Lievän koronavirustaudin voi sairastaa kotona, koronatestiin vain poikkeustapauksissa

17.01.2022

Koronatestiin tulee jatkossa hakeutua vain poikkeustapauksissa. Jos sinulla on koronavirustartunnan oireita, jää kotiin sairastamaan. 

Jos haluat, voit tehdä myös kaupasta tai apteekista ostettavan antigeenitestin. Positiivista kotitestin tulosta ei kuitenkaan tarvitse varmistaa virallisella testillä, jollet tarvitse todistusta sairastetusta koronataudista. Jos saat kotitestistä positiivisen testituloksen, jää kotiin sairastamaan vähintään viiden vuorokauden ajaksi.

Hakeudu jatkossa koronatestiin, jos

  • olet sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä
  • olet raskaana. Jos olet raskaana ja saat koronavirustestistä positiivisen tuloksen, ole heti yhteydessä omaan neuvolaasi.
  • kuulut koronavirustaudin riskiryhmään
  • tarvitset koronapassia varten todistuksen sairastetusta koronataudista (16-vuotiaat tai sitä vanhemmat, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa)
  • tarvitset todistuksen tartunnasta Kelan tartuntatautipäivärahaa varten (esim. yrittäjät)

Oireettomia tai viimeisen kuuden kuukauden aikana koronavirustaudin sairastaneita henkilöitä ei pääsääntöisesti testata.

Vakavissa oireissa tulee edelleen hakeutua terveydenhuoltoon hoidon tarpeen arviointia varten.

Myös lapsen lieviä oireita voi seurata kotona

Jos lapsella on selkeitä infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona. Oireet ovat lieviä, jos lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä ja puuhailla, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Lapsen tulisi välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet.

Myös lapsilta voi ottaa koronan antigeeni-kotitestin. Jos kotitesti on positiivinen, on tärkeää sairastaa kotona vähintään viisi vuorokautta. Positiivinen kotitestitulos tulee varmentaa virallisella testillä vain silloin, jos lapsi kuuluu koronavirustaudin riskiryhmään tai vanhempi tarvitsee todistuksen Kelan tartuntatautipäivärahaa varten. Jos perheessä sairastetaan yhtä aikaa, riittää että perheessä testataan yksi henkilö.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole. Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Eristysaika lyhenee viiteen vuorokauteen

Jos olet saanut positiivisen koronatestituloksen, sinun tulee aina jäädä kotiin eristykseen. Jos sinulla on varmistettu koronavirustauti, pysyttele kotona niin kauan, että olet ollut oireeton kahden vuorokauden ajan ja oireiden alusta on kulunut vähintään viisi vuorokautta. Oulun tartuntatautiviranomainen kontaktoi vielä tällä hetkellä kaikki positiivisen testituloksen saaneet henkilöt. Jäljityksessä on tällä hetkellä viivettä eli soitto tulee lähipäivinä testituloksen valmistumisesta.

Myös tartuntatautilääkärin asettaman karanteenin kesto lyhenee viiteen päivään.

Katso lisäohjeet eristyksestä ja karanteenista