Lukuiloa Lukuviikolle

Vuoden 2023 Lukuviikkoa vietetään 17.-23.4 2023. Lukuviikon teemana on lukemisen eri muodot. Erilaiset digitaaliset alustat ja lukemisen tavat muuttavat lukemistamme. Kuinka me kirjastossa ja koulussa pystymme vastaamaan tähän lukemisen muutokseen ja erilaisten lukijoiden tarpeisiin, tukemaan lasta ja nuorta lukutaidon kehittymisessä sekä herättämään lukuintoa ja lukuiloa?

Oulun kaupunki on sitoutunut Lukeva kunta -toimintaan ja monet Oulun koulut ovat toteuttamassa Lukeva koulu -mallia. Tuorein OPH:n ohjelma on Lukeva varhaiskasvatus. Pitkäjänteisen lukutaitotyön lisäksi erilaiset lukemisen teemaviikot ovat tärkeitä lukutaidon edistämistyössä ja lukuinnon herättämisessä.

Lukuvirta, lukulahjakortti ja muita pieniä ideoita

Mitä jos antautuisitte lukuviikolla oppilaiden kanssa Lukuvirran vietäväksi? Lukuvirta-harjoitus auttaa näkemään, kuinka paljon erilaisia tekstejä kohtaamme ihan tavallisena päivänä. Meistä jokainen lukee enemmän kuin uskookaan!

Otettaisiinko perheet lukuhumuun mukaan ja tutustuttaisiin vanhempien satumaailmaan? Kannustetaan lapsia utelemaan vanhempien lempitarinoita, joita sitten luetaan yhdessä lukuviikolla. Kirjoja voi käydä lainaamassa yhdessä omasta lähikirjastosta. Vanhempainliiton Kiedo meidän tarinaan -kampanjan Tarinatorilta löydät lisää vinkkejä.

Vinkkejä lukuviikolle löydät myös Lukuviikon tehtäväpankista. Tehtäväpankin eri ikäryhmille suunnattuja tehtäviä voi hyödyntää ympäri vuoden. Lukuviikon aiempien vuosien lukulahjakortti on myös edelleen käytettävissä. Runsaasti lukemisenedistämisvinkkejä löytyy myös Lukuliikkeen materiaalipankista.

Opettajan kirjastokortti

Lukuviikkoa varten voit lainata luokkaan kirjoja opettajan kirjastokortilla. Katso ohjeet opettajan kirjastokortin hankkimiseen ja tulosta ilmoittautumislomake.

Lukuviikon kirjanäyttelyt kirjastoissa

Lukuviikolla 17.-23.4.2023 kirjastot nostavat esille lukemisen moninaisia muotoja: selkokirjoja, monikielisiä kirjoja, e-kirjoja ja -äänikirjoja sekä saatavuuskirjasto Celian palveluja. Tervetuloa tutustumaan kirjaston näyttelyihin ja Selkis-hyllyihin. Tarinoihin voi sukeltaa monella tavalla – anna siis tarinalle mahdollisuus!

Kirjoja eri kielillä

Kirjastosta löytyy lasten- ja nuortenkirjoja kymmenillä eri kielillä. Kirjastolla on omissa kokoelmissaan kirjoja etenkin englannin, ruotsin, venäjän, saksan ja ranskan kielillä. Monikielisestä kirjastosta tilaamme tarvittaessa lisää: tätä vaihtoehtoa kannattaa kysyä kirjastosta vaikkapa oman ryhmän tarpeisiin. Kirjojen erilaiset kieliversiot löytyvät verkkokirjastosta, kun valitset kirjan tiedoista ”Muut versiot”.

Englanninkielisiä e-kirjoja ja -äänikirjoja voi lainata Pohjoisen eKirjaston OverDrive-palvelusta. Lainaamiseen tarvitaan kirjastokortti ja PIN-koodi.


Kirja mun kielellä! -vinkkilistat

Kirja mun kielellä! -vinkkilistoilta löydät vieraskielistä kirjallisuutta. Monipuolisimmin eri kielivaihtoehtoja on saatavilla saduissa ja klassikoissa sekä suosituissa lastenkirjasarjoissa. Kielikohtaisiin vinkkilistoihin on kerätty arabian-, somalin-, ukrainan- ja venäjänkielisiä lasten- ja nuortenkirjoja. Oppilas voi lukea esimerkiksi kirjallisuusdiplomin klassikkoteoksen omalla äidinkielellään. Alla olevan kuvan linkeistä pääset suoraan OUTI-verkkokirjastoon ja varaamaan teoksia.

S2-kirjallisuusdiplomi on suunnattu oppilaille, jotka opiskelevat suomen kieltä. Diplomin kirjat ovat pääosin helppolukuisia- ja selkokirjoja. Kirjoja voi kuunnella äänikirjoina tai ääneen luettuina. Oppilas voi lukea kirjoja myös omalla äidinkielellään. Tutustu S2-diplomin kirjalistoihin.


Klikkaa tästä avataksesi saavutettavan näkymän tästä sisällöstä

Selkis - helppolukuista ja selkokielistä luettavaa

Kirjaston Selkis-kokoelmaan on koottu selkokielisiä ja helppolukuisia teoksia. Selkis-hyllyjä löytyy lähes jokaisesta kirjastosta, tunnistat ne Selkis-tekstistä ja pöllökuvasta. Mikäli oppilaasi opiskelee suomen kieltä tai tarvitsee lukuprojektiin selkokirjan, kannattaa tutustua Selkis-hyllyn valikoimaan. Moniaistiset Selkis-kassit sopivat alle kouluikäisille ja pienille koululaisille. Kasseja voi varata OUTI-verkkokirjastosta.

Kirjallisuusdiplomeissa on vaihtoehtona myös Selkis-diplomi, johon on niinikään valikoitu helppolukuisia ja selkokielisiä kirjoja. Ääneenluku- tai äänikirjan kuunteluvaihtoehtoja on lisätty. Näin kirjoihin ja tarinoihin tutustumisen kynnys on matalampi. Myös neljän kirjan Selkis-passin avulla voi helposti aloitella lukumatkaa.

Lue lisää selkokirjoista ja tulosta oppilaille Selkis-passeja: Kirjastoreitin Selkokirjat, Selkis ja Celia -sivu

Tutustu alakoulun ja yläkoulun Selkis-diplomiin ja kirjavinkkeihin: Selkis-kirjallisuusdiplomi.

Alla olevassa kuvassa linkkejä OUTI-verkkokirjaston selkokirjavinkkeihin. Kuvan hotspotteja klikkaamalla pääset suoraan kirjalistalle OUTI-verkkokirjastoon ja voit tehdä kirjoihin varauksen.


Klikkaa tästä avataksesi saavutettavan näkymän tästä sisällöstä


Tapahtuma: Mitä olet aina halunnut tietää ja kysyä selkokirjoista?

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan eri-ikäisille sopivista selkokirjoista Pekurin kirjastoon 20.4.2023 klo 18. Selkokirjailta Pekurissa.

Illan aikana selkokirjoittajat Sanna-Leena Knuuttila ja Hanna Männikkölahti kertovat kauno- ja tietokirjallisuuden mukauttamisesta selkokielelle sekä vinkkaavat eri-ikäisille lukijoille sopivia selkokirjoja. Kuulet myös millaista on kirjoittaa kokonaan uusi kirja suoraan helpolla suomella. Tapahtumassa on myös aikaa kysymyksille, keskusteluille ja verkostoitumiselle.

Kirjaston kirjavinkkaukset ja vinkit verkossa

Vielä ehdit varata kirjavinkkauksen Lukuviikolle tai loppukevääksi. Varaa kirjavinkkaus koulun lähikirjastosta tai verkkolomakkeella. Mitä aikaisemmin varaat kirjavinkkauksen, sitä paremmin pystymme sen järjestämään. Varaa vinkkaus kuitenkin vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa.

Oulun kaupunginkirjaston vinkkaustallenteita löydät Kirjastoreitti-sivuilta: Kirjavinkkejä verkossa. Aikaisempien vuosien vinkkaustallenteet löytyvät kirjaston Youtube-kanavalta: Kirjavinkkaukset lapsille ja nuorille.

Erityisesti kasvatukseen ja opetukseen kerättyjä kirjavinkkejä on koottu sivulle: Kirjavinkkejä kasvattajille ja opettajille.

Muistathan myös OUTI-verkkokirjaston kirjavinkit: Lasten kirjasto ja Nuorten kirjasto.

Kirjastonkäyttötaitoja ja tiedonhakua

Tutustu oppilaiden kanssa luokassa kirjastonkäyttötaitoihin ja tiedonhakuun. OUTI-verkkokirjaston käyttöä voi harjoitella luokassa kirjaston toteuttamien videoiden avulla. Kaikki opastusvideot löydät Kirjastoreitti-sivuilta: OUTI-verkkokirjaston opastusvideot.

Kirjastomestarit tutkimusretkellä

Kirjastoreitin alakoulun verkko-oppimiskokonaisuuksissa on videoita ja mukavia pieniä tehtäviä. Oppimiskokonaisuudet löytyvät myös Qridistä.

  • Taitava kirjastokettu 1.-2. lk
  • Kirjastomestari tutkimusretkellä 3.-4- lk
  • Tiedonhaun taitaja 5.-6. lk
  • Verkkotiedon jäljillä 4.-6. lk

Tiedon luotettavuuden arviointia Eväitä opiskeluun -materiaalista

Lukuviikolla voi sukeltaa myös medialukutaidon maailmaan. Kirjaston Eväitä opiskeluun -materiaalista löytyy paljon tietoa mm. informaation luotettavuuden arvioinnista, mis- ja disinformaatiosta, kuvahausta ja monesta muusta aiheesta. Tässä muutama nosto:

E-kirjoja koko luokalle

Oulun kaupunginkirjaston e-aineistot löytyvät OUTI-verkkokirjaston eKirjastosta. Valtakunnallinen lasten ja nuorten kokoelma on käytettävissä eKirjaston Ellibs-palvelussa tämän vuoden loppuun saakka. Kokoelmasta löytyy kirjoja koko luokalle. Lue lisää ja katso opastusvideot Kirjastoreitti-sivuilla: Lukemista verkossa.

Lue mitä huvittaa!

300 minuutin lukuhaaste

Lasten ja nuorten ideoima lukuhaaste on erinomainen keino innostaa lukemaan. Haastelapuissa on hauskoja lukutapoja. Lue taskulampun valossa, villasukat jalassa, penkillä seisten tai vaikka uimalasit päässä. Voitte myös keksiä lukutavat luokan kanssa yhdessä. Haasteesta löytyy kolme eri versiota ja kaikki löytyvät myös englanniksi ja ruotsiksi. Tulosta lukuhaasteen lomakkeet verkkosivuilta tai ota lukuhaaste käyttöön Qridissä.

Tutustu 300 minuutin lukuhaasteeseen ja sen eri versioihin.

Koulujen kirjasarjat Oppimateriaalipalveluissa

Oulun koulujen käyttöön tarkoitetut kirjasarjat löytyvät Oppimateriaalipalveluista. Kirjasarjoja on alakouluun, yläkouluun ja lukiolle ja niiden laina-aika on 4 viikkoa. Kirjat toimitetaan koululle sisäisessä postissa. Tutustu tarjolla oleviin kirjasarjoihin ja varausohjeisiin Oulun koulukirjaston verkkosivulla.

Tutustu viime vuoden parhaisiin uutuuksiin

Oulun kaupunginkirjaston Kirjasaari-tapahtuma esitteli jälleen edellisen vuoden uutuuksia tammikuussa. Kirjasaaren esitykset löydät tallenteina. Kirjailijavieraina olivat Vuokko Hurme ja Elina Pitkäkangas. Lasten, nuorten ja aikuisten kirjallisuuden päivien videot ovat katsottavissa kirjaston YouTube-kanavalla.

Suomen kirjastot ovat tehneet yhteistyössä myös Tarinasaalis-paketin, jossa kirjastojen työntekijät esittelevät valitsemiaan parhaita vuonna 2022 ilmestyneitä lasten- ja nuortenkirjoja. Kirjaston vinkkarit esittelevät vuoden 2022 lasten ja nuorten aineistoja - Kirjastokaista.

Tarinasaaliissa esiteltiin myös ukrainalaisia lastenkirjoja, vinkkaus on englanniksi. Nataliia Golova – Ukrainalaiset lastenkirjat (englanninkielinen) - Kirjastokaista.

Nappaa Kirjasaaren kirjavinkit koulukirjaston hankintoihin alla olevista kuvista. Vinkkikuvien linkit vievät OUTI-verkkokirjastoon, jossa voit tehdä varauksia.


Klikkaa tästä avataksesi saavutettavan näkymän tästä sisällöstä


Klikkaa tästä avataksesi saavutettavan näkymän tästä sisällöstä

Lukuviikon verkkosivut


Oulun kaupunginkirjaston toteuttama tiedonhankinnan opas, Eväitä opiskeluun -sivusto.

Klikkaa kuva suuremmaksi. Tulostettava pdf-tiedosto löytyy Lukuviikon verkkosivuilta.