Oulu lukee Lukuviikolla

12.04.2023

Lukutaidon teemaviikkoa vietetään 17.–23.4.2023. Lukuviikko on yksi Suomen pitkäikäisimmistä lukutaitokampanjoista. Lukuviikon teemana on tänä vuonna Lukemisen monet muodot. Tarinoihin voi sukeltaa monella tavalla – anna siis tarinalle mahdollisuus!

Erilaiset digitaaliset alustat ja lukemisen tavat muuttavat lukemistamme. Pohjoisen eKirjastosta löydät e-kirjoja, e-äänikirjoja, e-lehtiä, suoratoistettavaa musiikkia, taidemusiikin dokumentteja, oopperaa ja balettia, soitonopetusvideoita ja elokuvia.

Lukuviikon kirjanäyttelyissä Oulun kirjastot nostavat esille lukemisen moninaisia muotoja: selkokirjoja, monikielisiä kirjoja, e-kirjoja ja -äänikirjoja sekä saatavuuskirjasto Celian palveluja. Tervetuloa tutustumaan kirjaston näyttelyihin ja Selkis-hyllyihin. 

Pekurin kirjastossa laitetaan Lukuviikolla tarinat vaihtoon. Kirjastossa on lukuviikolla lastenkirjoille oma vaihtopiste, johon voit tuoda vanhat lastenkirjasi ja tulla tekemään löytöjä omaan kirjahyllyyn. Maanantaina 17.4. ja keskiviikkona 19.4. kirjaston henkilökunta lukee ääneen lapsille klo 17‒19. Lapset saavat myös halutessaan toivoa luettavaa.

Torstaina 20.4. klo 18.00 voit osallistua selkokirjailtaan Pekurin kirjastossa. Mitä olet aina halunnut tietää ja kysyä selkokirjoista? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan eri-ikäisille sopivista selkokirjoista. Illan aikana selkokirjoittajat Sanna-Leena Knuuttila ja Hanna Männikkölahti kertovat kauno- ja tietokirjallisuuden mukauttamisesta selkokielelle sekä vinkkaavat eri-ikäisille lukijoille sopivia selkokirjoja. Kuulet myös millaista on kirjoittaa kokonaan uusi kirja suoraan helpolla suomella. Tapahtumassa on myös aikaa kysymyksille, keskusteluille ja verkostoitumiselle.

Lisää tapahtumia löydät kirjaston tapahtumakalenterista.

Kirjastot järjestävät Lukuviikolla erilaista toimintaa koulujen kanssa, esimerkiksi Karjasillan kirjaston henkilökunta vinkkaa välitunneilla hyvää luettavaa nuorille Pohjankartanon koulun aulassa. Kirjasto on myös koonnut kasvattajille ja opettajille Kirjastoreitti-sivuille teemasivun Lukuiloa Lukuviikolle, johon on koottu ideoita Lukuviikon viettämiseen ja kirjavinkkejä. Erityistä huomiota on kiinnitetty monikieliseen kokoelmaan ja selkokirjoihin lukutaidon ja kielenkehityksen tukena.

Miten sinä vietät Lukuviikkoa? Lukuviikolla voit haastaa itsesi lukemaan vaikkapa Pohjoisen lukuhaasteen avulla. Lapsille ja nuorille sopii hyvin 300 minuutin lukuhaaste. Jaa lukukokemuksesi somessa tunnisteilla #lukuviikko ja #oululukee.

Lukuviikon verkkosivut: lukuviikko.fi