Hietasaaressa on haettavana kymmenen palstaa siirtolapuutarhaan

12.04.2022

Hietasaaren siirtolapuutarhan alueelle on avattu haku vapaana oleville kymmenelle palstalle. Kaikkiaan palstoja on 28. Kaupunki on kaavoittanut alueen ja tarjoaa näin mahdollisuuden siirtolapuutarhojen toteutukselle. Alueen toteutuksesta vastaa yhdistys, Hietasaaren siirtolapuutarhayhdistys ry, joka vuokraa alueen kaupungilta. Yksittäiset palstojen vuokraajat tekevät sopimuksensa yhdistyksen kanssa.

Hakuaikaa palstoille on kolme viikkoa 12.4. – 2.5.2022. Hakija voi hakea ainoastaan yhtä palstaa. Palstat arvotaan hakijoiden kesken 3.5.2022.

Uudessa kevään 2022 haussa on palstanhakijalle tarjolla huomattavasti enemmän tietoa verraten edelliseen hakuun, mikä helpottanee harkintaa ja päätöksentekoa. Rakentamissuunnitelmat ovat tarkentuneet, rakentamisen kustannuksista on saatavilla arvioita ja alueen rakentaminenkin on lähempänä. Vapaiden palstojen hakijat pääsevät projektiin mukaan kuitenkin kuin alusta alkaen.

Hietasaari tarjoaa luontoa, merellisyyttä ja historiaa

Vehreä Hietasaari sijaitsee meren äärellä vain kivenheiton, tai oululaisittain sanottuna lyhyen pyöräilymatkan päässä Oulun ydinkeskustasta. Saari on merkittävä luonto- ja virkistyskohde oululaisille ja pidemmänkin matkan päästä tuleville matkailijoille. Saaresta löytyy muun muassa luontopolkuja, lintutorni, lampaita, vanhoja huviloita ja suosittu Nallikarin matkailualue hiekkarantoineen sekä paljon muita ajanviettomahdollisuuksia.

Hietasaarella on toista sataa vuotta vanha huvilahistoria. Huviloiden lomassa on tyypillisesti kasvatettu hyötypuutarhoja ja kukkaperennoja.
- Tavoitteena on, että siirtolapuutarha-alueesta rakentuu luonteva osa Hietasaaren historian jatkumoa, toteaa tontti-insinööri Simo Tuppurainen.

Oma hedelmäpuu ja mökki

Siirtolapuutarha rakennetaan Vaaskiventien varteen. Kaupunki on laatinut rakentamistapaohjeet, joilla huolehditaan siitä, että mökki ja puutarha muodostavat ympäristöön soveltuvan ja aluetta kunnioittavan kokonaisuuden.

Otteita ohjeesta:

  • mökin kerrosala enintään 40 kerrosneliömetriä
  • palsta noin 300 neliömetriä
  • yksi yhteisrakennus 50 - 80 m²
  • keskitetty pysäköinti
  • palstan pinta-alasta 2/3 on oltava istutuskäytössä
  • åalstalle on istutettava vähintään 1 hedelmäpuu jne.

Alueen rakentamiskustannukset muodostuvat yhteisrakennuksesta, alueen infrasta, sähkö- ja vesiliittymästä sekä palstamökistä. Mökin arviohinta on 60 000 e ja yhteiskustannusten hinta noin 30 000 e. Yhteiskustannuksiin on laskettu mukaan 50 - 80 m² yhteisrakennus.

Mökkeihin saa rakentaa viemärin ja käyttöveden sisälle ja pihalle. Wc on kuivakäymälä, jonka tyypin voi valita itse (mm. kompostoiva, kuivakäymälä, polttava, pakastava).

Yhteisöllistä puutarhaelämää

Tule mukaan yhteisölliseen siirtolapuutarhaelämään. Muutama mahtuu vielä mukaan, kerrotaan yhdistyksen verkkosivuilla: www.hietasaarensiirtolapuutarha.fi

Lisätietoa siirtolapuutarhan valmistelun tilanteesta antaa siirtolapuutarhayhdistyksen hallituksen jäsen Katri Pikisaari, puh. 040 812 0100, info@hietasaarensiirtolapuutarha.fi

Hakulinkki on kaupungin sivuilla, karttapalvelussa: www.ouka.fi/oulu/asuminen-ja-rakentaminen/siirtolapuutarha

Tutustu tarkemmin rakentamistapaohjeisiin: www.ouka.fi/documents/64186/19980363/rakentamistapaohje.pdf/aff89bd2-0b6a-4088-9198-8b2b1939c738

Tietoa Hietasaaresta:
www.ouka.fi/oulu/ymparisto-ja-luonto/hietasaari

Karttakuva vapaista palstoista

Haettavana olevat palstat on merkitty kuvaan vihreällä.