Lapsen oikeuksien edistäminen on aikuisten yhteinen tehtävä

17.02.2023

Lapsen oikeudet tehdään todeksi arjessa ja jokaisessa kohtaamisessa. Siksi kaikkien aikuisten ja ammattilaisten osaaminen lapsen oikeuksista on tärkeää. 

Lapsiystävällisessä Oulussa rohkaistaan kaikkia aikuisia ja lasten arkeen vaikuttavia ammattilaisia perehtymään lapsen oikeuksiin kansallisen lapsistrategian juuri julkaiseman koulutuskokonaisuuden avulla. Näin pyrimme lisäämään tietoisuutta lapsen oikeuksista ja rakentamaan asteen verran lapsellisempaa Oulua.  

10-osainen koulutuskokonaisuus lapsen oikeuksista

Suomeen valmistui ensimmäinen kansallinen lapsistrategia kaksi vuotta sitten, ja tällä hallituskaudella lapsen oikeuksia on viety eteenpäin hallituksen ensimmäisen toimeenpanosuunnitelman muodossa. Toimeenpanosuunnitelman suurin toimenpide, lapsen oikeuksien maksuton 10-osainen verkkokoulutuskokonaisuus, on nyt julkaistu.   

Kaikille avoimen koulutuskokonaisuuden ensimmäinen osa ”Johdatus lapsen oikeuksiin” on tarkoitettu kaikille aikuisille. Se toimii johdantona koulutuskokonaisuuden muille osille, jotka on suunnattu eri ammattiryhmille ja joissa lapsen oikeuksia tarkastellaan teemoittain. Käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa lasten osallisuus, väkivallaton lapsuus, lapsivaikutusten arviointi ja syrjinnälle alttiit lapsiryhmät. 

"Koulutuskokonaisuus on lapsistrategian toimeenpanon suurin yksittäinen hanke ja se on tehty kaikille lasten arkeen vaikuttaville ammattilaisille. Kun kaikki opimme lisää, olemme samalla sivulla ja muutamme yhdessä Suomea kaikkien lasten Suomeksi", kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari kuvaa. 
 

Tietoa ja työkaluja lapsen oikeuksien edistämiseen 

Oulu edistää lapsen oikeuksia olemalla Unicefin Lapsiystävällinen kunta. Keskeistä on lapsen oikeuksiin liittyvän osaamisen vahvistaminen. Jatkossa koulutuskokonaisuuden johdatusosio pyritään viemään uuden henkilöstön perehdytysmateriaaliin ja täydennyskoulutuksiin.  

"Koulutuksesta erityisesti lasten ja nuorten kanssa työskentelevät, mutta myös kaikki aikuiset saavat tietoa ja työkaluja lapsen oikeuksien edistämiseen. On tärkeää, että lapsen oikeuksien varmistamiseen ovat sitoutuneet kaikki kunnan eri tasot ja tekijät. Tämä on kaikkien lasten kanssa toimivien ja lasten arkeen vaikuttavien aikuisten yhteinen tehtävä. Siksi on tärkeää, että lapsen oikeudet tunnetaan, ja myös hyvinvointialueet on tärkeä saada tähän mukaan, Oulun kaupungin Lapsiystävällinen kunta –koordinaattori Arttu Kuivala korostaa.

Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallin tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien toteutumista. Oulu on saanut Unicefin myöntämän Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kahdesti, vuosina 2017 ja 2020. Seuraavan kerran tunnustus voidaan myöntää vuoden 2024 alussa.  

Tutustu Lapsen oikeudet -verkkokoulutuksiin 

Lue lisää Oulun Lapsiystävällinen kunta -työstä