Koiteli

Kuva koskesta.

Koitelinkoski eli Koiteli on yli kolmen kilometrin pituinen, lähes luonnontilainen Kiiminkijoen koskialue. Alue on suosittu ulkoilukohde ja kävijöitä virkistysalueella on vuosittain noin 40 000. Koitelissa on mahdollista retkeillä, kalastaa, nauttia luonnosta tai viettää piknikiä taukopaikoilla. Lisäksi kohisevat kosket antavat elämyksiä eritasoisille melojille.

Koiteli sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Kiimingin keskustasta. Koitelinkoskelle on hyvät ajo-opasteet Kuusamontieltä (VT 20) ja Oulusta Koiteliin on noin 20 minuutin nopea ajomatka. Alueen patikointireitit lähtevät autojen pysäköintialueelta, jossa sijaitsee myös alueen opastustaulut sekä WC ja puuliiteri. Koiteliin on mahdollista saapua myös joen pohjoispuolelta Purontietä (18717). Tällöin auto on jätettävä Purontien varrella sijaitsevalle pysäköintialueelle. Matkaa Koitelinkoskille on pysäköintialueelta noin 300 metriä.

Koitelinkoskialue koostuu neljästä saaresta; Koitelista, Sahasaaresta, Myllysaaresta ja Tulisaaresta. Saaria yhdistävät riippusillat, jotka ovat varsinkin lapsien mieleen. Saarissa on lukuisia tulentekopaikkoja sekä hyväkuntoinen merkitty reitistö, joka risteilee saarelta toiselle. Reitistö siltoineen soveltuu pääosin lastenvaunujen tai pyörätuolilla saattajan kanssa kuljettaviksi. Paikoitellen reitistöä on porrastettu, joten näille osuuksille pyörätuolilla liikkuville on avustajan läsnäolo välttämätön.

Koiteliin toimitetaan polttopuita touko-lokakuun välisenä aikana, hiihtolomalla viikolla 10 sekä pääsiäisenä. Muulloin marras-huhtikuussa nuotiopaikoilla voi tulistella tuomalla omat puut mukanaan. Suositeltavaa on tuoda omat puut myös ilmoitettuna puiden toimitusajankohtina, sillä puut loppuvat nopeaa ja toimituksen järjestämisessä voi olla muutamien päivien viive. Tuo myös omat makkaratikut, sillä alueen puita/pensaita ei saa katkoa.

Koitelinkosken esite (pdf)

Pitkospuita uusitaan

Koitelin Sahasaaren pitkospuureitti (400m) uusitaan esteettömäksi vuoden 2023 aikana. Reitti tehdään osissa ja se on kuljettavissa koko urakan ajan. Vanhan reitin pitkospuut ovat huonossa kunnossa, joten varovaisuutta liikuttaessa. Urakan yhteydessä kunnostetaan myös nuotiopaikkoja. Työt alkavat heinäkuun alussa. Lue lisää tiedotteestamme.

 

Alueelle haetaan kehittäjää

Oulun kaupunki hakee Koitelin matkailualueelle kehittäjää. Hakemuksia otetaan vastaan 31.8.2023 asti. Lue lisää sivulta www.ouka.fi/koiteli.