Neljättä koronarokoteannosta tarjotaan 75 vuotta täyttäneille hauraille ja monisairaille oululaisille

06.05.2022

Oulun kaupunki tarjoaa 75 vuotta täyttäneille hauraille ja monisairaille henkilöille neljättä koronarokoteannosta keskiviikosta 11.5.2022 lähtien.  Päätös perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusimpaan suositukseen antaa koronarokotus iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona. Ajantasainen tieto rokotusten aikataulusta löytyy osoitteesta: www.ouka.fi/koronarokotukset.

Ajan rokotukseen voi varata hyvinvointipalvelujen nettiajanvarauksen (oulu.terveytesi.fi) kautta tai puhelimitse koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15. Netin kautta ajan voi varata jo perjantaina 6.5. kello 16 alkaen ja puhelimitse maanantaista 9.5. alkaen. 

Hoivakodeissa asuvat henkilöt saavat rokotukset asuinpaikassaan ja kotihoidon asiakkaat rokotetaan kotihoidon toimesta. Koti-, omais- ja vammaishoidon asiakkaista neljännen rokotteen saavat kaikki 65 vuotta täyttäneet. Myös muut yli 65-vuotiaat oululaiset saavat neljännen rokotteen sitä mukaa kun rokotuskapasiteettia saadaan järjestettyä.

Neljänsillä annoksilla pyritään tehostamaan suojaa vakavaa, sairaalahoitoista tautia vastaan sekä ennen kaikkea vähentämään iäkkäiden koronasta johtuvia kuolemia. Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Jos 75 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta. Kolme rokoteannosta saaneelle koronataudin sairastaneelle 75 vuotta täyttäneelle tai iäkkäiden hoivakodissa asuvalle suositellaan neljättä annosta, kun on kulunut kolme kuukautta sairastetusta taudista tai edellisestä rokoteannoksesta sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Iäkkäiden hoivakodeissa asuville neljänsiä annoksia suositellaan ilman varsinaista alaikärajaa. Neljättä annosta ei kuitenkaan katsota tarpeelliseksi esimerkiksi kehitysvammaisten hoivakodeissa asuville nuoremmille henkilöille, vaan suositus koskee nimenomaan iäkkäitä. Kuten aiempienkin annosten kohdalla, päätös terveydentilaltaan hauraan ihmisen rokottamisesta tehdään aina tapauskohtaisesti harkiten yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa.  

Neljäntenä annoksena tarjotaan mRNA-rokotteita eli kokonaista annosta Biontech-Pfizerin Comirnatya tai puolikasta annosta Modernan Spikevax-rokotetta.