Tervetuloa mukaan torjumaan vieraslajeja

21.06.2022

Tervetuloa mukaan vieraslajien torjuntatalkoisiin! Vieraslajeja hävitetään arvokkailta ranta-alueilta sekä rakennetuilta viheralueilta. Varsinkin vesistöjen läheisyydessä olevat kasvustot leviävät tehokkaasti. Seuraavasta listasta näet, mitä eri vieraslajeille tehdään Oulussa ja miten voit osallistua niihin itse.

Lupiini

Lampaat laiduntavat Haukiputaan Asemakylällä Kiiminkijoen varressa ja torjuvat lupiinikasvustoja. Kaupunkilaiset voivat talkoilla itsenäisesti asuinalueilla ja kitkeä lupiinia. Mukava keino torjua lupiinia on kerätä kukintoja maljakkoon ja hävittää poltettavan sekajätteen mukana.

Kurttulehtiruusu

Kurttulehtiruusun poistotalkoot järjestetään maanantaina 25.7. 2022 Haukiputaan Meriniemessä.

Jättipalsami

Jättipalsamitalkoita järjestetään kaupungin yleisillä alueilla. Talkoot ovat kaikille avoimia tapahtumia. Osallistujat voivat ilmoittautua talkoisiin sähköpostitse osoitteeseen oulu@sll.fi Viestissä pyydetään ilmoittamaan osallistujien määrä ja mahdolliset ruoka-aineallergiat. Varusteiksi on hyvä varata kumisaappaat, pitkälahkeiset housut sekä takin ja hanskat. Hyttysiltä kannattaa suojautua esimerkiksi hyttyshupulla.

Talkookohteet:

  • Turkansaari, torstai 30.6.
  • Pateniemi, Neulaspuisto, maanantai 4.7. ja torstai 21.7.
  • Toppila, Mannisenpuisto, torstai 7.7. ja maanantai 18.7.
  • Merituulentie Oulunsalo, torstai 14.7.

Minkki

Oulussa torjutaan myös minkkiä.  Keväällä 2022 on ollut kaksi kymmenen päivän pyyntijaksoa minkeille Hupisaarilla, Toivoniemessä, Kuusisaaressa sekä Pikisaaressa. Pyynti on toteutettu elävänä pyytävillä loukuilla, joista vääränlainen saalis voidaan vapauttaa vahingoittumatta. Kesän jälkeen pyyntiä jatketaan kahdella kymmenen päivän jaksolla.

Talkoot tapahtumakalenterissa

Lisää ohjeistusta

Tänä vuonna jatketaan keväällä 2021 käynnistynyttä hanketta” Vieraslajien torjunnan ja yhteistyön kehittäminen merikaupunki Oulussa”. Hanketta vetää Oulun Infra -liikelaitoksen ympäristöpalvelut sekä Maa- ja mittaus -yksikkö. Yhteistyötahoja ovat myös Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys, Haukiputaan Asemakylän kyläyhdistys sekä Oulun Seudun pienpetopyytäjät ry.