Valovoimainen Oulu

< Takaisin

ARTE filmasi Oulussa

Oulu taiteilijoiden kaupunkina näkyy ranskalais-saksalaisella ARTE-kanavalla. Metropolis-kulttuurimakasiinissa Oulu on esillä 8.9. noin 15 minuuttia. 
Lähetystä voi seurata myös kanavan verkkosivuilta.  

Kulttuuripääkaupunkihanke veti Ouluun
Kyseessä ei ole tavanomainen matkailuohjelma nähtävyyksineen, vaan kaupunkia katsotaan oululaistaiteilijoiden silmin. 

Mukana makasiinissa ovat tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula, Jukka Takalon Kajakkiorkesteri, Mieskuoro Huutajat, valokuvaaja Kati Leinonen ja ilmakitaristi Aapo Rautio. 

Oulu saa Keski-Euroopassa näkyvyyttä useista syistä. 

”Ensinnäkin tärkeää on, että paikasta ei ole tehty ohjelmaan mitään aikaisemmin. Oulua puolsi myös sen laaja kulttuurielämä. Lisäksi kulttuuripääkaupunkihanke vaikutti tähän. Teillä on siihen selvästi halua ja potentiaalia tulla valituksi, kokoonne nähden myös paljon mahdollisuuksia”, selvitti dokumenttiohjaaja Claudia Kuhland

Rakennuskanta haastaa
Kolmen henkilön kölniläinen filmiryhmä havainnoi Oulua noin viikon.

”Oululaisen arkkitehtuurin vuoksi kuvaaminen oli vaikeaa”, totesi kuvaaja Frank Kranstedt. ”Rakennuskanta on keskenään kovin erilaista: uutta ja vanhaa sekaisin sekä korkeuseroja. Mutta se ei ole ongelma, vaan erityispiirre. Sellainen kaupunkinne on.”  

Kielitaito valttinamme
Haastattelupäivänä Kuhland, Kranstedt ja dokumentin äänistä vastaava Marcel Lepel kävivät Hupisaarilla ja Hiukkavaarassa. Ohjelmassa pääpaino on kulttuurin ohella luontoympäristöllä.

”Yleensäkin Pohjoismaat on hyvä kohde tulla, koska ihmiset ovat kielitaitoisia”, Kuhland huomautti. 

Sitä koko filmiryhmä ihmetteli miksi Oulussa on niin paljon karaokepaikkoja.
Niin, miksiköhän?


 
Frank Kranstedt, Claudia Kuhland ja Marcel Lepel kuvasivat oululaisia taiteilijoita noin viikon. Teksti: Sirpa Tarkkinen
Kuva: Carita Forsman

Jakolinkki