Kattava katsaus oululaisten hyvinvointiin – laaja hyvinvointikertomus valmistui

Oululaisten hyvinvoinnista laaditaan laaja hyvinvointikertomus ja -suunnitelma valtuustokausittain eli neljän vuoden välein. Nyt laadittu laaja hyvinvointikertomus on valtuustokaudesta 2021–2025. Hyvinvointikertomus kokoaa eri lähteistä kattavasti tietoa oululaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä niihin liittyvistä tekijöistä ja muutoksista viime vuosien ajalta.
04.06.2025

Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kunnan lakiperustainen tehtävä. Sen tavoitteena on lisätä asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä, ehkäistä sairauksia sekä vahvistaa osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen liittyy kaikkeen kaupungin toimintaan. Asukkaiden hyvinvointi on yhteydessä koulutukseen, työllisyyteen, liikunta- ja kulttuuripalveluihin, kaavoitukseen, viher- ja virkistysalueisiin sekä moniin muihin kaupungin hoitamiin tehtäviin.

Oululaisten hyvinvoinnista laaditaan laaja hyvinvointikertomus ja -suunnitelma valtuustokausittain eli neljän vuoden välein. Nyt laadittu laaja hyvinvointikertomus on valtuustokaudesta 2021–2025. Sitä on valmisteltu kaikilla Oulun kaupungin toimialoilla ja yhdessä sidosryhmien kanssa. Hyvinvointi-, kulttuuri- ja liikuntalautakunta on vastannut hyvinvointikertomuksen valmistelusta. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kertomuksen kokouksessaan 19.5.2025.

Hyvinvointikertomus kokoaa eri lähteistä tietoa oululaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä niihin liittyvistä tekijöistä ja muutoksista viime vuosien ajalta. Lisäksi siinä arvioidaan asetettujen tavoitteiden toteutumista. Tietoa saadaan muun muassa erilaisista tilastoista, kansallisista selvityksistä ja kyselyistä, joissa asukkaat pääsevät itse kertomaan hyvinvoinnistaan. Kertomus nostaa esille eri-ikäisten asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia ilmiöitä ja tekijöitä.

– Hyvinvointikertomus osoitti, että asukkaiden arjen hyvinvointia pyritään edistämään Oulussa monin tavoin, ja sen eteen tehdään toimia kaupungin kaikilla toimialoilla sekä yhteistyössä kumppaneiden ja asukkaiden kanssa. Hyvinvoinnin edistäminen on kaikkien yhteinen asiasanoo hyvinvoinnin edistämisen johtaja Pirjo Nikula

 

Nostoja oululaisten hyvinvoinnista

  • Suurin osa oululaisista kokee päivittäisen elämänsä kokonaisuutena erittäin hyvänä tai hyvänä ja on tyytyväisiä asuinalueiden olosuhteisiin. 
  • Hyvin tyytyväisiä oululaiset ovat kuntoratoihin ja ulkoilureitteihin, ulkoilualueisiin ja -puistoihin sekä luonto- ja retkeilyreitteihin.
  • Kaupungin palveluista kirjastopalvelut on koettu parhaiten hoidetuksi palveluksi. Myös muihin kulttuuripalveluihin oululaiset ovat tyytyväisiä. 
  • Usean mittarin mukaan oululaisten taloudellisessa toimeentulossa on eriarvoisuutta. Erityisesti lasten ja lapsiperheiden taloudellinen eriarvoisuuden kasvu on huolestuttavaa.
  • Kokemukset osallisuudesta ja mahdollisuudesta vaikuttaa ovat heikentyneet ja yksinäisyyden tunteet ovat lisääntyneet.
  • Oululaiset kokevat olonsa turvalliseksi, mutta turvallisuuden kokemus vaihtelee suuresti eri tilanteissa. Erityisesti myöhään yöllä kävely keskustassa koetaan turvattomaksi.
  • Lasten liikunta-aktiivisuus on suurinta 4. ja 5. -luokkalaisilla – heistä noin puolet liikkuu vähintään tunnin päivässä. Liikunta-aktiivisuus vähenee merkittävästi lasten siirtyessä yläkouluun ja toiselle asteelle. Tytöt liikkuvat poikia vähemmän.
  • Terveysliikuntasuosituksen mukaisesti liikkuu puolet työikäisistä ja kolmannes 75 vuotta täyttäneistä. Naiset liikkuvat miehiä vähemmän.
  • Oulun työttömyysaste vuonna 2024 oli 13 prosenttia kasvaen edellisestä vuodesta. Erityisen huolestuttavaa on nuorisotyöttömien korkea osuus 16,8 prosenttia. 

 

Tutustu hyvinvointikertomukseen

Oulun indikaattoritiedot (sähköinen hyvinvointikertomus)
 

Hyvinvointisuunnitelma uudelle valtuustokaudelle valmistelussa

Hyvinvointikertomus toimii tietopohjana lakisääteiselle hyvinvointisuunnitelmalle, jossa asetetaan tavoitteet asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi ja ylläpitämiseksi valtuustokaudelle 2026–2029. 

Hyvinvointisuunnitelman avulla johdetaan, ohjataan ja kehitetään oululaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä. Suunnitelman avulla varmistetaan toiminnan suunnitelmallisuus, tavoitteellisuus, pitkäjänteisyys ja yhteistyö eri toimijoiden välillä. Lähtökohtana ovat kaupunkistrategia sekä tilasto- ja tutkimustietoon perustuva analyysi kaupunkilaisten hyvinvoinnista ja terveydestä sekä arjen turvallisuudesta. 

Uuden hyvinvointisuunnitelman valmisteluun tulevat osallistumaan kaikki Oulun kaupungin toimialat yhteistyössä esimerkiksi hyvinvointialueen, järjestöjen ja oppilaitosten kanssa. Myös asukkaita otetaan mukaan suunnitteluun eri tavoin. 

–  Oulun kaupungin ja Pohteen hyvinvointisuunnitelmien yhteensovittaminen on myös tärkeää seuraavalla valtuustokaudella. Meidän on yhdessä syytä kiinnittää erityistä huomiota elintapaohjauksen kehittämiseen, päihteiden aiheuttamien haittojen torjuntaan, ikäihmisten toimintakyvyn edistämiseen sekä mielenterveyden haasteiden ja yksinäisyyden lievittämiseen, kertoo Nikula.

 

Lisätietoja antaa:

Pirjo Nikula, hyvinvoinnin edistämisen johtaja
pirjo.nikula@ouka.fi
puh. 040 511 6188