Oppilaille kerrotaan koepäivät hyvissä ajoin ennen koetta ja ne on merkittynä Wilmassa.
Jos oppilas on sairauden vuoksi pois kokeesta, tulee huoltajan ilmoittaa poissaolosta viimeistään koepäivän aamuna. Mikäli poissaoloilmoitusta ei tehdä, oppilaalle ei tule oikeutta kokeen suorittamiseen. Oppilas ottaa yhteyttä kokeen järjestävään aineopettajaan heti kouluun palattuaan. Oppilas suorittaa kokeen kouluun läksykerhossa (ma - to, klo 14 - 15 luokassa 214) tai muulloin erikseen sovittuna aikana.
Liikuntatunneille on pukeuduttava urheiluasuun - sisälle kevyemmin kuin ulos. Verryttelypuku tai vastaava joustava asu, sekä ulkona liikuttaessa lenkkikengät ovat asiallinen ja turvallinen liikuntavarustus. Ulkoliikuntatunneille on pukeuduttava lämpimästi sään mukaan ja ilmojen kylmetessä ovat pipo ja käsineet välttämättömät. Lisäksi mukaan pyyhe peseytymistä varten.
Talvikaudella luistellaan, joten oppilailla tulee olla luistimet.
Liikuntapaikoille siirrytään itsenäisesti opettajan ohjeiden mukaan liikennesääntöjä noudattaen.
Oppilaan koulun vaihto ja/tai osoitteen muutos ilmoitetaan kansliaan ja luokanvalvojalle.
On tärkeää, että koulussa tiedetään, miten vanhemmat voidaan koulupäivän aikana tavoittaa. Siksi pyydämme, että yhteystietojen muuttumisesta ilmoitetaan välittömästi koululle.
Lukuvuoden aikana tapahtuvan muuton yhteydessä oppilas saa erotodistuksen seuraavaa koulua varten.
Poissaolot
Jos oppilas sairastuu koulupäivän aikana, hän saa poistua vain rehtorin, terveydenhoitajan, luokanopettajan/luokanvalvojan tai muun opettajan luvalla. Mikäli oppilas sairauden vuoksi joutuu jäämään pois koulusta, siitä on ilmoitettava luokanopettajalle/luokanvalvojalle välittömästi esim. Wilmalla tai puhelimella. Tarvittaessa luokanopettaja/luokanvalvoja on yhteydessä oppilaan huoltajaan syyn selvittämiseksi. Näin luokanopettajat ja luokanvalvojat ovat ajan tasalla siitä, mitkä oppilaan poissaoloista ovat luvallisia ja mitkä luvattomia. Alnpana olevien tuntirajojen lisäksi on tärkeää myös seurata poissaolojen ajankohtaa ja säännöllisyyttä. Mikäli poissaoloissa on toistuvuutta, tulee asiaa selvittää ennen alla olevien tuntirajojen täyttymistä.
Ennalta tiedetyt lomat
Luokanvalvojalla on oikeus myöntää enintään viikon poissaololupa. Pidemmät poissaololuvat myöntää rehtori. Poissaolojen myöntämistä varten koulussamme on käytössä lomake, jolla huoltajat anovat lomaa ja opettajat ilmoittavat loman aikana suoritettavat tehtävät.
Myöhästymiset
Mikäli oppilas myöhästyy oppitunnilta 5 kertaa, hän korvaa myöhästymiset luokanvalvojan määräämällä tavalla.
Luvattomat poissaolot
Luvattomat poissaolot ovat aina merkki siitä, että oppilaan asiat eivät ole kohdallaan. Varhainen puuttuminen ehkäisee oppilaiden syrjäytymistä ja edesauttaa asioiden korjaantumista varhaisessa vaiheessa. Oulun kaupungin poissaoloihin puuttumisen malli on seuraava:
Kun oppilaalla on luvattomia poissaoloja 10 x 45 min tai 6 x 75 min
Tässä vaiheessa luokanopettaja/luokanvalvoja ohjaa oppilaan kasvatuskeskusteluun. Kasvatuskeskustelu kirjataan Wilmaan. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus osallistua kasvatuskeskusteluun tai osaan siitä, jos se katsotaan tarpeelliseksi. Tarvittaessa konsultoidaan opiskeluhuoltoa tai muita asiantuntijoita.
Luvattomien poissaolojen jatkuessa
luokanopettaja/luokanvalvoja konsultoi opiskeluhuollon työntekijöitä, käydään uusi kasvatuskeskustelu ja pohditaan keinoja poissaoloihin puuttumiseksi.
Kun oppilaalla on luvattomia poissaoloja 20 x 45 min tai 12 x 75 min
Luokanopettaja/luokanvalvoja tekee aloitteen opiskeluhuollon monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamisesta. Tarvittaessa asiantuntijaryhmään voidaan kutsua opiskeluhuollon yhteistyötahoja. Asiat ja sovitut toimenpiteet kirjataan opiskeluhuoltokertomukseen.
Lastensuojeluilmoitus tulee tehdä, kun oppilaalla on luvattomia poissaoloja 30 x 45 min tai 18 x 75 min
Luokanopettaja/luokanvalvoja tekee tarvittavat pedagogiset järjestelyt sekä aeuraa yksilökohtaisen moniammatillisen asiantuntijanryhmän kanssa oppilaan tilannetta.
Luvalliset poissaolot
Myös runsaisiin luvallisiin poissaoloihin tulee puuttua. Koulunkäynnin kannalta on tärkeää selvittää poissaolojen syyt sekä niiden merkitys opintojen etenemiseen.
Kun luvallisia poissaoloja on 30 x 45 min tai 18 x 75 min
Luokanopettaja/luokanvalvoja pitää tarvittaessa kasvatuskeskustelun oppilaan ja hänen huoltajien kanssa poissaolojen syiden selvittämiseksi. Tarvittaessa konsultoidaan opiskeluhuollon työntekijöitä. Mikäli tilanteessa käydään kasvatuskeskustelu, se kirjataan Wilmaan.
Kun oppilaalla on luvallisia poissaoloja 50 x 45 min tai 30 x 75 min
Luokanopettaja/luokanvalvoja kokoaa tarvittaessa yksilökohtainen monialainen asiantuntijaryhmän. Tarvittaessa asiantuntijaryhmään voidaan kutsua opiskeluhuollon yhteistyötahoja. Poissaolojen syiden selvittämiseksi käytävän keskustelun asiat ja sovitut toimenpiteet kirjataan opiskeluhuoltokertomukseen.
Lastensuojeluilmoitus tulee tehdä, mikäli huolta herättävät luvalliset poissaolot jatkuvat tai syihin ei saada selvyyttä
Luokanopettaja/luokanvalvoja tekee tarvittavat pedagogiset järjestelyt sekä aeuraa yksilökohtaisen moniammatillisen asiantuntijanryhmän kanssa oppilaan tilannetta.
Oppilaiden käytössä olevat oppikirjat ovat koulun omaisuutta ja niitä tulee käsitellä hyvin. Lukuvuoden alussa jaetut oppikirjat kerätään takaisin lukuvuoden päättyessä. Oppilas on velvollinen korvaamaan käytössään olleen oppikirjan, mikäli sitä ei voi käyttää enää.
Jokaisella oppilaalla on mahdollisuus saada käyttöönsä lukollinen säilytyskaappi. Kaapissa oppilas voi säilyttää mm. arvotavaroitaan, joita ei suositella pidettäväksi repussa tai muuten valvomattomina. Kaapin avain palautetaan luokanvalvojalle kevätlukukauden päättyessä. Oppilas korvaa kadonneen avaimen ja kaapin lukon vaihtamisesta aiheutuvat kulut (30 €)..
Oppilaat on tapaturmavakuutettu koulun puolesta koulussa, koulumatkoilla, koulun kerhoissa sekä koulun toimintasuunnitelmaan merkityillä retkillä ja vierailuilla. Vakuutus korvaa vain oppilaalle itselleen sattuneet vahingot ja samassa yhteydessä syntyneet materiaalivahingot, esim. silmälasien tai vaatteiden rikkoutuminen. Erillisiä materiaalivahinkoja ei korvata. Koulutapaturmista tulee oppilaan aina täyttää tapaturmailmoituslomake koulun kansliassa.
Perusopetuslain mukaan koulussa tai koulumatkalla oppilaalle sattuneen tapaturman hoito on maksutonta. Hoitoon liittyvät matka- ja lääkintäkustannukset korvataan huoltajille laskua ja kuitteja vastaan. Tapaturman sattuessa ottakaa yhteys kansliaan. Saadut lääkärintodistukset tulee ehdottomasti toimittaa kansliaan, vaikka kustannuksia ei huoltajille aiheutuisikaan.
Mikäli oppilas koulun jälkeen poikkeaa omille asioilleen (esim. kauppaan tai kaverille kylään), ei matkaa kotiin katsota välttämättä enää koulumatkaksi eikä vakuutus tällöin ole voimassa.
Oppilas joutuu korvaamaan koulussa tahallisesti tai varomattomuudesta aiheuttamansa aineellisen vahingon. Kotiin tulee lasku vahingosta ja ilmoitus tapahtuneesta. Kaupunki ei ole vakuuttanut oppilaiden henkilökohtaisia tavaroita eikä koulu vastaa niistä. Rikkomistapauksissa korvausvastuu on rikkojalla ja siitä sopivat huoltajat keskenään.
Koulu järjestää yhdessä Tuiran seurakunnan kanssa joulukirkon ennen joululomalle lähtöä ja kevätkirkon. Evankelisluterilaiseen kirkkoon kuulumattomille oppilaille, jotka eivät halua osallistua näihin tilaisuuksiin, järjestetään korvaavaa ohjelmaa tilaisuuksien ajan.
Peruskoulun fysiikka-kemian ja teknisen työn tunneilla voidaan tehdä vaarallista työtä opettajan johdolla ja välittömässä valvonnassa. Asetus 475/2006 sallii tällaisten töiden teettämisen seitsemänneltä vuosiluokalta lähtien, mutta asetus sisältää ilmoitusvelvollisuuden huoltajalle. Fysiikka-kemian opettajat lähettävät tiedotteen 7.-luokan oppilaiden huoltajille syyslukukauden alussa.
Opiskelijan henkilötiedot tallennetaan rekisteriin, jota ylläpitää suostumuksenne perusteella Merikosken koulu. Tietoja käsitellään vain opiskeluun liittyvinä. Teillä on mahdollisuus tarkastaa rekisteriin talletetut teitä koskevat tiedot niin halutessanne. Samoin teillä on oikeus vaatia korjattavaksi rekisterissä oleva virheellinen tieto.