Lapsen oikeuksien viikko

Tervetuloa tutustumaan Oulun Lapsen oikeuksien viikon ohjelmaan!

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Lapsen oikeuksien viikko on Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä vietettävä teemaviikko, jonka tavoitteena on lisätä lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja edistää lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään myös lapsiystävällisessä Oulussa.

Valtakunnallista Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään jälleen 20.–26.11.2023. 

Teemana lapsen oikeus hyvinvointiin

Vuoden 2023 Lapsen oikeuksien viestinnän teema on lapsen oikeus hyvinvointiin.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan terveys koostuu fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Myös YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen näkökulmasta lasten ja nuorten hyvinvointia tulee tarkastella ja edistää laaja-alaisesti: lapsella on oikeus muun muassa terveyteen, riittävään ravintoon, sosiaaliturvaan, riittävään elintasoon, terveelliseen ja turvallisen ympäristöön, koulutukseen sekä lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan.

Osallisuuden kokemus on merkittävä hyvinvoinnin osatekijä: joukkoon kuuluminen ja se, että voi vaikuttaa omaan elämäänsä ja ympäristöönsä vahvistaa lasten ja nuorten hyvinvointia.

Teema näkyy järjestöjen, valtion, kuntien, seurakuntien ja vapaa-ajan toimijoiden toiminnassa ja viestinnässä pitkin vuotta.

Lue lisää vuoden 2023 teemasta.

 

Oulun kaupunki on yksi UNICEFin Lapsiystävällisistä kunnista. Suomen UNICEF on myöntänyt Oululle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kahdesti, vuosina 2017 ja 2020. Tunnustus on voimassa neljä vuotta. 

Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Toimintamalli auttaa kuntia edistämään lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsen oikeuksien perustana on YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista. Sopimus on hyväksytty YK:n yleiskokouksessa vuonna 1989. Suomi on saattanut sopimuksen voimaan lailla vuonna 1991. 

Katso alta Lapsiystävällinen Oulu -video. Videolla Oulun nuorisovaltuusto ONEn puheenjohtaja Siiri Ruokola kertoo, miten lapsiystävällisyys näkyy Oulussa. Oulu on asteen verran lapsellisempi!

Lapsiystävällinen Oulu -video