Rehtorin terveiset

Lukuvuosi 2023-2024

Laanilan yläasteen oppilasmäärä on muutamien laskuvuosien jälkeen vakiintumassa ja meillä on nyt alkavana lukuvuonna kuusisarjainen yläkoulu ja n. 370 oppilasta. Samassa koulurakennuksessa toimivan Laanilan lukion opiskelijamäärä jatkaa kasvuaan tulevaisuudessa, koska vuosiluokittaista sisäänottomäärää on kasvatettu. Yläkoulun ja lukion yhteenlaskettu päivittäinen oppilasmäärä Laanilan koulurakennuksessa yli 700 oppilasta, joten vilskettä rakennuksessa riittää.

Lukion kasvua tullaan huomioimaan lähivuosina luovuttamalla yläkoulun käytössä olevien tiloja lukion käyttöön. Tämän lukuvuoden aikana tiloja ei kuitenkaan tarvitse vielä luovuttaa, koska koulun sisäpihalle lukion tarpeisiin rakennettu lisärakennus riittää lukion kasvun huomioimiseen. Tilaelementtirakennuksen neljä opetustilaa tuovat siten helpotusta päärakennuksen puolella oleviin tilaongelmiin.

Laanilan yläasteen tulevaisuus on nidottu yhteen Myllyojan alakoulun kanssa. Koulut yhdistetään näillä näkymin syksyllä 2026 uudeksi Jääkärinkankaan yhtenäiskouluksi. Nyt aloittavat seiskat ovat siis viimeinen vuosiluokka, joka saa opiskella koko yläkouluaikansa Laanilan perinteikkäässä koulurakennuksessa.

Laanilan yläaste on edelleen vahvasti mukana kansainvälisyystoiminnassa. Haemme aktiivisesti yhteistyökumppaneita Erasmus-ohjelman kautta ja olemme yhteistyössä mm. Portugalin, Islannin ja Espanjan kanssa. Nämä projektit ovat meille tärkeitä, koska ne rikastuttavat koulumme arkea ja tuovat mukanaan tietoutta muista kulttuureista. Nyt alkavana lukuvuonna Laanilan yläasteen oppilaat pääsevät tutustumaan Färsaarten ja Islannin koulukulttuureihin KV-matkojen merkeissä.

Koulumme on hyvinvointikoulu ja liikkuvakoulu. Nämä teemat näkyvät koulussa mm. liikkuvien välituntien ja kahdesti vuodessa järjestettävien hyvinvointiviikkojen muodossa. Oppilaiden osallisuus on meille tärkeää Laanilassa ja meillä on aktiivinen oppilaskunta. Oppilaskuntamme hallituksen jäsenet ovat olleet näkyvästi mukana vaikuttamassa mm. lasten ja nuorten kaupunkikokouksessa. Laanilan koulussa toimii myös vanhempaintoimikunta LYKKY, johon kaikki vanhemmat ovat tervetulleita. LYKKY:stä löytyy lisää tietoa koulun kotisivuilta.

Kannustamme oppilaita viettämään välituntinsa ulkosalla. Koulun piha on havaittu hyväksi ajanviettopaikaksi ainakin silloin, kun kelit ovat suotuisat. Välituntiliikuntaa varten koululla on välituntiliikuntavälineiden varasto, josta voi lainata palloja ja muita välineitä pihalle. Koulumme sisäpiha on ollut suosittu välituntienviettopaikka. Parhaimmilla keleillä jopa ulkona syöminen on mahdollista, koska sisäpihalla on ruokalan seinustan vieressä pöytiä. Sisäpihalle on myös mahdollista koota siirrettävä esiintymislava, jota on tarkoitus hyödyntää mahdollisimman paljon alkusyksyisin ja keväisin erinäisissä tapahtumissa. Sisäpihalla on eri tasoisten tasanteiden muodostama katsomo, josta voi seurata esiintymislavan tapahtumia.

Laanilassa me pyrimme keskittymään opetuksessa ja opiskelussa olennaiseen. Tavoitteena on varustaa oppilaat hyvillä valmiuksilla jatko-opiskelupaikkoja ajatellen ja tarjota oppilaille hyvä ja turvallinen koulu. Tämän kaiken keskiössä on Laanilan hyvän hengen vaaliminen ja yhteistyön korostaminen niin lukion kuin muidenkin lähikoulujen kanssa. Kasvatuskumppanuudessa yhteistyö kotien kanssa on tärkeää ja sen toivon jatkuvan yhtä välittömänä kuin aikaisempinakin lukukausina.

Hyvää alkavaa lukuvuotta kaikille ja iloa opiskeluun!

terveisin Mikko Säntti

rehtori