Omatoimikirjastot

Omatoimiaikana kirjastoon pääsee sisään voimassa olevalla OUTI-kirjastokortilla ja korttiin liitetyllä PIN-koodilla. Jos sinulla ei ole PIN-koodia tai olet hukannut sen, saat sen kirjaston asiakaspalvelupisteestä tai tilaamalla OUTI-verkkokirjaston kirjautumisikkunan ”Unohditko PIN-koodisi?” -linkistä. Verkkokirjastossa tilattu PIN-koodi lähetetään asiakastietoihisi merkittyyn sähköpostiosoitteeseen.

Kaijonharjun kirjaston pääovi. Kirjautumislaite on oven vasemmalla puolella.

Kirjautumislaite

Omatoimikirjastoon kirjautuminen tapahtuu kirjaston oven vieressä olevalla laitteella. Lue korttisi laitteella ja näppäile PIN-koodisi.

Alle 16-vuotiaat voivat kirjautua omatoimikirjastoon omalla kirjastokortillaan jos asiakastietoihin merkitty huoltaja antaa siihen luvan. Huoltajan täytyy käydä kirjastossa henkilökohtaisesti antamassa suostumus alle 16-vuotiaan omatoimikirjaston käyttöön. Huoltajan täytyy todistaa henkilöllisyytensä käynnin yhteydessä.

Yhteisöasiakkaan kortilla ei pääse omatoimikirjastoon.

Haukiputaan, Hiukkavaaran, Kiimingin, Oulunsalon sekä Pekurin kirjastoissa osa aukioloajasta on omatoimiaikaa, jolloin kirjasto on avoinna ilman asiakaspalvelua. Näissä kirjastoissa ei ole kirjautumista vaativaa järjestelmää, joten sisään pääsee normaalisti.

Henkilökunnan ollessa paikalla omatoimikirjastot palvelevat normaalisti.

 

Omatoimikäyttö kirjastossa

Omatoimiaikana kirjaston kokoelma, tilat ja laitteet ovat käytössäsi. Voit lainata ja palauttaa aineistoa automaateilla. Varatun aineiston voi noutaa varaushyllystä ja lainata automaatilla.

Asiakastietokoneet ovat käytössäsi myös omatoimiaikana. Tulostaminen ja kopioiminen on mahdollista vain henkilökunnan ollessa paikalla. Asiakastietokoneita ei voi varata Varaamo-palvelussa omatoimiaikoina.

Kaksi henkilöä palauttamassa kirjaa kirjaston palautusautomaatilla.

Palautusautomaatti

Omatoimiaikana voi palauttaa lainat kirjaston palautusautomaattiin.

Henkilö lainaa kirjoja kirjaston lainausautomaatilla.

Lainausautomaatti

Omatoimiaikana voi lainata kirjoja ja muuta aineistoa kirjaston lainausautomaatilla.

Asiakkaan vastuu omatoimiaikana

Omatoimikirjaston käyttäjä sitoutuu noudattamaan Oulun kaupunginkirjaston käyttösääntöjä. Käyttäjä sitoutuu myös ylläpitämään siisteyttä ja järjestystä omatoimikirjastoa käyttäessään. Käyttäjän tulee huolehtia siitä, että kirjaston ulko-ovi menee lukkoon sekä kirjastoon tultaessa että kirjastosta poistuessa. 

Asiakas on velvollinen korvaamaan omatoimiaikana aiheuttamansa häiriöt ja vahingot. Asiakastietoihin merkitty huoltaja on vastuussa alaikäisen asiakkaan käyttäytymisestä ja aiheuttamista vahingoista. 

Omatoimikirjaston käyttö voidaan tarpeen vaatiessa estää esimerkiksi häiriökäyttäytymisen tai vahingonteon vuoksi.

Omatoimiajan päätyttyä kirjaston tiloista on poistuttava viipymättä. Jos asiakkaan toiminta aiheuttaa hälytyksen, hän on velvollinen korvaamaan hälytyksestä aiheutuvat kulut.

Omatoimikirjastojen turvallisuutta valvotaan tallentavalla kameravalvonnalla.