Peruuttamattomat ajanvaraukset kuormittavat Oulun terveyspalvelujen jonotilannetta

03.06.2022

Julkaistu 3.6.2022  
 

Oulun kaupungin terveyspalveluissa on tällä hetkellä tavallista enemmän ruuhkaa. Jonotilannetta pahentavat henkilöstön keskuudessa jylläävät influenssa- ja koronatartunnat sekä hoitoalan ammattiliittojen työtaistelutoimiin liittyvät ylityö- ja vuoronvaihtokiellot. Henkilöstövajeen lisäksi tilannetta vaikeuttavat asiakkaiden peruuttamattomat ajanvaraukset, joita on ollut tänä keväänä tavallista enemmän, todennäköisesti koronavirustartunnoista johtuen.  

Eniten peruuttamattomia poissaoloja on neuvolapalveluissa, kouluterveydenhuollossa sekä sairaanhoitajien ja lääkäreiden vastaanottotoiminnassa.  

Oulun kaupungin vs. terveysjohtaja Jarkko Huusko toivoo, että oululaiset käyttäisivät heille varatut hoitoajat tai peruisivat ne, mikäli eivät pääse paikalle:   

"Kun sovitut vastaanottoajat jäävät perumatta, aikoja ei voida siirtää jonossa oleville potilaille, vaan ne jäävät kokonaan käyttämättä. Tämä nostaa sairaanhoidon kustannuksia ja hidastaa kaupunkilaisten hoitoon pääsyä. Voimme yhdessä vaikuttaa siihen, että oululaisten potilaiden hoitopolku on mahdollisimman nopea ja jokainen saa tarvitsemansa hoidon ajallaan."
 

Peruuttamattomista poisjäänneistä peritään pääsääntöisesti maksu

Peruuttamaton poisjäänti aiheuttaa kustannuksia myös potilaalle itselleen. Oulun kaupunki perii 18 vuotta täyttäneiltä asiakkailta peruuttamatta jätetystä terveyskeskuksen lääkärin, suun ja hampaiden tutkimuksen ja hoidon, erikoissairaanhoidon avohoidon tai kalliin kuvantamistutkimuksen vastaanottoajasta 51,50 euroa, ellei peruuttamatta jättämiselle ole hyväksyttävää syytä. Varatut ajat pitäisi peruuttaa viimeistään edeltävänä päivänä.  Lisätietoja voi lukea terveyskeskusmaksujen sivulta.