Tervetuloa talkoilemaan ja torjumaan vieraslajeja

26.06.2023

Vieraskasvien torjuntaa jatketaan Oulussa tänäkin kesänä. Torjuttavia vieraskasveja ovat jättipalsami ja kurttulehtiruusu. Vieraskasveja hävitetään luonnonsuojelualueiden lähialueilta, arvokkailta ranta-alueilta sekä puistometsistä. Varsinkin vesistöjen läheisyydessä olevat kasvustot leviävät tehokkaasti.

Kaupungissa järjestetään torjuntatalkoita. Talkoita järjestetään seuraavasti:

Kurttulehtiruusu

Kurttulehtiruusun poistotalkoot järjestetään tiistaina 25.7.2023 Haukiputaan Meriniemessä.

Jättipalsami

Jättipalsamin torjumistalkoita järjestetään useita kaupungin yleisillä alueilla. Jättipalsamia torjutaan seuraavina päivinä:

  • Toppila, Mannisenpuisto, torstai 29.6. ja keskiviikko 12.7.
  • Oulunsalo, Merituulentie, tiistai 4.7.
  • Turkansaari, lauantai 8.7.
  • Letonniemen luontopolun alue, keskiviikko 19.7.

Talkoot ovat kaikille avoimia, ja osallistujat voivat ilmoittautua talkoisiin sähköisellä lomakkeella. Varusteiksi on hyvä varata kumisaappaat, pitkälahkeiset housut, takki ja hanskat. Hyttysiltä kannattaa suojautua esimerkiksi hyttyshupulla.

Omatoimiseen torjuntaan kannustetaan

Jokainen voi torjua jättipalsamia ja komealupiinia ilman talkooilmoitusta elokuun loppuun saakka. Lupiinia on mukava torjua keräämällä kukinnot maljakkoon ja hävittämällä ne myöhemmin poltettavan sekajätteen mukana.

Vieraslajeja on torjuttu merikaupunki Oulu 2023 -hankkeessa jo usean vuoden ajan, ja tuloksia voi jo nähdä maastossa. Hanketta vetää Oulun Infra -liikelaitoksen ympäristöpalvelut sekä Maa- ja mittaus -yksikkö. Yhteistyötahoja ovat Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys sekä Haukiputaan Asemakylän kyläyhdistys.
 

Talkooajat löytyvät myös Oulun tapahtumakalenterista 

Ohjeistusta löytyy Oulun kaupungin nettisivuilta