Oulun Infra -liikelaitos vastaa viheralueiden ja puistojen kunnossapidosta. Kaupunki on jaettu hoitoalueisiin, joista keskusta ja keskustan kehän alueet ovat liikelaitoksen omassa hoidossa. Infra -liikelaitos myös kilpailuttaa ja valvoo ulkoisia alueurakoita, joita on 8 kpl.
Yksityiset urakoitsijat vastaavat kokonaisvaltaisesti hoitoalueidensa katu- ja viheralueiden kunnossapidosta sekä isännöinnistä.
Kunnossapidon tehtäviin kuuluvat mm. nurmikoiden, kasvillisuuden, pinnoitteiden, rakenteiden ja varusteiden hoitaminen sekä viheralueiden puhtaanapito.
Erilaisten viheralueiden kunnossapidon tasoa ohjaa hoitoluokitus. Rakennetuilla viheralueilla kasvillisuus, materiaalit ja alueen käyttötarkoitus vaikuttavat kunnossapidon intensiivisyyteen ja laatuun. Hoitoluokitukset ovat nähtävillä Oulun seudun karttapalvelussa.
Anna palauteesi Oulun Palautepalvelun kautta. Kiireellisissä asioissa ota yhteyttä urakoitsijan päivystysnumeroon.
Asukkaiden puunkaatotoiveet Oulun Infra -liikelaitoksen hallinnassa olevilta viheralueilta käsitellään kootusti kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Puunkaatotoiveita voi esittää sähköisen palautepalvelun kautta. Päätetyt puiden kaadot tekee alueurakoitsija.
Tontilla olevien puiden kaatamisesta tulee olla yhteydessä rakennusvalvontaan.
Ympäristön roskaamista koskevat säännökset kieltävät puutarhajätteen viemisen puistoon ja metsäalueille. Ravinnelisäyksen seurauksena nokkonen, pujo ja horsma valtaavat aluskasvillisuuden ja luonnollinen kasvusto häviää. Lisäksi puutarhajätteen mukana leviää Suomen luontoon vieraita kasvilajeja, jotka voivat levitä aggressiivisesti tukahduttaen Suomen luonnonkasvien kasvutilaa. Lisätietoja asiasta löydät Vieraslajiportaalista (vieraslajit.fi).
Haluaisitko järjestää talkoot?
Me autamme! Voitte järjestää erilaisia siivous- ja vieraslajitalkoita yleisillä alueilla. Annamme käyttöönne roskasäkkejä, lainaamme roskatikkuja ja haemme jätesäkit sovitusta paikasta. Huomaathan, että tonteilta ei saa tuoda puutarhajätettä eikä roskia, jotka kuuluvat kiinteistön vastuulle. Roskatalkoissa metalli ja ongelmajäte pitää lajitella erilleen.
Toimi näin:
Kun talkooporukka on koossa, nimetkää vastuuhenkilö. Hänen tehtävänään on tehdä talkooilmoitus ja toimia yhdyshenkilönä.
valitse: asuminen ja ympäristö/ puistot ja viheralueet palautteen aihe: talkooilmoitus palautetekstikenttään: talkoiden ajankohta ja paikka ja aihe (siivous- vai vieraslajitalkoot) ja arvioitu osallistujamäärä. lisää kartalle pistemäiset sijainnit paikkoihin, johon jätesäkit jätetään. Paikalle on päästävä kuorma-autolla! yhteystietoihin talkoovastaavan tiedot
Ilmoitus talkoista menee alueen kunnossapitäjälle, joka on sinuun yhteydessä. Roskapihtejä voi lainata Oulun Infra -liikelaitokselta voi lainata talkookäyttöön. Osoite Poratie 10, yhteyshenkilö Johanna Järvenpää, p. 044-7032174, johanna.jarvenpaa@ouka.fi
Jos tiedotatte talkoista Facebookissa, tägätkää @oulukaupunkiympäristo, niin voimme jakaa ilmoitusta Oulun kaupunkiympäristö FB-sivulla. Saadaan näkyvyyttä ja yhteisen tekemisen meininkiä!
Oulun kaupungin yleisillä alueella jättipalsamin ja komealupiinin torjunta on sallittua ilman talkooilmoitusta soolotalkoiden ajan 22.5.-31.8.2023.
Jättipalsamit kitketään käsin. Varret murskataan tallomalla juurten yläpuolelta. Jos kasvissa on kukkia tai raakoja siemeniä, myös ne murskataan huolellisesti. Kohteille, joilla siemenet ovat jo kypsyneet sinkoileviksi ei tule mennä ollenkaan. Vaarana on, että palsami leviää uusille paikoille torjujien vaatteiden ja kenkien mukana. Kitketyt jättipalsamit voi jättää kompostoitumaan paikanpäälle. Tee pieniä kasoja, älä kuljeta jätettä pitkiä matkoja. Jos kasvimateriaalia tulee isompia määriä, sen voi kerätä säkkeihin. Säkit tulee jättää lähimmän pyörätien varteen roskakorin viereen. Kunnossapitäjä kerää säkit puhtaanapitokierroksella.
Komealupiinia torjutaan estämällä uusien siementen muodostuminen poimimalla kukkavarret maljakkoon. Jos kasvimateriaalia kerätään isompia määriä säkkeihin, ne tulee jättää lähimmän pyörätien varteen roskakorin viereen. Kunnossapitäjä kerää säkit puhtaanapitokierroksella.
Kuvassa vasemmalla jättipalsami ja oikealla komealupiini.
Soolotalkoille 2023 merkittyjä paikkoja on alla listattuina. Kohteissa on jättipalsamiesiintymiä.
Tervetuloa mukaan vieraslajien torjuntatalkoisiin! Vieraslajeja hävitetään arvokkailta ranta-alueilta sekä rakennetuilta viheralueilta. Varsinkin vesistöjen läheisyydessä olevat kasvustot leviävät tehokkaasti. Seuraavasta listasta näet, mitä eri vieraslajeille tehdään Oulussa ja miten voit osallistua niihin itse.
Lupiini
Lampaat laiduntavat kesä-elokuussa Haukiputaan Asemakylällä Kiiminkijoen varressa ja torjuvat lupiinikasvustoja. Kaupunkilaiset voivat talkoilla itsenäisesti asuinalueilla ja kitkeä lupiinia. Mukava keino torjua lupiinia on kerätä kukintoja maljakkoon ja hävittää poltettavan sekajätteen mukana.
Jättipalsamitalkoita järjestetään kaupungin yleisillä alueilla yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistyksen kanssa. Talkoot ovat kaikille avoimia tapahtumia. Osallistujat voivat ilmoittautua talkoisiin sähköisellä lomakkeella. Varusteiksi on hyvä varata kumisaappaat, pitkälahkeiset housut sekä takin ja hanskat. Hyttysiltä kannattaa suojautua esimerkiksi hyttyshupulla.
Talkookohteet (ajankohdat tulossa myöhemmin):
Toppila, Mannisenojanpuisto, torstai 29.6. ja keskiviikko 12.7.
Oulunsalo, Merituulentie, tiistai 4.7.
Turkansaari, lauantai 8.7.
Letonniemen luontopolku, keskiviikko 19.7.
Minkki
Oulussa torjutaan myös minkkiä Hupisaarilla, Toivoniemessä, Kuusisaaressa sekä Pikisaaressa. Pyynti on toteutettu elävänä pyytävillä loukuilla, joista vääränlainen saalis voidaan vapauttaa vahingoittumatta.