Oulun kaupungin uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Puheterapiaa virtuaalitodellisuudessa

Oululainen yritys, Peili Vision, on kehittänyt virtuaalitodellisuutta hyödyntävän apuvälineen erilaisista puheen ja havaitsemisen häiriöistä kärsivien potilaiden kuntoutukseen. Innovaatio parantaa asiakkaan kuntoutuksen mahdollisuuksia sekä julkisella että yksityisellä sektorilla, myös kotona. Apua kuntoutukseensa ovat saaneet jo sadat potilaat.

Yritys on kehittänyt tuotettaan yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa ja testaa sitä nyt Oulu WelfareLabin kanssa todellisten käyttäjien, kuntoutujien ja puheterapeutin kanssa.

VR-teknologiasta apua kuntoutukseen

Virtuaalitodellisuutta hyödynnetään pelimaailmassa, mutta voidaanko sen avulla hoitaa terveyttä? Peili Visionin puheterapiasovellus osoittaa, että virtuaalitodellisuus voi auttaa potilaan kuntoutuksessa.

VR-ohjelmiston lisäksi potilaan käytössä on tabletti ja päähän puettavat virtuaalilasit. Potilas siirtyy pelimaailmaan, jossa hän suorittaa terapeutin yksilöllisesti suunnittelemia kuntouttavia tehtäviä. Kuntoutuminen on mahdollista potilaan omassa kodissa, puheterapeutin tukemana ja seuraamana.

Keväällä 2019 puheen tuottamisen häiriöstä, afasiasta, kärsivä potilas harjoitteli Peili Visionin ohjelmalla. Kolmen kuukauden harjoitusjakson jälkeen potilaan puhekyky oli parantunut 76 prosenttia. Syksyllä testaus laajeni Oulu Welfare Labin kautta oululaisten puheterapiapotilaiden käyttöön.

Terapiasovellus sopii myös ikääntyneille, eikä kuntoutujan tarvitse olla modernin teknologian taitaja.

"Kyse ei ole iästä vaan halusta kokeilla uutta", sanoo Essi Haaraniemi, Oulun kaupungin hyvinvointipalveluissa työskentelevä puheterapeutti, jonka asiakkaat ovat harjoitelleet sovelluksen avulla.

Seitsemän ohjelmaa ja yli kaksikymmentä erilaista todentuntuista harjoitteluympäristöä – näistä muokataan kullekin kuntoutujalle sopiva harjoitusohjelma. Kielellisten harjoitusten lisäksi tarjolla on havainnointiin ja keskittymiseen liittyviä harjoitteita.

"Sairaalaympäristö ei ole tarpeeksi monipuolinen eikä muokattavissa. Peili Visionin harjoitusohjelma tekee kuntoutumisesta monipuolisempaa ja tarjoaa potilaille heille tuttuja ympäristöjä: harjoitukset voivat tapahtua virtuaalisessa keittiössä, olohuoneessa, kesämökillä tai autotallissa. Tämä voi edistää kuntoutumista", Haaraniemi kertoo.

Yhteistyötä terveysinnovaatioiden eteen

Oulua pidetään digitaalisen terveyden edelläkävijänä. Kaupungissa on syntynyt OuluHealth-ekosysteemi, joka tukee uusien terveys- ja sosiaalialan palvelujen ja tuotteiden kehittämistä ja käyttöönottoa. OuluHealth Labs auttaa yrityksiä saamaan innovaationsa rivakasti käyttöön. Kaupunki, OYS, Oulun yliopisto, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuottajat ja yritykset tekevät tiivistä yhteistyötä.

"Oulu WelfareLab, yksi kolmesta OuluHealthin testiympäristöstä, mahdollistaa sosiaali- ja terveyspalvelujen innovaatioiden testaamisen aidossa ympäristössä: oululaisten kodeissa sote-ammattilaisten avustamana. Näin yritykset saavat arvokasta palautetta sekä ammattilaisilta että asiakkailta", kertoo teknologia-asiantuntija Jaana Kokko Oulun kaupungin hyvinvointipalveluista.

"Oulussa otetaan käyttöön uusia tapoja tukea ihmisten itsenäistä kotona pärjäämistä. Kuntoutusta ja muita sosiaali- ja terveyspalveluja voidaan tarjota kotiin. Tulevaisuudessa potilaat voivat tehostaa kuntoutumistaan omahoidollisilla ratkaisuilla – ammattilaisten tukemina", Kokko jatkaa.

"Tämän yhteistyön kautta toivomme laajentavamme tutkimuspilottia niin että sadat potilaat myös syrjäisemmillä seuduilla saavat tarvitsemansa avun kuntoutukseen", lisää Jussi Auvinen, Peili Visionin toimitusjohtaja.

Yrityksen neurologisen kuntoutuksen ohjelmaa ovat käyttäneet jo yli 15 sairaalaa. Lähitulevaisuudessa intensiivisen kotikuntoutuksen tuotantoa on tarkoitus laajentaa – edelleen virtuaalitodellisuutta hyödyntäen.

 

Kuva: Peili Vision

Longer version in English by Joanna Seppänen, BusinessOulu
 

Jakolinkki

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista