Kaijonharjun päiväkoti rakentuu kuhmolaisista puuelementeistä

13.02.2023

Kaijonharjuun rakennetaan uusi päiväkoti pääosin puusta. Päiväkodin kantavat seinärakenteet toteutetaan CLT-elementeistä. CLT (cross laminated timber) eli monikerroslevy muodostuu ristiinliimatuista lautakerroksista. Rakennuksen CLT-elementit kuljetettiin työmaalle Kuhmosta Crosslamin tehtaalta. Puupinnat tulevat näkymään käyttäjille sekä sisällä että rakennuksen ulkopuolella.

Rakennuksen puurunko on pystytetty. Kevyet elementit säästävät kuljetuskustannuksissa, ja siten kuljetuksesta aiheutuvat päästöt jäävät pieniksi. Elementtejä voidaan pakata päällekkäin, ja koko päiväkodin elementtien kuljetukseen tarvittiin vain kolme autoa. Rungon pystytys tapahtui nopeasti rakennustyömaata suojaavan teltan sisällä.

”Tavoitteenamme on ollut arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja ympäristövastuun huomioiva rakennus. Suunnittelua on ohjattu ilmastoystävällisempään suuntaan huomioimalla hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki, eli rakentamisen negatiiviset ja positiiviset ilmastolliset vaikutukset. Puuhun on sitoutunut hiiltä eli se toimii hiilivarastona rakennuksen olemassaolon ajan”, kertoo projektipäällikkö Reetta Leinonen Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksesta.

Päiväkodin suunnittelusta vastaa suunnittelutoimisto Muuan Oy. Kokonaisurakoitsijana toimii Rakennusyhtiö Observo Oy. Uuteen päiväkotiin rakennetaan tilat viidelle kokopäiväryhmälle. Suunnitteluvaiheessa on varauduttu myös mahdolliseen laajennustarpeeseen tulevaisuudessa. Päiväkodin toiminta uusissa tiloissa alkaa tammikuussa 2024.

Puurakenteinen päiväkoti rakenteilla.
Kuva: Rakennusyhtiö Observo Oy ja kuvaaja Päkä Rehu Oy