Kummikoulu

HYK:n kummikoulutoiminta Tansaniassa

Haukiputaan yläkoululla on jo pitkä perinne lahjoittaa puolet päivätyökeräyksen tuotosta kotimaiseen kohteeseen ja puolet ulkomaiseen kohteeseen. Syksyllä 2010 tehtiin päätös hankkia kummikoulu ja kummilapsi jostain kehitysmaasta ja tehdä tukemisesta pitkäaikainen projekti. Haukiputaan lukiolla on ollut kauan kummikoulu Tansaniassa ja niinpä hyödynsimme lukion yhteyksiä ja saimme kummikoulun Tansaniasta syksyllä 2010. Kummikouluprojektia voimme koulussamme hyödyntää monin tavoin kasvatuksen ja opetuksen osana eri oppiaineissa sekä oppilaskuntatyössä.

Kummikoulumme nimi on Mtakuja Secondary School. Se sijaitsee Dar Es Salaamin esikaupunkialueella. Koulussa on n. 1450 13-20 vuotiasta oppilasta ja 40 opettajaa. Tansaniassa alakoulu on maksuton, mutta yläkoulussa opiskelusta on maksettava lukukausimaksut, koulutarvikkeet ja –puvut. Köyhimmillä lapsilla on suuria vaikeuksia hankkia tätä pakollista koulupukua tai vihkoja, kyniä tms. Osa oppilaista ei joka päivä edes saa syödä itseään kylläiseksi. Päivätyökeräyksen tuotolla hankitaan kummilapsille juuri näitä välttämättömyyksiä. Kummilapsia Unescon edustaja valitsi meille kaksi: tytön Fatima Salehen ja pojan Christopher Nyanjen. Molemmat ovat 14-vuotiaita. Tänä syksynä 2011 Fatima on muuttanut ja hänen tilallaan on tyttö nimeltä Fatuma Salumu. Suunnitelma on tukea Fatuman ja Christopherin koulutietä loppuun asti. Mahdollisesti päivätyökeräyksen tuotoilla voidaan tulevaisuudessa tukea myös useampia oppilaita.

Lukuvuoden 2010-2011 päivätyökeräyksen tuotto on nyt siirretty kummikoulun ja –lapsien avuksi, mistä he ovat suunnattoman kiitollisia ja onnellisia. Rahaa on lahjoitettu 1 800 euroa. Keräyksestä jäi vielä 90 euroa oppilaskunnan tilille ja oppilaskunnan hallitus on päätti ostaa jäljellä olevalla rahalla jalkapalloja, jotka Modester Mwinula vei koululle lahjaksi meidän oppilailtamme. Jalkapallo on hyvin suosittu urheilulaji Mtakujan koulussa ja heillä on oma joukkuekin. Ms Modester Mwinula vieraili koulullamme 13.9.2011. Vierailu oli erittäin antoisa: Ms Mwinula tutustui oppilaskunnan toimintaan ja hallitus antoi hänelle jalkapallot viemisiksi kummikouluumme. Lisäksi hän kiersi eri oppitunneilla ja osallistui 9. luokan englannin lisäkurssin tuntiin. Lisäkurssilaiset kirjoittavat siitä koululehteemme jutun. Saimme kummikoulustamme tuliaiseksi videon, jonka katsoimme oppilaskunnan syyskokouksessa 14.9.2011. Videolla tansanialaiset oppilaat istuttavat puita koulun pihalle, tanssivat ja esittävät erilaisia akrobaattisia temppuja. Video toi kummikoululaisemme meitä lähemmäksi.

Päivätyökeräyksen tuotto menee koululle ja kummilapsille lyhentämättömänä, ainoa kulu on pankin perimä rahansiirto ulkomaiselle tilille (6,75 euroa). Rahan käyttöä valvoo Tansaniassa Unescon työntekijä, Ms. Modester Mwinula, jonka tunnemme henkilökohtaisesti. Ensimmäiset lähettämämme 600 euroa oli käytetty erittäin järkevästi: koulun hallintosiipeen oli saatu 350 eurolla vedettyä sähköt! Suunnitelmissa on saada sähköt koulun muihinkin osiin ja hankkia ainakin(!) kaksi tietokonetta yhteydenpitoon – he ovat hyvin kiinnostuneita aloittamaan tiiviimpää yhteistyötä koulumme kanssa. Koulun rehtorin ms Beatrice Ramadhani Mhina kertoo kirjeessään, että he ottavat myös mielellään vastaan käytettyjä tietokoneita oppilaskäyttöön.

Oppilaskunnan ohjaava opettaja, Anna Metsävainio, on lähdössä lukion kansainvälisyyskurssilaisten kanssa kesäkuussa 2012 Tansaniaan ja suunnitelmissa on luonnollisesti vierailla kummikoulussa. Aiomme viedä mukanamme esim. käytettyjä jalkapallokenkiä, reppuja, kännyköitä, läppäreitä jne. Keräyksiä tehdään tämän lukuvuoden aikana.

Tässä tietoa opetuksen sisällöstä kummikoulussamme:

 

SCHOOL SUBJECT SPECIALIZATION

THE SCHOOL OFFERS

I. SCIENCE SUBJECTS

1. PHYSICS

2. BASIC MATHEMATIC

3. BIOLOGY

4. CHEMISTRY

II. ARTS SUBJECTS

1. CIVIS

2. HISTORY

3. GEOGRAPHY

4. KISWAHILI LANGUAGE

5. ENGLISH LANGUAGE

III. COMMERCIAL SUBJECTS

1. COMMERCE 2. BOOKKEEPING

12. EXTRA CURRICULUM

THE SCHOOL ALSO OFFERS EXTRA SKILLS THROUGH CLUBS AND GROUPS IN THE FOLLOWING FACULTIES.

1. HUMAN RIGHTS AND PEACE

2. ENVIRNMENTAL CONSERVATION

3. CULTURAL, SPORTS AND GAMES MAJORING IN FOOTBALL, BASKETBALL, NETBALL, ATHLETICS AND CULTURAL PERFORMANCES.