Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Kulttuuripääkaupunkihanke julkisti omaperäiset teemat

Oulu2026-teemojen julkistus pidettiin perjantaina 1.2. samaan aikaan sekä Oulussa että Helsingissä. 

”Koska pääkaupunkiseudulta ei ole yhtään hakijaa, halusimme hoksauttaa kulttuuriväkeä, mediaa ja valtakunnan päättäjiä siellä, että nyt on tiukka kisa käynnissä ja Oulu on täysillä mukana”, kertoo hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Teemoja pidettiin
omaperäisinä

Kulttuuripääkaupunkihakemuksen teemoja ovat työstäneet 20 luovaa neuvonantajaa taiteen ja tieteen eri aloilta. Lähtökohtina ovat olleet luonto, pohjoinen sijainti, yhteisöllisyys ja kaupunkikulttuuri.

Oulun-hakemuksen pääotsikko on Kulttuuri-ilmastonmuutos. Sen alta löytyvät kolme pääteemaa: Rohkeasti reunalla, Vastakohtien voima ja Villisti kaupunki.  

”Oulun teemoja pidettiin Helsingissä ajankohtaisina ja omaperäisinä”, kertoo Rantala-Korhonen.

”Oululainen kulttuuri yllättää, sitä tehdään suurella sydämellä vaikkakin pienemmillä resursseilla kuin pääkaupunkiseudulla. Valtakunnallisia kulttuurilaitoksia ei ole Ouluun osunut, meillä on totuttu tekemään asiat itse, omaperäisesti."

"Oulu on aina ollut kansainvälinen sijainnistaan huolimatta, ja Oulusta on myös lähdetty rohkeasti maailmalle. Ja tultu takaisin. Oulu on Euroopan laidalla, mutta se ei ole estänyt meitä saamasta aikaan maailmanluokan innovaatioita”, Rantala-Korhonen pohtii.

Päätös tulee 2021
Rantala-Korhosen lisäksi Oulua Helsingissä edustivat kaupunginjohtaja Päivi Laajala, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen, europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä ja projektipäällikkö Heli Metsäpelto.

Luovista neuvonantajista paikalla olivat muusikot Jaakko Kuusisto ja Jukka Takalo. Yleisöä Helsingin-tilaisuuteen osallistui noin sata henkilöä.

Ensimmäinen hakemus kulttuuripääkaupungiksi jätetään toukokuussa 2020. Kisan voittaja on tiedossa 2021.

Teksti: Sirpa Tarkkinen
Kuva: Carita Forsman


Merja Satulehto juonsi Oulun-tilaisuuden.


 

Jakolinkki