Harjoittelu
Oulun kaupunki tarjoaa opintoihin sisältyviä harjoittelu- ja käytännön työn oppimispaikkoja eri palvelualueilla ja yksiköissä. Harjoittelun laajuus vaihtelee opiskelijan alan perusteella.
Harjoittelussa tutustut Oulun kaupunkiin työnantajana. Opit uutta, jaat osaamistasi, saat työkokemusta ja luot tärkeitä kontakteja tulevaisuuttasi varten. Meille on tärkeää, että opiskeluun liittyvä harjoittelusi on mielekästä ja onnistut siinä.
Tulemme myös mielellään esittelemään kaupunkia työnantajana sekä eri ammattialojen työtehtäviä oppilaitoksiin.
Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden käytännön harjoittelu
Ammattikorkeakoulut ja toisen asteen opiskelijat
Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut tarjoaa alan opiskelijoille monipuolisesti mahdollisuuksia käytännön harjoitteluun sosiaali- ja terveysalalla ammattitaitoisten työntekijöiden ohjaamana. Työpaikalla tapahtuva harjoittelu ja käytännöntyön oppiminen ovat opetussuunnitelman ja koulutussopimuksen mukaista ja ohjattua.
Perehdytys edellyttää opiskelijan omaa aktiivisuutta. Ennen harjoittelujakson alkamista opiskelija tutustuu itsenäisesti Oulun kaupungin verkkosivujen kautta kaupungin tarjoamiin sote-alan palveluihin ja tulevaan harjoitteluyksikköön. Katso organisaatiokaavio hyvinvointipalvelujen esittelysivulta
Harjoittelun tavoitteet tarkennetaan opettajan, työpaikan yhdyshenkilön ja opiskelijan yhteistyönä. Hyvä opiskelijaohjaus on myös osa potilas- ja asiakasturvallisuutta. Harjoittelussa korostuu opiskelijan oma aktiivisuus ja vastuullisuus.
Opiskelijoita sitovat henkilökunnan tapaan salassapito- ja vaitiolovelvollisuus. Opiskelija allekirjoittaa tietoturva- ja käyttäjäsitoumuksen. Potilastietojen käsittelyyn on oikeus vain, jos se liittyy välittömästi työhön.
Vaadittavat rokotukset tulee olla voimassa ennen harjoittelun alkua. Opiskelijan tulee esittää koronarokotuksista kirjallinen todistus harjoittelupaikan esihenkilölle.
Harjoitteluyksikkö vastaa harjoittelijoiden työturvallisuudesta ja järjestää suojavaatteet, pukeutumistilat ja ruokailumahdollisuuden sekä vastaa lain edellyttämällä tavalla nuorista työntekijöistä.
Harjoittelupaikan varaaminen
Ammattikorkeakoulujen opiskelijat varaavat harjoittelupaikat ensisijaisesti ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalan harjoittelupaikkavarausjärjestelmän www.jobiili.fi kautta.
Toisen asteen ammatillisen koulutuksen käytännön työn oppimisen paikat sovitaan yhteistyössä oppilaitosten opettajien ja harjoittelupaikkojen yhteyshenkilöiden kanssa. Peruuntuvat harjoittelupaikat on ilmoitettava harjoitteluyksikön yhteyshenkilölle viimeistään kaksi viikkoa ennen kyseisen jakson alkamista.
Ennen harjoittelujaksoa oppilaitosten antama teoriaopetuksen on vastattava ja tuettava harjoitteluyksikössä tapahtuvaa oppimista ja ohjausta opiskelijan tavoitteiden mukaisesti. Tavoitteena on, että opiskelijalle harjoittelujakson aikana asetetut tavoitteet ja sisällöt toteutuvat ja syvenevät vaadittavaksi osaamiseksi.
Harjoittelun aikana
Opiskelija on vastuussa omasta oppimisestaan ja työelämän pelisääntöjen noudattamisesta. Hänellä tulee olla aktiivinen ja vastuullinen työote. Ohjaajan vastuulla on katsoa, mitä opiskelija voi tehdä ohjattuna ja mitä itsenäisesti. Opiskelija tekee niitä tehtäviä, joihin hänellä on valmiudet. Hän osallistuu työryhmässä hoito- ja/tai ohjaustyöhön mahdollisimman itsenäisesti opiskeluvaiheen ja kykyjensä mukaisesti, etsii toiminnalleen ja yksikön käytännöille teoreettisia perusteita.
Harjoittelujakson väli- ja loppuarviointi käydään arviointikeskusteluissa, joihin osallistuvat opiskelija, ohjaaja ja opettaja. Opiskelija saa suullista palautetta ohjaajaltaan suorittamistaan työtehtävistä välittömästi ja päivittäin. Kehittävä palaute tukee opiskelijan ammatillista kasvua ja yksilöllistä kasvua. Annettu suullinen ja kirjallinen palaute tulee olla yksilöllistä, oppimista tukevaa ja tavoitteisiin pohjautuvaa.
Opiskelijan tulee antaa kirjallinen palaute harjoittelujaksostaan viimeisellä harjoitteluviikolla loppuarvioinnin jälkeen. Kysely on luottamuksellinen, opiskelijan henkilöllisyys ei tule esille missään kyselyn vaiheessa.
Yliopistotason harjoittelu sosiaali- ja terveyspalveluissa
Oulun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi tarjoaa yliopiston opiskelijoille erilaisia mahdollisuuksia tutustua ja päästä harjoittelemaan sosiaali- ja terveyspalveluihin ja hyvinvointipalveluiden hallintoon. Harjoittelun aikana on myös mahdollista yhdistää eri vastuualueisiin liittyviä tehtäviä samalle harjoittelujaksolle. Opiskelija voi suorittaa harjoittelun oman opetussuunnitelmansa mukaisesti.
Perehdytys edellyttää opiskelijan omaa aktiivisuutta. Ennen harjoittelujakson alkamista opiskelija tutustuu itsenäisesti Oulun kaupungin verkkosivujen kautta kaupungin tarjoamiin sote-alan palveluihin ja tulevaan harjoitteluyksikköön. Katso organisaatiokaavio hyvinvointipalvelujen esittelysivulta
Maisterivaiheen harjoittelu sivistys- ja kulttuuripalveluissa
Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut tarjoaa varhaiskasvatuksen ja varhaiskasvatuksen erityisopetuksen sekä yleisen kasvatustieteen maisterivaiheen opiskelijoille erilaisia mahdollisuuksia tutustua ja päästä harjoittelemaan varhaiskasvatuspalveluihin sekä sivistys- ja kulttuuripalveluiden hallintoon.
Sähköisen haun kautta haettavista harjoittelupaikoista suurin osa on päiväkodin johtamistyön ja varhaiskasvatuksen erityisopetuksen harjoittelupaikkoja. Myös sivistys- ja kulttuuripalveluiden hallinnossa on tarjolla muutamia harjoittelupaikkoja kehittämistehtävissä.
Harjoittelun aikana on myös mahdollista yhdistää eri vastuualueisiin liittyviä tehtäviä samalle harjoittelujaksolle. Opiskelija voi suorittaa harjoittelun oman opetussuunnitelmansa mukaisesti.
Tutustu Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluihin
Tutustu Oulun kaupungin varhaiskasvatuspalveluihin
Näin haet harjoittelupaikkaa
- Harjoitteluhaussa voivat hakea yleisen kasvatustieteen sekä varhaiskasvatuksen ja varhaiskasvatuksen erityisopetuksen maisterivaiheen opiskelijat.
- Yleisen kasvatustieteen maisterivaiheen opiskelijat voivat suorittaa harjoittelun sivistys- ja kulttuuripalveluiden hallinnossa, mutta eivät päiväkodissa.
- Varhaiskasvatuksen maisterivaiheen opiskelija voi suorittaa harjoittelun joko päiväkodissa tai hallinnossa.
- Varhaiskasvatuksen erityisopetuksen maisterivaiheen opiskelija voi suorittaa harjoittelun varhaiserityiskasvatuksessa.
- Harjoitteluun haetaan Kuntarekry-järjestelmän hakulomakkeella.
- Opiskelijan tulee rekisteröityä Kuntarekry-järjestelmään jättääkseen harjoitteluhakemuksen. Harjoitteluhakemuksen huolellinen täyttäminen on tärkeää.
- Hakulomakkeella on avoimia kysymyksiä, joihin toivomme opiskelijalta tietoa harjoittelun tavoitteista, harjoitteluajankohdasta ja harjoittelusuunnitelmasta sekä kiinnostuksesta harjoitteluyksikköön.
- Työkokemuskohtaan toivomme opiskelijalta tietoa opinnäytetyöstä, aiemmista harjoittelujaksoista ja mahdollisesta työkokemuksesta.
Hakulomakkeella on tällä hetkellä tarjottavat harjoitteluyksiköt, joista opiskelija voi valita yhden tai kaksi vaihtoehtoa.
Harjoitteluajankohta on syksyllä 2022. Harjoittelun toteutuessa tehdään harjoittelusuunnitelma, jossa sovitaan tarkemmasta harjoitteluajankohdasta, kestosta ja harjoittelun sisällöstä.
Harjoitteluhaku on avoinna 17.4.–2.5.2022. Hakemus on jätettävä viimeistään 2.5.2022 klo 15. Hakemusta on mahdollista muokata hakuajan päättymiseen saakka.
Hakuajan jälkeen käsittelemme hakemukset, haastattelemme ja teemme valinnat mahdollisimman pian. Olemme yhteydessä kaikkiin hakijoihin toukokuun aikana.
Seuraava sähköinen harjoitteluhaku avataan marraskuussa 2022, ja harjoitteluajankohta on keväällä 2023.
Lyhytosoite tälle sivulle on www.ouka.fi/harjoittelu