Puola 11.-17.12.2022

Blogi Puolan matkasta 

11.12.2022 

Aamulla suuntasimme Oulun lentokentältä kohti Varsovaa. Matkamme alkoi talvisessa säässä ja päädyimme lähes yhtä talviseen maisemaan Puolassa. Ajomatka lentokentältä kohteeseemme Sieradziin oli aavistuksen jännittävä kokemus keliolosuhteiden vuoksi. Hotellilla isäntäperheet olivat vastassa oppilaitamme ja ottivat heidät lämpimästi vastaan. Oppilaat siirtyivät majoittumaan isäntäperheisiin ja opettajat majoittautuivat hotelliin lähelle isännöivää kouluamme.  

  

12.12.2022 

Maanantaina tutustuimme Szkola Podstawowa nr 9 w Sieradzu -kouluun. Ensimmäiseksi rehtori Malgorzata Bartkowiak toivotti meidät tervetulleeksi pienessä seremoniassa koulun liikuntasalissa. Seremonian jälkeen teimme kierroksen koulurakennuksessa ja katselimme mm. Puolan kuninkaiden pitkää riviä. (Huomaa Vaasa-suvun edustajat!)  

 

 

   

  

 

  

Oppilaat siirtyivät seremonian jälkeen työpajaan laatimaan postereita vihapuheen suitsimiseksi ja opettajille vuorossa oli Puolan koulutusjärjestelmän esittelyä.  

 

 

Lounaan jälkeen oppilaat osallistuivat isäntäperheiden oppilaiden tunneille ja opettajat saivat tietoa Puolan kansallisen tutkimusinstituutin toiminnasta (NASK) Internetin käyttöön liittyvistä asioista. Esitys oli mielenkiintoinen ja Puolassa tehdään varsin kattavaa ja syvällistä tutkimusta internetin käyttöön liittyvistä asioista niin nuorten kuin heidän vanhempiensa näkökulmasta. Esimerkiksi nettikiusaamista oli kohdannut huomattava osuus nuorista, mutta heidän vanhemmistaan vain murto-osa arveli oman lapsensa joutuneet kiusatuksi netin välityksellä. 

 

  

13.12.2022 

Tiistaina ja keskiviikkona retkeilimme. Tiistaina teimme retken Wroclawiin, jossa tutustuimme oppaan johdolla kauniiseen vanhaan kaupunkiin. Kaupunkikierroksen jälkeen vierailimme joulutorilla, joka varsinkin illalla oli näyttävä värikkäine valoineen. Myyntikojuissa oli tarjolla runsaasti erilaisia ruokia, juomia ja muita tuotteita.  

 

 

 

   

 

  

14.12.2022 

Seuraavana päivänä opas esitteli meille Varsovan vanhaa kaupunkia ja kertoi sen mittavasta jälleenrakennuksesta toisen maailmansodan jälkeen. Vanhan kaupungin jälkeen kohteena oli Copernicus Science center. Kuuluisan Kulttuuri- ja tiedepalatsin jouduimme ohittamaan tällä kertaa vain bussin kyydissä matkaten. Ruuhkaa oli liian paljon, että olisimme voineet pysähtyä palatsin eteen edes hetkeksi.  

 

 

  

 

  

 

  

15.12.2022 

Torstaina opettajat tekivät vierailun Sierdazin kaupungintaloon, jossa meille esiteltiin paitsi itse taloa, myös kaupunkia ja sen elinkeinoja. Kaupungintalolta suuntasimme oli paikalliselle radioasemalle, jossa päädyimme radio-ohjelman vieraaksi. Kansainvälinen opettajaryhmämme esitteli ohjelmassa itsensä sekä lauloi joululaulun. Laulumme lienee kuultavissa jonkin aikaa Nasze FM:n nettisivuilla. 

 

   

 

 

 

 

 

  

16.12.2022 

Perjantaina kokoonnuimme kaikki koululle. Tutustuimme oppilaiden viikon tuotoksiin. Lopuksi oppilaat ja opettajat saivat todistuksen osallistumisesta projektin Puolaan osuuteen. Oppilaat palasivat viimeiseksi illaksi perheisiin ja opettajilla oli jäähyväisillallinen.  

 

 

 

 

 

  

17.12.2022 

Seuraavana aamuna aloitimme yllättävän pitkäksi osoittautuneen kotimatkan. Ensin lentomme Varsovasta Helsinkiin oli myöhässä. Laskeutumisen jälkeen saimme viestin, että lentomme Ouluun oli peruttu. Meille järjestyi yöpaikka lentokenttähotellista, jossa ehdimme tosin nukkua vain pari tuntia. Aamukoneella pääsimme vihdoin kotiin Ouluun. Hauska ja antoisa matka oli päättynyt.