Vuodenajat meissä -näyttelyssä audio-opastus ukrainankielisille

01.06.2023

Museo- ja tiedekeskus Luuppi on saanut Suomen museoliiton hallituksen myöntämän apurahan, jonka avulla kesäkuussa avautuvaan näyttelyyn tulee ukrainankieliset audio-opastukset. Tavoitteena on luoda uusia yhteyksiä ja syventää yhteistyötä ukrainalaisyhteisön kanssa.

Ukrainan presidentin puoliso Olena Zelenska julkisti aloitteen ukrainankielisistä audio-opastuksista vuonna 2020, ja tänä vuonna se on levinnyt maailmanlaajuisesti tuen osoituksena hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle ja sotaa paenneille ukrainalaisille. Tällä hetkellä jo 26 maan museot ja kulttuuriperintökohteet tarjoavat audio-opastuksia ukrainaksi.

Äänitetyt opastukset on tehty SoundCloud-alustalla. Ne ovat kuunneltavissa Oulun taidemuseon näyttelykierroksen aikana omalta puhelimelta. Taidemuseon asiakaspalvelusta on myös lainattavissa digilaitteita opastuksen kuuntelua varten.

Oulun taidemuseossa Vuodenajat meissä-näyttelyyn liittyvät teostekstit ovat koostaneet ja kirjoittaneet museolehtorit Satu Larivaara-Heikkala ja Hanna-Leena Ruottinen sekä intendentti Elina Vieru. Ukrainankieliset käännökset on tehnyt kuvataitelija Vasili Reskalenko ja audio-opasteet Nina Bokalo.