sivustoja virtualafierbmi.fi sekä kirjasampo.fi/saame

Lisätietoja kirjasto.lappi-osasto@rovaniemi.fi.