Partneri- ja kummikaupungit

Partnerikaupunkeihin ylläpidetään suhteita aktiivisesti, heidän kanssaan käynnistetään yhteistyöhankkeita yhteisten etujen puolesta ja vaihdetaan tietoja. Kummikaupunkitoiminta on kehitysyhteistyötä, jota hoidetaan kansalaisjärjestöjen kautta.

Luulaja, Ruotsi

Luulajan kaupunki sijaitsee Pohjois-Ruotsissa, Norrbottenin läänissä. Asukkaita kaupungissa on lähes 80 000. Luulaja oli tärkeä kauppasatama keskiajalla, ja kaupunki siitä tuli 1621. Perinteinen terästeollisuuskaupunki suuntautuu nykyisin IT-alalle, tutkimukseen ja koulutukseen. Kaupungissa on Luulajan teknillinen yliopisto.

Glasgow, Skotlanti

Glasgow on Skotlannin suurin kaupunki. Suur-Glasgown alueen väkiluku on noin 1,8 miljoonaa. Glasgow sai kaupunkioikeudet 1178. Glasgown yliopisto on Britannian arvostetuimpia, ja se perustettiin 1451. Kaupungin elinkeinoelämä on monipuolinen ja kasvava: se on sekoitus uutta tietopohjaista ja perinteistä teollisuutta. Glasgow onkin Skotlannin taloudellisesti tärkein kaupunki.

Karlsruhe, Saksa

Karlsruhe on kaupunki Lounais-Saksassa, lähellä Ranskan rajaa. Asukkaita Reinin varrella sijaitsevassa kaupungissa on yli 300 000, ja se perustettiin 1715. Karlsruhen yliopisto on Saksan vanhin teknillinen yliopisto. Kaupungissa on Saksan suurin öljynjalostamo, ja sinne on keskittynyt myös paljon korkean teknologian yrityksiä. Saksan korkein oikeus toimii Karlsruhessa.

Sendai, Japani

Sendai on miljoonan asukkaan kaupunki Japanin suurimmalla pääsaarella Honshulla. Sendain perusti samuraipäällikkö Date Masamune vuonna 1600. Taloudellisesti merkittävän kaupungin väestöstä suurin osa työskentelee myynti- ja palvelualoilla. Sendain arvostetuin yliopisto on Tōhokun yliopisto. Kaupungissa pidetään vuosittain Japanin suurin Tamabata-festivaali, jossa kävijöitä on noin kaksi miljoonaa. Sendaissa sijaitsee vuonna 2005 perustettu Sendai - Finland Wellbeing Center, jonka toiminnassa myös Oulu on aktiivisesti mukana.

Viennen alue, Ranska

Viennen alueella asuu 400 000 ihmistä ja tärkeimmät kaupungit ovat Poitiers, Châtellerault ja Loudun. Viennen alue syntyi 1790, kun kolme provinssia yhdistettiin samaksi alueeksi. Alueen tärkein yliopisto on 1431 perustettu Poitiersin yliopisto. Alue on myös Euro'Futuroscope verkoston syntymäpaikka.

Uumaja, Ruotsi

Uumaja on Pohjois-Ruotsin suurin kaupunki, jossa on yli 130 000 asukasta. Kaupunki sijaitsee Västerbottenin läänissä, Pohjanlahden rannikolla. Uumaja sai kaupunkioikeudet 1620-luvulla ja on siitä lähtien kehittynyt Pohjois-Ruotsin tärkeimmäksi kaupungiksi. Kaupunkiin perustettiin yliopisto 1965.

Matagalpa, Nicaragua

Matagalpa on yli 100 000 asukkaan kaupunki Keski-Nicaraguan ylängöllä. Kaupunkioikeudet Matagalpa sai 1862, ja pääelinkeinona asukkailla on ollut karjankasvatus ja kahvinviljely. Kaupungin ongelma on köyhyys ja siitä johtuva slummiutuminen sekä lasten aseman heikkous. Oulun kaupunki solmi kummikaupunkisuhteen Matagalpan kanssa 1986. Kummikaupunkitoiminta hoidetaan pääasiassa Oulu–Matagalpa-ystävyysseuran kautta.

Ilembula, Tansania

Ilembulan kylä sijaitsee Etelä-Tansaniassa, ja sen asukkaat saavat elantonsa pääasiassa maanviljelystä. Ilembula kärsii muun Tansanian lailla köyhyydestä. Malaria ja AIDS ovat sen pahimpia terveysongelmia. Syntyvyyskuolleisuus on myös korkealla. Oulun kaupunki ja Ilembulan ystävät ry ovat avustaneet Ilembulan sairaalaa vuodesta 1990 lähtien.

Tutustu partneri- ja kummikaupunkeihin: