Turvahälytysten vastaanotto käynnistyi Oulun mallilla - Valovoimainen Oulu - Ajankohtaista - Oulun kaupunki

Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Turvahälytysten vastaanotto käynnistyi Oulun mallilla

Turvahälytysten vastaanottokeskuksessa kolmivuorotyötä tekevä lähihoitaja Eira Pellikka vastaa asiakkaiden puheluihin ja tarvittaessa lähettää turvapartion paikan päälle. ”Eniten puheluita on tullut päiväsaikaan. Yöt ovat olleet rauhallisia.”

Neljä vuotta sitten hyvinvointipalveluissa tehtiin suunnitelma ikäihmisten kotihoidon kehittämisestä. Nyt ollaan vaiheessa, jossa uutta tekniikkaa otetaan käyttöön kotona asumisen tueksi ja turvaksi. Turvapalveluasiakkaiden hälytyslaitteet vaihdetaan ja ovivahtia käyttäville asennetaan uudet älykkäämmät laitteet. On tärkeää, että ikäihmiset selviäisivät mahdollisimman itsenäisesti mahdollisimman pitkään.

”Toiminnan käynnistäminen on osa kotona asumisen vahvistamisen strategiaa. Keskuksen toimintaa kehitetään jatkuvasti, ja tulevaisuudessa siihen liitetään esimerkiksi koti- ja omaishoidon asiakaspuhelut sekä ateriakeskeytysten vastaanotto asiakkaan sairaalareissun tai muun poissaolon ajaksi”, sanoo vanhustyön johtaja Anna Haverinen

Hälytykset vastaanotetaan nyt Oulussa

Turvapalvelujen piirissä olevan lähes 1300 asiakkaan turvapuhelimia vaihdetaan parhaillaan. Laitevaihtoon päädyttiin kaupungin tehtyä uuden turvapalvelusopimuksen Luona Oy:n kanssa, josta hälytysten vastaanottojärjestelmä hankittiin. Laitteet tulevat oululaiselta 9Solutionsilta.

”Aiemmin kaikki hälytykset ohjattiin omalle auttamispartiollemme Stellasta, jossa puhelut vastaanotettiin. Nyt kaikki puhelut tulevat suoraan 24/7 meidän omalle työntekijällemme”, selventää kehittämiskoordinaattori Sirpa Saarela.

Turvapartiossa työskentelevä lähihoitaja Pekka Haipola kehuu toimintamallia. 

”Uudessa systeemissä meillä on nyt tiivis yhteistyö hälytysten vastaanottajan ja turvapartion välillä. Lisäksi soittajan osoite näkyy monitorissa tarkasti kartalla, ja työntekijä voi tarvittaessa soittaa takaisin asiakkaan turvapuhelimeen Smooth Lite -sovelluksen avulla.”

”Turvahälyttimet ovat entistä älykkäämmät. Nyt laitteen taustajärjestelmästä näkee vaikkapa sen, onko puhelimen töpseli vahingossa irronnut. Lisäksi puhelimissa on valmiina kahden operaattorin tukemat SIM-kortit, mikä lisää toimintavarmuutta”, vertaa Sirpa Saarela. 

Älykäs ovivahti tuo asiakkaille joustavuutta 

Useisiin ikäihmisten asuntoihin on asennettu uudenlaiset ovivahdit, jotka eivät enää hälytä kaikista ovenavauksista, vaan ainoastaan asukkaan poistuessa huoneistosta.

”Kerrostaloissa asuvat ikäihmiset avaavat usein huoneistonsa oven, kun rappukäytävästä kuuluu ääniä. Uuden tekniikan myötä turvapartion tarkastuskäynnit ovat vähentyneet, mikä näkyy myös mukavalla tavalla monen asiakkaan laskussa”, sanoo Saarela. 

Uudet sensorit lisäävät turvallisuutta

Ikäihmisillä muistitoiminnot ovat usein heikentyneet, jolloin myös taito hälyttää apua rannekkeen avulla saattaa unohtua. Apuna tilanteissa ovat huoneistoihin asennetut sensorit, jotka seuraavat asukkaan aktiivisuutta ja vuorokausirytmiä ja tekevät poikkeamista automaattisesti hälytyksen.

”Sensorit tuovat apua esimerkiksi tilanteeseen, jossa asukas on kaatunut yöllisellä vessareissullaan, eikä makuuhuoneen sensori havaitse vuoteeseen paluuta. Tällöin sensori lähettää automaattihälytyksen”, valottaa Sirpa Saarela.

 

Teksti ja kuva
Päivi Vuoti-Karvonen

Jakolinkki