Oulussa otetaan käyttöön Novavaxin koronarokote muiden rokotteiden lisäksi – riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille suositellaan kolmatta koronarokoteannosta

04.03.2022

Oulussa otetaan käyttöön Novavaxin proteiinirokote Nuvaxovid muiden koronarokotteiden lisäksi. Nuvaxovid-rokotetta suositellaan ensisijaisesti 18 vuotta täyttäneille henkilöille, joille ei voida antaa aikaisemmin käyttöön tulleita mRNA- tai adenovirusvektorirokotteita. Rokotetta voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat proteiinirokotetta muiden rokotevalmisteiden sijasta.

Nuvaxovid-rokotetta ei välttämättä riitä heti kaikille halukkaille. Suurin lääketieteellinen tarve saada halutessaan Nuvaxovid-rokote on rokottamattomilla yli 60-vuotiailla ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla.

Nuvaxovid-rokotetta käytetään ensisijaisesti ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin. Rokotevalmistetta ei toistaiseksi suositella kolmantena annoksena muuten kuin poikkeustapauksissa, jos mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta ei lääketieteellisestä syystä voida antaa.

Novavaxin proteiinirokotetta Nuvaxovid antaa suojaa koronaviruksen aiheuttamaa infektiota ja tautia vastaan. Nuvaxovid-rokote sopii lähes kaikille aikuisille. Esimerkiksi aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista.

Jos haluat Nuvaxovid-rokotteen, varaa aika puhelimitse koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15. Rokotusaikoja on saatavilla 16.3.2022 lähtien.

Katso myös: Usein kysyttyä Novavaxin proteiinirokotteesta (THL)

Riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille suositellaan kolmatta koronarokoteannosta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että aiemmin määriteltyihin vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille annetaan kolmas koronarokoteannos, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille on jo aikaisemmin tarjottu tehosteannoksia. 

Mahdollisuus kolmansiin rokoteannoksiin tarjotaan myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille vähintään kuusi kuukautta toisesta rokoteannoksesta, jos se on tarpeen muusta kuin lääketieteellisistä syistä, esimerkiksi matkustamisen vuoksi.

Lapsilla ja nuorilla vakava koronatauti on hyvin harvinainen ja kahden rokoteannoksen teho on säilynyt hyvänä vakavia tautimuotoja vastaan. Perussairaudet kuitenkin lisäävät myös lasten ja nuorten riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin.

12–17-vuotiaiden kolmansissa koronarokoteannoksissa käytetään Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Voit hakea kolmannen rokotuksen ilman ajanvarausta Limingantullin rokotuspisteeltä (Nuottasaarentie 5). Voit myös varata ajan rokotukseen hyvinvointipalvelujen nettiajanvarauksesta (oulu.terveytesi.fi) tai puhelimitse koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15.

Lisätiedot: www.ouka.fi/koronarokotukset