
Oulun kaupungin tarkastuslautakunnan Arviointikertomus 2024 on julkaistu
Tarkastuslautakunnan juuri valmistunut arviointikertomus kertoo, toteutuuko kaupungin palveluissa ja toiminnassa kaupunginvaltuuston tahto, tuloksellisuus ja tarkoituksenmukaisuus. Kaupungin verkkosivuilla on tiivistelmät arvioitikohteista ja koko arviointikertomus 2024
Kaupunginvaltuusto käsittelee arviointikertomuksen kokouksessaan 19.5.2025. Tässä muutamia nostoja arviointituloksista:
Kaupungissa järjestettävät isot tapahtumat
Asuntomessujen 2025 valmistelussa on kohdattu useampia riskejä, kuten toimintaympäristön ja taloustilanteen muutoksia sekä henkilöstön vaihtuvuutta. Kaupunki on reagoinut niihin tarvittavin toimin. Messuille odotetaan noin 100 000 vierailijaa, ja viestinnän sekä markkinoinnin rooli on tärkeä tämän tavoitteen saavuttamisessa.
Kulttuuripääkaupunki Oulu 2026 valmistelussa ei ole realisoitunut merkittäviä riskejä, ja säätiön johto on toiminut ennakoivasti riskien ehkäisemiseksi. Tarkastuslautakunta havaitsi arvioinnissa, että kaupungin omistajaohjauskeskustelujen väli on venynyt jopa 1 vuoden ja 8 kuukauden mittaiseksi, ja säätiön toimintakertomuksessa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteiden kuvaus ei ole kaupungin konserniohjeen edellyttämällä tasolla.
Nuorten päihteidenkäytön ehkäisy
Tarkastuslautakunta havaitsi nuorten ehkäisevässä päihdetyössä sekä onnistumisia että selkeitä kehittämiskohteita. Ehkäisevän päihdetyön vaikuttavuutta voitaisiin lisätä vahvistamalla ammattilaisten osaamista ja varmistamalla, että viestintä on tutkimusperustaista ja tavoittaa nuoret. Kouluissa haasteita ovat erityisesti sähkötupakan yleistyminen ja sosiaalisen median vaikutus asenteisiin. Nuorisopalveluissa nähdään kehittämistarpeita myös huumeita ja toiminnallisia riippuvuuksia koskevassa osaamisessa.
Kaupunkilaisten digituki
Kaupungilla on 230 digitaalista palvelua. Tarkastuslautakunnan arvioinnissa havaittiin, että kaupunkilaiset voivat saada digitukea monikanavaisesti, erityisesti Oulu10:n kautta, mutta myös osana osana monia kaupungin palveluja. Tarkastuslautakunta suositti, että kaupunki tehostaa viestintää digitukipalvelusta erityisesti uusien digitaalisten palvelujen käyttöönottovaiheessa ja niistä sähköisistä palveluista, joissa käyttäjiä on vähän. Tietoa digituesta on jo tällä hetkellä kaupungin verkkosivuilla www.ouka.fi/digituki.
Kuntouttava työtoiminta
Tarkastuslautakunta selvitti yhdessä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan kanssa kuntouttavan työtoiminnan toteutumista Oulussa. Sekä kaupungin että hyvinvointialueen strategioissa korostetaan yhteistyötä, asiakaslähtöisyyttä ja toimivia yhdyspintoja. Tarkastuslautakunnan havaintojen mukaan kuntouttava työtoiminta ei nykyisellään toimi sujuvasti asiakkaan näkökulmasta, eikä kaupungin ja hyvinvointialueen yhteistyö ole tarpeeksi tehokasta, jolloin palvelu ei edistä kaupungin työllisyystavoitteita.
Sivakka-konsernin omistajaohjaus
Tarkastuslautakunta arvioi myös kaupunginvaltuuston määrittämien tavoitteiden toteutumista tytäryhtiössä. Sivakka-konserni on toteuttanut valtuuston asettamat tavoitteet tuloksellisesti, mutta kaupungin omistajapoliittiset linjaukset eivät ole ajantasalla. Sivakan tehtävämääritys sisältää vain päiväkoti- ja hoivatilojen, mutta ei toimistorakennusten rakentamista ja vuokraamista. Lisäksi Sivakan rooli vanhusten ja erityisryhmien asumistarpeiden tukemisessa on ajalta, jolloin sosiaali- ja terveystoimi oli kaupungin palvelua.