Palstaviljely

Palstaviljely on virkistävä, hauska, edullinen, ekologinen ja hyvinvointia edistävä harrastus – vuokraa oma palstasi!

 

Kesällä 2022 palstaa viljelleiden uudelleenvarausjakso alkaa 27.3.2023 ja päättyy 2.5.2023 klo 8:00.

Uudelleenvarausjakson jälkeen vapaana olevia palstoja voi vuokrata 2.5.2023 klo 8.00 lähtien 30.9.2023 saakka e-varauspalvelusta tai Torikadun Oulu10-palvelusta aukioloaikoina. 

Viherkujan varaukset tehdään Oulu 10-asiointipisteellä osoitteessa Torikatu 10.

e-varauspalveluun  

e-varauspalvelun käyttöohjeet

Mikäli valtuutat jonkun toisen henkilön vuokraamaan palstan puolestasi OULU10:ssä, tee valtakirja, josta käy ilmi nimesi, henkilötunnus, sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

Palstan hinta vuonna 2023 on 21,19 € (alv. 0%, 27 § verottomuus). eVarauspalvelu avataan maaliskuun aikana niille palstanviljelijöille, joilla on ollut varaus v. 2022. Mikäli palstaa ei ole varattu ja maksettu määräaikaan mennessä, vapautuu palsta automaattisesti vuokrattavaksi.
 

Palsta on käytettävissä keväällä palstaviljelyalueen muokkauksen ja palstojen numeroinnin jälkeen 30.9.2023 saakka. Monivuotisia palstoja ei muokata. Monivuotisia viljelypalstoja löytyy seuraavilta palstaviljelyalueilta: Hiironen, Karinkanta, Kuivasjärvi, Mustasuo ja Viherkuja. Ellinsuon kaikki viljelypalstat ovat monivuotisia.

Palstaviljelyalueet 2023 (PDF)

Viljelypalstan vuokrausehdot (Ouka.fi)

Ohjeita palstaviljelijälle (Ouka.fi)

Tietoa viljelystä Viherkujan palstaviljelyalueella Hietasaaressa (PDF)

Opinnäytetyö: Oulun kaupungin palstaviljelyalueiden nykytila ja kehittämismahdollisuudet 2023 (Thesus: Julkaisut)

- Kyselytutkimus vuoden 2021 viljelypalstojen vuokraajille

Hietasaaren vesipostit: Viherkujan palstaviljelyalueen lähistöllä sijaitsee vesiposteja, joihin palstan vuokraajat voivat lunastaa avaimen Oulu10-palvelun asiointipisteestä, Torikatu 10.

Veden käyttö vesiposteista on maksullista. Maksu on sidottu avaimen käyttöön. Vesipostin käyttömaksu/vuosi/avain on 32,12 eur (alv 24 %). Asiakas voi käyttää yhdellä avaimella mitä tahansa maksullisista vesiposteista. Asiakas hyväksyy ja allekirjoittaa avainta noutaessaan käyttösopimuksen ja maksaa samalla ensimmäisen vuoden käyttömaksun. Käyttömaksu laskutetaan jatkuvana vuosittain kesäkuussa, mikäli avainta ei palauteta ennen kesäkauden alkua (1.6.). Suoritetut maksut eivät ole palautettavia. Vesipostien sijainnit: Vaaskiventie, Hietasaarentie ja Holstinsalmentie. (Kartta Viherkuja)

Vesipostit Viherkuja

 

Palstaviljelyalueet 2023 - Ajankohtaista
 

Päivitetty 15.8.2023

Mustasuon palstaviljelyalueella vieraskasvilajin Jättipalsamin kitkentää yhteistössä Kestävän kehityksen keskuksen kanssa. Toivomme kaikkien Mustasuon viljelypalstojen vuokraajien osallistuvan vieraskasvilajien hävittämiseen kitkemällä. Mustasuon palstaviljelyalueen reunoilla kasvaa jättipalsamia. Kasvit kerätään kokonaisina säkkeihin. Mikäli jättipalsamin siemenkodat ovat jo kypsyneet sinkoileviksi, niin niitä ei kerätä ollenkaan. Palstaviljelyalueelle toimitetaan 1000 litran suursäkkejä, joihin jättipalsamikasvustot voi kerätä. Säkkeihin kerätyt kasvustot toimitetaan Kestävän kehityksen keskuksen toimesta Kiertokaareen hävitettäviksi. Säkit tuodaan palstalle keskiviikkona 16.8. ja haetaan pois maanantaina 21.8. Lisätietoja Jättipalsamista - Vieraslajit.fi

Mustasuon palstaviljelyalueen vuokraajille on lähetetty sähköpostiin mielipidekysely monivuotisen viljelyalueen laajentamisesta. Edellisvuoden vuokraajien uudelleenvarausjakso säilyy ennallaan vuokraamaansa palstaan jos mahdollisesti monivuotista viljelyaluetta laajennetaan Mustasuolla.

Viherkujan palstaviljelyalueen kulkuväylien koko muutetaan leveämmäksi vuokraajilta saadun palautteen perusteella. Aitausten runsas määrä viljelypalstoilla hankaloittaa liikkumista palstaviljelyalueella. Kulkuväylien uusi koko 35cm + 35cm = 70 cm. Muutos otetaan käyttöön viljelykaudella 2024. Aitaukset tulee olla siirretty pois kulkuväylien päältä viljelykauden 2023 loppuun mennessä. Tarkemmat ohjeet Tietoa viljelystä Viherkujalla -sivulla.

Hietasaaren ja Viherkujan lähialueen vesipostien avaimen lunastamisohjeet päivitetty sivustolle. Vesipostit ovat käytössä kesän 2023.

Vesisäiliöihin toimitetaan kasteluvettä torstaina kuivan alkukesän takia. Heinäkuun viikon 29 vesisäiliöiden täyttö siirretään tälle 24 viikolle. Vesisäiliöt täytetään jatkossa ainoastaan kerran viikossa viikoilla 23, 24, 25, 27. Veden loppuessa vuokraaja toimittaa kasteluveden itse palstalleen. Lisätilauksia kasteluvedelle ei tehdä Oulun kaupungin toimesta kesällä 2023. Mustasuon toinen vesisäiliö on joutunut ilkivallan kohteeksi ja vesisäiliöitä ei ole tällä hetkellä saatavilla enempää. Lisätiedot vesipisteistä on päivitetty Ohjeita palstaviljelijälle -sivulle ylävalikkoon.

Autolla ajaminen palstaviljelyalueilla on kielletty. Viherkujan palstaviljelyalueella autot saa jättää Viherkujan puoleiselle parkkipaikalle.

Kevätmuokkaus ja merkinnät palstaviljelyalueille on aloitettu. Osa palstaviljelyalueista on valmistunut.

Uusille vuonna 2023 käyttöön otettaville monivuotisille viljelyalueille saa mennä vasta, kun Palstaviljelyalueiden valmistumistilanne -taulukkoon päivitetään Valmis -merkintä palstaviljelyalueen kohdalle. Uudet vuonna 2023 käyttöön otettavat monivuotiset viljelyalueet muokataan ja merkitään keväällä 2023, jonka jälkeen monivuotisia ei muokata.

Muutoksia palstaviljelyalueilla kesällä 2023. Muutokset päivitetty palstaviljelyalueiden karttoihin.

Hiironen: Lisätty monivuotinen viljelyalue Hiironen 1 (pururadan puoleinen).

  • Hiironen 2 -viljelyalue pois käytöstä kesällä 2023 (pellon puoleinen). Viljelyalueelle tehdään rikkakasvien torjuntasuunnitelma ja alue kunnostetaan. Rikkakasvien määrä viljelyalueella haittaa viljelyä sekä maanmuokkausta.
  • Hiironen 2 -alueella palstaa vuonna 2022 vuokranneet voivat varata palstan Hiironen 1 -alueelta uudelleenvarausjakson aikana 27.3–2.5. Varaukset tehdään ainoastaan Oulu 10-palvelusta aukioloaikana osoitteesta Torikatu 10. Varauksen voi tehdä myös 2.5. alkaen e-varauspalvelussa.

Karinkanta: Lisätty monivuotisia viljelypalstoja.

Kuivasjärvi: Lisätty monivuotinen viljelyalue viimeiselle viljelyalueelle. Monivuotiset viljelypalstat nro 44–58 ja yksivuotiset nro 1–43.

Hietasaari II poistuu käytöstä vuonna 2023.

Viherkujan varaus ei tapahdu e-varauspalvelun kautta. Viherkujan varaukset tehdään Oulu 10-palvelusta aukioloaikana osoitteesta Torikatu 10.

Hietasaaressa ( Hietasaari II ) palstaa vuonna 2021 ja 2022 vuokranneet ovat etusijalla Viherkujan varauksiin.

Viherkujalle tulee uusia monivuotisia palstoja vuodelle 2023. Viherkuja otettiin käyttöön kesäkuussa 2022.

Palstaviljelyalueiden uudet kartat päivitetty. Palstaviljelyalueista uusimmat syksyllä 2021 otetut viljavuustutkimusten näytteet on merkitty alueittain palstaviljelyalueiden karttoihin. Viljavuustutkimusten tulokset löytyvät kohdasta Viljavuustutkimus 2021.

Pääsääntö vedentoimittamisessa on, että viljelijä toimittaa veden paikalle itse, koska alueilla ei ole vesipisteitä.

Veden toimittamista palstaviljelyalueille suunnitellaan ja kokeillaan joillekin kohteille kesällä 2023.    

Palstojen kevätkyntö alkaa, kun routa on sulanut ja pellot kuivahtaneet. Viljelyn on yleensä voinut aloittaa kesäkuun ensimmäisen viikon tienoilla. 

 

Palstaviljelyalueiden valmistumistilanne ja viljelypalstat:

 Alue:

 Tilanne: 

 Päivitetty 30.5.2023  

 Viljelyalueet:  Viljelypalstat: 

 Ellinsuo

 Valmis

 Monivuotinen  22 kpl 

 Hiironen

 Valmis

 Yksi- ja monivuotinen  158 kpl 

 Juurus

 Valmis

 Yksivuotinen  37 kpl

 Kaakkuri 

 Valmis  Yksivuotinen   47 kpl

 Karinkanta

 Valmis

 Yksi- ja monivuotinen   33 kpl

 Kuivasjärvi

 Valmis

 Yksi- ja monivuotinen  56 kpl

 Mustasuo

 Valmis

 Yksi- ja monivuotinen  101 kpl

 Saarelansaari   

 Valmis

 Yksivuotinen  56 kpl

 Viherkuja

 Valmis

 Luomu, yksi- ja monivuotinen   196 kpl

 

Yleistä viljelypalstojen vuokrauksesta

Oulun kaupunki varaa ja vuokraa vuosittain viljelypalstoja eri puolilta kaupunkia. Palstan koko on noin 10 * 10 m ja koko voi hieman vaihdella. Kaikki palstat ovat kuitenkin samanhintaisia. Vuonna 2023 alueita on 9 kpl Kaakkurista Herukkaan ja Hietasaaresta Saarelaan ja Juurukseen rajoittuvalla alueella.

 

Kartat palstaviljelyalueista (PDF)

Aluekohtaiset palstakartat ovat suuntaa-antavia, pieniä muutoksia voi olla, esim. muutamia palstoja on jouduttu poistamaan käytöstä kunnallisteknisen rakentamisen, tehtyjen ojien ym. vuoksi. 

 

Vinkkejä viljelyyn (PDF)

Luonnonmukaista tauti- ja tuholaistorjuntaa 

Lannoitusvaihtoehtoja

Perunalajikkeita 

Sipulin viljely

 

Kuvia viljelypalstoilta v. 2021

 

Palstojen vuokraus

e-varauspalveluun

Oulu10-palvelut

Käyntiosoite: Torikatu 10
Puhelin: 08 558 558 00
Katso aukioloajat palvelupisteen verkkosvuilta
s-posti: oulu10[at]ouka.fi

Anna palautetta