Oulusta Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026!

Oulu on Pohjois-Euroopan eläväinen valopilkku, jonka kekseliäät ihmiset katsovat rohkeasti tulevaisuuteen. Nyt tähtäimessä on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026. Kuljetaan tuo matka yhdessä, tehdään tavoitteesta totta. Tule mukaan!

KULTTUURIPÄÄKAUPUNGIKSI KULTTUURIPÄÄKAUPUNGIKSI

Oulu2026-hanke

Matka Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

Oulun kaupunki hakee kaupunginvaltuuston Suomi 100 -juhlapäätöksen mukaisesti Euroopan kulttuuripääkaupungin asemaa vuodeksi 2026. Hanketta valmistellaan tiiviisti kaupunginjohtaja Päivi Laajalan asettamissa työryhmissä, jotka ohjaavat käytännön työskentelyä.

Euroopan kulttuuripääkaupunkien valinnan tekee EU:n nimeämä asiantuntijaraati.  Samana vuonna Slovakiasta tulee toinen kulttuuripääkaupunki.

Hanke kokoaa Oulussa laajasti yhteen eri alojen asiantuntijoita, muun muassa taiteen alueelta. Hanke koskettaa nyt ja tulevaisuudessa jokaista oululaista ja sen naapurikuntia. Hanke aloitettiin syksyllä 2017 työpajoja, joissa kysyttiin lapsilta ja koululaisilta, millaisena he näkevät Oulun vuonna 2026. Tämän vuoden aikana erilaiset työryhmät aloittavat muun muassa kumppaniverkostojen kartoittamisen, suunnittelutyön ja tavoitteiden yhtenäistämisen Oulun kaupunkistrategian kanssa. Vuonna 2019 rakennetaan varsinaista hakemusta, joka jätetään ensi vaiheen karsintaan vuonna 2020.

Aikataulu

27.2.2017
Oulun kaupunginvaltuuston juhlapäätös

2018-2019
Työryhmien nimeäminen
Oulun kaupunkistrategia 2026 valmistuu
Ohjelmateemojen ja -sisältöjen kerääminen

2020
Kulttuuripääkaupunkihakemus

2022
Päätös Euroopan kulttuurikaupungista

2026
Oulu2026-vuosi toteutuu

2027-2035
Kulttuuriperinnön siirto jatkuu 

Työryhmät

Työryhmiä on neljä: Oulu2026-projektiryhmä, talous-, kansainvälisyys-, hallinto- ja henkilöstöasioiden ryhmä, viestintä- ja markkinointiryhmä sekä ohjelmavalmistelun työryhmä.  

Oulu2026-projektiryhmä:
Piia Rantala-Korhonen pj, hankejohtaja Samu Forsblom, ohjelmajohtaja Kulttuurijohtaja (rekrytointi käynnissä) Heli Metsäpelto, projektipäällikkö ja Carita Forsman, Oulu2026-viestintä- ja markkinointikoordinaattori.

Ohjelmavalmistelun  työryhmä:
Samu Forsblom pj, Heli Metsäpelto, Jarkko Halunen, Janita Jämsén, Pasi Laukka, Katri Tenetz, Ville-Mikko Sikiö, Jouni Pääkkölä, Maija Palonheimo, Leena Pälli, Anna-Riikka Hirvonen ja Maija Perola.

Talous-, kansainvälisyys-, hallinto- ja henkilöstöasioiden ryhmä:
Piia Rantala-Korhonen pj, Heli Metsäpelto, Jonna-Marleena Härö, Anne-Maria Simojoki, Leena Pälli, Anne Rännäli-Kontturi, Olli Rantala, Outi Rouru ja Ville Kauppi.

Viestintä- ja markkinointiryhmä:
Carita Forsman pj, Heli Metsäpelto, Eila Vähäkuopus, Marjatta Savolainen, Niina Teräslahti ja Piia Rantala-Korhonen.
 

Vuoden 2018 aikana kootaan useampia luovien neuvonantajien työryhmiä, jotka tuovat sisällöllisen asiantuntemuksen prosessiin.

Kaupunkistrategia Oulu 2026

Oulun uuden kaupunkistrategian valmistelu on käynnistynyt syksyllä 2017. Kaupunginvaltuusto päättää uudesta strategiasta helmikuussa 2018.

Strategia kulkee työnimellä Oulu 2026. Samalle vuodelle 2026 Oulu tavoittelee Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä.

Kaupunkistrategian verkkosivut

Elävä kohtaamispaikka

Oulu on pohjoisen Suomen pääkaupunki. Asukasluvultaan Oulu on maan viidenneksi suurin kaupunki. Kaupungin kasvu jatkuu ja ydinkeskusta uudistuu. Ydinkeskustaa halutaan kehittää kattavien palvelujen ja ihmisten välisten kohtaamisten paikkana.

Uudistuva Oulu

Euroopan kulttuuripääkaupungit

Euroopan kulttuuripääkaupungit (European Capitals of Culture, ECoC) ovat näkyvin Euroopan unionin kulttuurituen muoto. Kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985 ja niitä rahoitetaan nykyisin Luova Eurooppa -ohjelmasta. Nimeämisellä korostetaan Euroopan kulttuurien moninaisuutta ja lisätä kulttuurivaihtoa Euroopassa. 

Vuodesta 2009 lähtien on päätetty nimetä vuosittain 2 kaupunkia Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Vuodesta 2021 lähtien  näiden kahden kaupungin lisäksi valitaan kolmen vuoden välein yksi kaupunki EU:n hakijamaasta.

Valitulle kaupungille tapahtuma on laaja-alainen hanke, joka yhdistää sen hallintoa, sidosryhmiä, kulttuurin kenttää sekä julkisia ja yksityisiä rahoittajia. Monille kaupungeille se on merkinnyt pysyviä vaikutuksia mm. kulttuuriin, matkailuun, yhteistyöhön ja kaupunkikuvaan.

ECoC - European Capitals of Culture

Lyhytosoite tälle sivulle www.ouka.fi/oulu2026