Sähkökatkokset ja vesihuolto

Kannelliset astiat ovat hyviä veden kuljettamiseen.

Varaudu etukäteen sähkökatkoksiin myös vesiasioissa. Tältä sivulta saat ohjeet sekä varautumiseen että sähkökatkon aikana toimimiseen.

Mihin sähköä tarvitaan vesihuollossa?

Hanaveden tuotannossa sähköä tarvitaan siihen, kun vettä pumpataan Oulujoesta, käsitellään vedenpuhdistamoissa ja pumpataan edelleen vesijohtoverkostoon. Lisäksi sähköä tarvitaan jäteveden siirtämisessä, sillä jätevesi siirtyy viemäriverkostossa pumppaamojen avulla. Sähköä kuluu myös jätevedenpuhdistukseen. 

Kodeissa jätevesi yleensä valuu eteenpäin painovoiman avulla, mutta se ei katkon aikana jatka matkaansa, sillä pumppaamot eivät välttämättä toimi.

Näin sähkökatkos vaikuttaa vesihuollossa

Vettä yleensä tulee hanasta

Sähkökatko ei todennäköisesti näy suurimmalle osalle vedenkäyttäjistä, koska vesitornit mahdollistavat veden toimituksen kiinteistöihin painovoimaisesti ja suuri osa vesilaitoksista on varustettu varavoimakonein. Vedenpaine voi kuitenkin olla normaalia alempi, erityisesti kerrostalojen ylimmissä kerroksissa. Veden tulo ei kuitenkaan yleensä lopu heti sähkökatkoksen sattuessa. 

Sähkökatko ei vaikuta hanaveden laatuun, joten vesijohtovesi on turvallista juoda sähkökatkon aikanakin.

Viemäröinti toimii jonkin aikaa

Viemäröinti toimii osittain.  Jotta vähennetään jätevesiviemäreiden tulvimisriskiä, olisi hyvä välttää viemärin käyttöä lyhyen sähkökatkon aikana kuten esimerkiksi suihkussa käyntiä, kylpyä sekä astian- ja pyykinpesua. Myös vessanpytyn vetämistä suosittelemme välttämään katkon ajan.  Suurin riski viemärien tulvimiseen on kellarillisissa kiinteistöissä.  

Jätevedenpuhdistus toimii osittain

Koska viemäröinti toimii osittain sähkökatkon aikana, jätevedenpuhdistamoille virtaa vähemmän jätevettä kuin normaalisti. Jätevedenpuhdistamoilla pystytään varastoimaan tulevaa jätevettä lyhyen sähkökatkon ajan.

Jätevedenpuhdistuksen sähkösaanti pyritään turvaamaan myös lyhyiden sähkökatkojen aikana. Varavoimaa voidaan käyttää tarvittaessa.

Vettä kotivaraan ja ämpäreitä kuljetukseen

Vesihuoltolaitosten varautumisesta huolimatta sähkökatkot voivat keskeyttää veden tulon. 

Kaikissa kotitalouksissa onkin hyvä olla osana kotivaraa varastossa puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen, 6–10 litraa jokaiselle henkilölle. 

Lisäksi on hyvä olla puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita veden kuljetukseen ja säilytykseen.

Lue lisää 72 tuntia -sivustolta.

Toimi näin sähkökatkoissa:

  • Vältä veden käyttöä, kuten suihkussa käyntiä, kylpyä sekä astian- ja pyykinpesua. 
  • Vältä vessan vetämistä.
  • Älä laske vettä viemäriin. Käytä esimerkiksi ämpäriä hanan alla, jos joudut laskemaan hanasta vettä.

Lue lisää pelastusalan keskusjärjestön sivuilta.