Miten varaudun sähkökatkoihin?
Sähkökatkot ja muut poikkeukselliset tilanteet voivat hankaloittaa myös oululaisten arkea, joten niihin kannattaa varautua etukäteen. Olemme koonneet tälle sivulle ohjeita sähkökatkojen varalle, energiansäästövinkkejä sekä muita hyödyllisiä linkkejä.
Sähkö- ja lämmityskatkokset (Oulun Energia)
Oulun Energian ohjeet siitä, kuinka voit varautua pitkiin katkoksiin ja kuinka toimit niiden aikana.
Varaudu sähkökatkoon (Pelastuslaitos)
Pelastuslaitoksen ohjeet sähkökatkoon varautumisesta.
Katso alta lisää sähköön liittyviä hyödyllisiä linkkejä.
Vinkkejä, tietoa ja tukea
Kriittiset sähkönkäyttöpaikat (Työ- ja elinkeinoministeriö)
Valtioneuvosto on antanut asetuksen kriittisistä sähkönkäyttöpaikoista.
Suomen sähköjärjestelmän tila (Fingrid)
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö, jonka sivuilta näet mm. sähkön tuotannon ja kulutuksen sekä sähkön tuotantomuodot.
Valtakunnallinen sähkökatkokartta (www.sahkokatkokartta.fi)
Sähkökatkokartalta näet niiden sähköverkkoyhtiöiden sähkökatkot, jotka tarjoavat tietoa katkoista karttapalveluna.
Suomen Punaisen Ristin varautumisohjeet
Punaisen Ristin ohjeet sisältävät muun muassa vinkkejä vedentulon häiriön ja sähkökatkon varalle. Ohjeessa kerrotaan myös, minkä verran ylimääräistä ruokaa, vettä ja tarvikkeita kannattaa säilyttää kotona.
Näin säästät sähköä, energiansäästövinkit suomalaisille (Astetta alemmas -kampanja)
Astetta alemmas on valtionhallinnon yhteinen energiansäästökampanja. Se tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä.
Kotitaloudet: Näin varaudut sähkökatkoihin (www.72tuntia.fi)
72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa.
Varmuuden vuoksi -verkkolehti (www.varmuudenvuoksi.fi)
Varmuuden vuoksi on Huoltovarmuuskeskuksen verkkolehti, jossa julkaistaan artikkeleita ja ajankohtaista tietoa huoltovarmuudesta.
Kodin energiankulutuksesta kannattaa nipistää, kunhan huomioi toimien terveysvaikutukset – katso vinkit (THL)
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat ovat koonneet yhteen energiansäästövinkit, joiden avulla energiankulutusta voi pienentää ilman, että asukkaiden terveys tai kiinteistön kunto kärsii.
Sähkötuki (Kela.fi)
Sähkön hinnan voimakkaan nousun takia vuonna 2023 on mahdollista saada apua sähkömenoihin. Ensisijainen tapa on hakea sähkövähennystä Verohallinnosta. Sähkövähennykseen on oikeus, kun sähkömenot ovat yli 2 000 euroa tammi–huhtikuun aikana ja veroja kertyy riittävästi vähennyksen tekemiseen. Jos kotitaloudelle ei kerry veroja pienien tulojen vuoksi riittävästi, Kelasta voi hakea sähkötukea.
Oulun kaupungin talousneuvonta
Jos oma taloustilanne tai raha-asioiden hoitaminen mietityttävät, Oulun kaupungin talousneuvola auttaa ratkomaan tilannetta.
Sähkökatkosten aikaan hanavettä on turvallista juoda
Sähkökatkokset eivät vaikuta veden laatuun, ja sitä on turvallista juoda sähkökatkosten aikana, ellei veden väri tai haju poikkea tavallisesta.
Vesitornien ja varavoimakaluston ansiosta vedenjakelu toimii yleensä normaalisti ennakkoon ilmoitetun sähkökatkon aikana, joskin painetaso voi osalla alueista alentua. Mikäli sähkökatkokset tulevat yllättäen, vedenjakelussa voi esiintyä lyhyitä katkoksia alueilla, joissa ei ole vesitornia.
Suihkun ja WC:n käyttöä on syytä välttää sähkökatkon aikana
Jos sähköt katkeavat, toimi näin:
- Vältä veden käyttöä, kuten suihkussa käyntiä ja pesukoneiden käyttöä
- Vältä WC:n huuhtelua ja älä laske vettä turhaa viemäriin. Voit käyttää esimerkiksi ämpäriä hanan alla, jos joudut laskemaan vettä.
- Jos kiinteistössä on oma jätevesipumppaamo, huolehdi kiinteistön vedenkäytön rajoittamisesta
- Vältä kuuman veden käyttöä, koska lämpimän veden lämpötila voi laskea alle 55 asteen ja siten aiheuttaa legionellabakteerien kasvua vesijohdoissa.
- Suojaa vesikalusteet, vesijohdot ja -mittari jäätymiseltä.
Sähkökatkokset aiheuttavat ongelmia jätevesipumppaamoissa. Laajoissa sähkökatkoksissa kaikkia jätevesipumppaamoja ei voida tyhjentää ja varavoimaa ei voida järjestää. Oulun alueella on 335 jätevesipumppaamoa. Siksi vedenkulutus on hyvä minimoida, jotta viemäriverkoston kapasiteetti ei ylity ja johda vuotoihin tai jopa viemäreiden tulvimiseen.
Varaudu veden häiriötilanteisiin etukäteen
Kaikkien vedenkäyttäjien on hyvä varautua vesihuollon häiriötilanteisiin etukäteen.
- Varaa kotiisi puhdas vesiastia esim. kannellinen ämpäri vedenhakua ja säilytystä varten
- Varaa puhdasta juomavettä muutaman päivän veden tarpeeseen, 6–10 litraa jokaiselle henkilölle
- tarkista kiinteistössä mahdollisesti olevien viemäreiden tulvimisen estolaitteiden toimivuus. Kehotus koskee erityisesti kellarillisia kiinteistöjä, joissa viemäritulvat ovat todennäköisempiä.
Rekisteröidy häiriötiedotteen saajaksi
Oulun Vedellä on käytössä häiriötekstiviestipalvelu, minkä kautta lähtee tekstiviestit alueelle osoitteen perusteella rekisteröityihin puhelinnumeroihin. Palvelun käyttäjäksi kannattaa rekisteröityä, mikäli käytössä on salainen puhelinnumero tai työpuhelin, mikä on rekisteröity työpaikan osoitteeseen.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista.
Saat kiireellistä hoitoa myös sähkökatkojen aikana. Myös korvaushoitoa ja kiireellisiä mielenterveyspalveluja saa sähkökatkoksen aikana. Jos tarvitset kiireellistä suun tai hampaiden hoitoa, saat hoitoa Dentopoliksessa Kontinkankaalla.
Jos sinun kiireetön vastaanottoaikasi keskeytyy tai peruuntuu sähkökatkon vuoksi, sinulle varataan myöhemmin uusi aika. Jos olet asioimassa yksikössämme, kun sähkökatkos tulee, odota rauhassa, että saat ohjeita henkilökunnalta.
Kotihoito jatkuu myös sähkökatkojen aikana. Huolehdimme erikseen sellaisten asiakkaidemme turvallisuudesta, jotka eivät pärjää kotona edes lyhyttä aikaa ilman sähköä.
Ikäihmisten, vammaisten ja mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumisyksiköissä on varauduttu sähkökatkojen varalle.
